Νέοι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί προκύπτουν, λίγες μόλις ώρες πριν από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη να
συνυπογράψει το νομοσχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, όπου περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία τίθενται εκτός Δημοσίου συμβασιούχοι που επέστρεψαν με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων.
«Δεν έχω λάβει τίποτα από τον κ. Μανιτάκη. Έλαβε ένα σχέδιο από την γενική γραμμετεία της κυβέρνησης στο οποίο είμαι αντίθετος. Αφού είμαι αντίθετος σημαίνει ότι δεν το υπογράφω», υπογράμμισε ο κ. Ρουπακιώτης, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".
Νωρίτερα, στην ίδια εκπομπή, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης είχε υπογραμμίσει ότι «δεν υπάρχει διάταξη την οποία θα φέρει ο κ. Μανιτάκης» αλλά ένα «σχέδιο το οποίο το κουβεντιάζουν οι τρεις εταίροι της κυβέρνησης».
«Κατά συνέπεια πρέπει να περιμένετε μέχρι το βράδυ την διάταξη, πως ακριβώς θα έχει. Γιατί πραγματικά θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν υπάρξει με διατυπώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Χατζησωκράτης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Μπαλτάκος μίλησε τόσο με τον κ. Μανιτάκη όσο και με τον κ. Ρουπακιώτη και η εικόνα που έχει το μέγαρο Μαξίμου είναι ότι και οι δυο υπουργοί επιμένουν στη θέση τους, ενώ φέρεται να υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και του πρωθυπουργού με τον Φώτη Κουβέλη ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ώστε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να παρέμβει και να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα και να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή σήμερα.
Τι προβλέπει η ρύθμιση για τις απολύσεις
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση, που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, προβλέπει την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.
Με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».
http://www.tragiko.net/2013/04/blog-post_2160.html