Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

H OYKΡΑΝΙΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ''ΟΧΙ'' ΣΤΗN ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ''ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ'' - ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ.

«Περιμέναμε περισσότερα» λέει η Άγκελα Μέρκελ στον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς όταν αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στη Λιθουανία.

Μια καμπάνια έξι ετών για να δελεάσουν την Ουκρανία στην ένωση με την Ευρωπαική Ενωση και έξοδο από την τροχιά του Κρεμλίνου απέτυχε την Παρασκευή, όταν ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής στη Λιθουανία. Δέκα ημέρες υψηλών διακυβεύσεων που έφερε σε σύγκρουση τη Ρωσσία με τα ευρωπαϊκά κράτη, κατέληξε με το Κρεμλίνο στην κορυφή, προς το παρόν, αν και όλες οι πλευρές ήταν προσεκτικές να αφήσουν τις επιλογές ανοικτές στο τραπέζι. Ο Γιανουκόβιτς παρακολούθησε τη σύνοδο κορυφής Βίλνιους υπό πίεση να αντιστρέψει την ξαφνική απόφαση της περασμένης εβδομάδας να κλείσει μια πολιτική συμφωνία ένωσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, συμφωνία που είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης έξι ετών και έπρεπε να ήταν το κεντρικό θέμα της συνάντησης με τους Ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς εκπρόσωπους.

«Περιμέναμε περισσότερα", δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ στον Γιανουκόβιτς σε μια ιδιωτική συνομιλία που γυρίστηκε και προβλήθηκε από τους λιθουανούς οικοδεσπότες. Ο Γιανουκόβιτς παρέμεινε με μιά έκφραση πόκερ στο πρόσωπο του ενώ επικαλείτο τη θέση του. Ήταν κάτω από αφόρητες πιέσεις από το Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο είχε μυστικές συνομιλίες πριν από ένα δεκαπενθήμερο, να παρατήσει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχουμε μεγάλα προβλήματα με τη Μόσχα" δήλωσε. «Βρέθηκα μόνος για τρισήμισι χρόνια σε πολύ άνισους όρους με τη Ρωσσία."
Η επι τόπου στροφή την περασμένη εβδομάδα άφησε "έκπληκτους και απογοητευμένους" τους ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Σεπτέμβριο η Αρμενία επισης απέριψε χρόνια συνομιλιών με στόχο την ενσωμάτωση στην ΕΕ υπέρ των προσφορών από τη Μόσχα.
Η αποτυχία της Ουκρανίας ήρθε ως μια ζοφερή κορύφωση μιάς δεκαετίας προσπαθειών γιά ημι-ένωση με τις γειτονικές χώρες στα ανατολικά και γύρω από τη Μεσόγειο, προσφέροντας εμπόριο και οικονομικά οφέλη σε αντάλλαγμα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, χάνοντας έτσι την ελκυστική ιδιότητα ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φιλοευρωπαϊκοί διαδηλωτές που διαδήλωναν στο Κίεβο από το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκαν αντιμέτωποι την Παρασκευή με χιλιάδες υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς. Μια ομάδα επιτέθηκε σε δύο δημοσιογράφους ενός ουκρανικού τηλεοπτικό σταθμού που μαγνητοσκοπούσαν στο πάρκο του κέντρου της πόλης. "10 με 15 χέρια τραβούσαν την κουκούλα μου. Με χτυπούσαν σε όλο μου το σώμα. Προσπαθούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου", δήλωσε ο Ντμίτρο Γκναπ, ένα από τα θύματα. Το βράδυ της Παρασκευής στο Κίεβο η αστυνομία διέλυσε τα απομεινάρια της αντικυβερνητικής διαδήλωσης χρησιμοποιώντας ρόπαλα και τραυματίζοντας πολλούς, είπαν τα πρακτορεία ειδήσεων και αυτόπτες μάρτυρες. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων γιά να διασκορπίσουν ένα πλήθος περίπου 400 διαδηλωτών.
Ενώ οι ανώτεροι αξιωματούχοι συμφωνούν οτι η Μόσχα εκβίασε τον Γιανουκόβιτς να απορρίψει την προσφορά των Βρυξελλών, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε επίσης μιά μικρή εξομολόγηση: "Αν αφήσεις τα μάτια σου να ανοιγοκλείσουν γιά μιά στιγμή (blink) μπροστά από τη Ρωσσία, θα έχεις πάντα μπελάδες», είπε ο Στέφαν Φουλ, επίτροπος διεύρυνσης της ΕΕ, δήλωσε στο Carnegie Europe thinktank. "Ο Γιανουκόβιτς τα ανοιγόκλεισε πάρα πολύ σύντομα." Ο Βρετανός πρέσβης στην Ουκρανία, Σάιμον Σμιθ, χαρακτήρισε την απόφαση του Γιανουκόβιτς "αδιαμφισβήτητα κομμάτι του κυνισμού».
Το Κίεβο φαίνεται να προσπαθεί να παίξει την ΕΕ ανοικτά κατά της Ρωσσίας. Οι ηγέτες απέρριψαν τις προτάσεις του Γιανουκόβιτς να συμμετέχει η Μόσχα στις διαπραγματεύσεις. Καλώντας την τη ''πιό φιλόδοξη" συμφωνία που έχει προσφερθεί ποτέ σε ένα κράτος μη-μέλος, ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα μπορούσε να παραδώσει βέτο επί των σχέσεων κυριαρχίας της Ουκρανίας με την Ευρώπη. "Ο λαός της Ουκρανίας μάλλον είναι απογοητευμένος", δήλωσε η οικοδεσπότις της συνόδου Πρόεδρος Ντάλια Γκριμποσκάιτε απο τη Λιθουανία. "Απόψε η Ουκρανική ηγεσία επέλεξε έναν τρόπο που δεν οδηγεί πουθενά."
Ο Χέρμαν Βαν Ρομπούι, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε οτι «Η προσφορά είναι ακόμα στο τραπέζι."
 
 http://epikaira-nea.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...