Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Στα 95 δις ευρώ το έλλειμμα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες – Σε ομηρία το τραπεζικό σύστημα κλειδί η έξοδος στις αγορές…


Από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λείπουν όχι ένα όχι δύο αλλά 95 δις ευρώ.
Τα 95 δις ευρώ δεν είναι ένα αυθαίρετο νούμερο καθώς προέρχονται τα μεν 45 δις ευρώ από την διαφορά δανείων προς καταθέσεις σε ενοποιημένη βάση.
Οι καταθέσεις 229 δις ευρώ και τα δάνεια 275 δις ευρώ σε ενοποιημένη βάση σε επίπεδο ομίλων.


Τα 50 δις ευρώ αποτελούν το funding την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για τα ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Άρα ουσιαστικά λείπουν από τις τράπεζες 95 δις ευρώ.
Βέβαια το ποσό αυτό αναπληρώνεται από την ΕΚΤ 97,5 δις ευρώ έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες και έτσι κρατιέται σε ισορροπία το σύστημα και η ρευστότητα του.
Ωστόσο η ρευστότητα αυτή είναι βραχυχρόνιας διάρκειας και δεν επιτρέπει στις τράπεζες να επενδύουν να αναπτύσσονται να δανείζουν.

Οι τράπεζες θα πρέπει να βγουν στις αγορές και αυτό αποτελεί προτροπή της ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την Ελλάδα.
Με βάση τις τωρινές αντικειμενικές παραδοχές οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να βγουν νωρίτερα από την αντίστοιχη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.
Η έξοδος αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί το 2015 όπως πρόσφατα δήλωσε ο νέος υπουργός οικονομικών της Ελλάδος Ευ. Βενιζέλος.
Άρα οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε καθεστώς ομηρίας έως το 2015.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...