Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων...


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το οποίο περιλαμβάνει και πληθώρα άλλων διατάξεων...

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Σρουρνάρας κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών αλλαγών και προσθηκών στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Ανάμεσα στην πληθώρα των αναδιατυπώσεων, αναφέρονται οι εξής:
  • Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 60% για τα ακίνητα για τα οποία ισχύει μερική απαγόρευση χρήσης εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού (η αρχική διατύπωση προέβλεπε 30% μείωση).
  • Για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, προβλέπεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτηρίων, καθώς και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων, και για τα ειδικά κτήρια κτηνοτροφικής χρήσης (το αρχικό σχέδιο αναφερόταν μονάχα στα αγροτικής χρήσης ειδικά κτήρια)
  • Από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και οικογένειες με ένα μέλος με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, με τη μόνη διαφορά ότι πλέον το πλαφόν του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος, ανεβαίνει από τις 9000 ευρώ, για να καλύψει και οικογένειες μέ φορολογητέο εισόδημα έως 12000.
  • Καταγράφεται η ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών, πως για να ισχύσει η μερική ή η ολική απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μην έχει αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία (στην αρχική διατύπωση, υπήρχε μονάχα ο όρος της μη δέσμευσης του ενδιαφερομένου με ληξιπρόθεσμες οφειλές).
  • Προβλέπεται και για τους προέδρους, τους διευθύνοντες συμβούλους και τα μέλη του Δ.Σ. της Έωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, το ακαταδίωκτο για τη μη καταβολή χρεών, φόρων, προστίμων και οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η διάταξη ισχύει για τα πρόσωπα που διετέλεσαν στις ως άνω θέσεις, από την 1/1/2010 και μέχρι τον ορισμό εκκαθαριστών.
  • Οι αγρότες οι οποίοι υπάγονται στο άρθρο 41 του κώδικα ΦΠΑ και υποχρεούνται στην υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, υποβάλλουν για τις λιανικές συναλλαγές τους, συγκεντρωτικά δεδομένα (σ.σ. η πρόβλεψη συνιστά νέα ρύθμιση του νομοσχεδίου). Σε κάθε περίπτωση, ο προσδιορισμός του χρόνου, του τρόπου, της διαδικασίας υποβολής των καταστάσεων, καθώς και του ύψους της αξίας των στοιχείων, παραμένει στη δικαιοδοσία του γενικού γραμματέα Εσόδων.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση
Η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με αντιπαραθέσεις, αλλά και ενστάσεις.

«Πριν ζητήσετε την ψήφο μας, θα ήθελα να ακούσετε τις προτάσεις και τις απόψεις μας. Δεν απαιτώ να τις υιοθετήσετε - απαιτώ όμως τεκμηριωμένη απάντηση. Το "δεν έχω ισοδύναμα" δεν είναι για μένα ολοκληρωμένη απάντηση» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος.

Ο κ. Βλάχος παρατήρησε πως ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, «είναι ενιαίος, αλλά κανείς δεν πείθεται πως είναι δίκαιος. Η σύγκριση του νέου φόρου, δεν μπορεί να γίνεται με έναν έκτακτο φόρο όπως ο ΕΕΤΗΔΕ. Θα ήταν πιο καθαρό να πούμε πως και αυτή τη χρονιά θα συνεχίσουμε να ζητάμε χαράτσι, γιατί το απαιτεί η οικονομία της χώρας» ανέφερε ο βουλευτής.

Ιδιαίτερα ο κ. Βλάχος εξέφρασε την αντίθεσή του στο ύψος της φορολόγησης των κενών διαμερισμάτων, την ώρα που το πρόβλημα έχει διογκωθεί - και επέμεινε να μειωθεί κατά 50%. «Φορολογούνται και σπίτια 100 ετών. Είναι δυνατόν από πλινθόκτιστα σπίτια να ζητάμε; Τι ακριβώς ζητάμε;» κατέληξε ο βουλευτής.

