Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Σπάνιες γαίες: Ενας θησαυρός 40 δισ. ευρώ στο ελληνικό υπέδαφος και η εμπλοκή της Κίνας...


Μετά τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αρκετές περιοχές της χώρας, φαίνεται πως μια ακόμη κατηγορία ορυκτού πλούτου ίσως αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για την ...
χώρα, όπως, τουλάχιστον, μαρτυρούν ενδείξεις που παρουσιάστηκαν σε σχετικό διεθνές συνέδριο στη Μήλο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, έπειτα από συνάντηση με τα μέλη κινεζικής αντιπροσωπείας, έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων σπάνιων γαιών στην Ελλάδα, με τις σχετικές εκτιμήσεις να μιλούν για συνολική αξία 40 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, επισημαίνοντας ότι ο ορυκτός πλούτος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και ότι η Ελλάδα είναι προικισμένη και στον τομέα των σπάνιων γαιών, ιδιαίτερα, κατά τις πληροφορίες, στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Τι είναι οι σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες είναι 17 μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτων, δορυφόρων, ανεμογεννητριών, κ.ά.. Πάνω από το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων στα μεταλλεύματα αυτά βρίσκονται στην Κίνα που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή τους. Στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη δύο ερευνητικά προγράμματα για σπάνιες γαίες, σε χερσαίες αλλά και θαλάσσιες περιοχές.

Ενδιαφέρον Κινέζων για μπίζνες

Το γεγονός ότι η Κίνα είναι η χώρα που κυριαρχεί στον συγκεκριμένο τομέα είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να απευθυνθεί σε ειδικούς από τη χώρα για περαιτέρω πληροφόρηση και συνεργασία.

Στόχος των ελληνο- κινεζικών διαπραγματεύσεων είναι, σε πρώτη φάση, η συνεργασία σε τεχνικό- επιστημονικό επίπεδο και, ενδεχομένως στο μέλλον, στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα, Z. Xiaoli επισήμανε το ενδιαφέρον της χώρας του για συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα του ορυκτού πλούτου και σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που έρχονται στη χώρα Κινέζοι ειδικοί από τον συγκεκριμένο τομέα. Στην κινεζική αποστολή μετείχαν επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη εταιρειών.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε, πάντως, ότι η συνεργασία στον τομέα αυτόν εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κινέζικη αντιπροσωπεία εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία και στον τομέα του μαρμάρου.
 
 
 http://emploki.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...