Προβληματισμένοι οι αναλυτές για τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων
Το πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, τονίζει ότι οι ιθύνοντες της...
Ευρωζώνης εξετάζουν την αύξηση του ποσοστού «κουρέματος», που στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου είχε προσδιοριστεί στο 21%, κυρίως γιατί στο ενδιάμεσο έχουν αυξηθεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, λόγω της βαθύτερης ύφεσης αλλά και των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου προς το Reuters, το επιπλέον κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας θα μοιραστεί μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση στόχος της ευρωζώνης είναι η συμμετοχή των ιδιωτών να παραμείνει εθελοντική, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλήρους χρεοκοπίας. Προς τούτο εξάλλου πηγές της γερμανικής αλλά και της γαλλικής κυβέρνησης τόνιζαν πως το όποιο «κούρεμα» αποφασιστεί θα οριστεί «σε επίπεδο που θα συνάδει με τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών».
Ακριβώς αυτή είναι και η … ένσταση που εγείρουν στην όλη μεθόδευση αρκετοί αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg. Για την ακρίβεια οι ειδικοί των Barclays Capital, Evolution Securities και Credit Agricole, τονίζουν πως «εφόσον οι προτάσεις των Ευρωπαίων για την αύξηση των απομειώσεων στα ομόλογα ξεπεράσουν το 21% που έχει ήδη συμφωνηθεί, τότε είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS)»! Με δυο λόγια να συμβεί ένα πιστωτικό γεγονός που τόσο διακαώς προσπαθούν να αποτρέψουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί.
Την ίδια ώρα ένα τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ταράζει τα νερά καθώς επικαλείται πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «μεγιστοποίηση της ‘δύναμης πυρός’ του EFSF»!
Σύμφωνα με το AFΡ ο κύριος Μπαρόζο πρότεινε – και η πρότασή του εξετάζεται ήδη από τις κυβερνήσεις των μελών της Ευρωζώνης – την αύξηση της δύναμης του EFSF στα 2,5 τρισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς να συνεισφέρουν τα κράτη-μέλη περισσότερα χρήματα (!). Ωστόσο το πρακτορείο τόνιζε ότι ο κύριος Μπαρόζο δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια μόχλευση του EFSF ...
http://www.protothema.gr