«Είναι δυνατόν για βεβαιωμένα και μη ληξιπρόθεσμα χρέη να προβαίνετε σε κατάσχεση; Είναι δυνατόν να επεμβαίνετε στις αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας, με προκαταβολική κατάσχεση χωρίς εγγύηση υπέρ του φορολογουμένου;» αναρωτήθηκε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Β. Καπερνάρος. «Είναι δυνατόν να κρίνει ο έφορος την επείγουσα περίπτωση της συντηρητικής κατάσχεσης; Αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό; Αυτό δεν σας εκπλήσσει;» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

«Είμαστε όλοι υποψήφιοι άστεγοι. Θα το διαπιστώσουν όλοι - και οι μέρες σας είναι μετρημένες» ανέφερε στην ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου. «Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προϋπολογίζει 3,8 δισεκατομμύρια είσπραξη και εσείς αποτιμάτε ότι στο τέλος θα εισπράξετε 2,6 δισεκατομμύρια. Γιατί θα λείπει το 1,2 δισεκατομμύριο; Δεν σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα το πληρώσουν; 'Αρα, μπαίνει υπό δήμευση η περιουσία τους, αφού δεν θα έχουν να το πληρώσουν» συμπέρανε η βουλευτής.

«Οδηγείτε τα πράγματα με μαθηματική ακρίβεια, στο να έχει υποθηκευτεί το 2014, όλη σχεδόν η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων - και ιδιαίτερα οι πρώτες κατοικίες - για να ξεκινήσει το Δημόσιο κατασχέσεις» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. «Θα πάτε σε προχωρημένο καθεστώς εσείς: Ούτε οι Χμερ δεν είχαν τέτοιο καθεστώς» ανέφερε ο βουλευτής.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στηλίτευσε εξάλλου και τη διάταξη του άρθρου 38, με την οποία απαλλάσσεται ο Γκίκας Μάναλης, ειδικός διαχειριστής για την εκκαθάριση της ΕΡΤ, από κάθε αστική ή άλλη ευθύνη στο πλαίσιο των καθηκόντων του, πλην εκείνων που προκλήθηκαν από δόλο ή βαριά αμέλεια. Ο κ. Λαφαζάνης, επικαλέστηκε και την έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία, «αν αφορά ήδη τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις, μπορεί να διατυπωθεί προβληματισμός για το αν η ρύθμιση συνιστά αμνηστία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, προανήγγειλε πως το κόμμα του θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 7, το οποίο αναφέρεται στους όρους για την μερική ή ολική απαλλαγή κάποιου από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσούκαλης, από το φόρο απαλλάσσεται κατά 50%, μονάχα όποιος έχει φορολογητέο τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των μελών της οικογενείας του δεν έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 150 τετραγωνικά μέτρα. «Την ίδια στιγμή ωστόσο, το τεκμαρτό εισόδημα για 120 τ.μ. κατοικίας, είναι 9.500 ευρώ. Ποια πολύτεκνη οικογένεια δεν θα ξεπερνά τα 150 τ.μ.; Αν κάποιος απολυθεί, χάσει τη δουλειά του από 1/1/2014, θα έχει δικαίωμα να προβάλει ένσταση απαλλαγής, στο τέλος Απριλίου το 2015. Είναι δυνατόν να λειτουργήσει και να κινηθεί σωστά το σύστημα;»

«Είναι προφανές ότι εάν δεν αλλάξει το άρθρο 7 και διατηρηθεί ως έχει, θα έχουμε κοινωνική έκρηξη, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν άνθρωποι που δανείζονται για να ζήσουν» συμπέρανε ο κ. Τσούκαλης.

Για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορα προπαγανδιστικά τεχνάσματα, να κρύψει τη στρατηγική του νομοσχεδίου, που δεν είναι άλλη παρά «η διευκόλυνση της συγκέντρωσης της γης στους καπιταλιστές».

Επικαλούμενος χαρακτηριστικά τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτου, ο κ. Παφίλης εκτίμησε πως «το νομοσχέδιο διευκολύνει να συγκεντρωθεί η γη στους καπιταλιστές. Μιλάτε για προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας. Τι προστατεύει το σύστημά σας; Την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Και ήρθε η ώρα να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός την προπαγάνδα του στυλ "οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια".

Οι συνθήκες είναι ώριμες για να έχει φτηνή εργατική κατοικία ο λαός - πρώτη, δεύτερη και τρίτη ακόμα, αρκεί να πάρει τα μέσα παραγωγής στα χέρια του» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παφίλης.
Έθνος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...