Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Εάν 1 στους 2 κόψει το τσιγάρο θα καλυφθεί το έλλειμμα στην Υγεία!...(αν το καταλάβει η τροικα θα το κανει ...ποινικό)



Αναπάντητο παραμένει, για πολλούς μανιώδεις καπνιστές το ερώτημα «τσιγάρο ή υγεία;», το οποίο έχει γίνει σύνθημα στο στόμα όλων όσων ξεκινούν, κατά καιρούς καμπάνιες ενημέρωσης για την καταστροφική αυτή συνήθεια.

Βέβαια, το...


κάπνισμα δεν είναι μόνο ολέθριο για την υγεία, ακόμη και αυτών που υπομένουν τον καπνό, αλλά προκαλεί… εμφράγματα και στα οικονομικά του καθενός, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης, και πολύ περισσότερο στα οικονομικά του Κράτους!

Αν, μάλιστα το κάπνισμα ελαττωνόταν κατά 50%, η εξοικονόμηση πόρων θα υπερέβαινε τις απαιτήσεις του Μνημονίου και θα υπήρχε πλεόνασμα κεφαλαίων που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε άλλες παροχές, τις οποίες βέβαια όλοι –καπνιστές και μη- στερούμαστε! Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά είναι αλήθεια!

Αρκεί να σημειωθεί, ότι η συνολική δαπάνη για ασθένειες που έχουν σχέση με το κάπνισμα ξεπερνά το 1,5 δισεκ. το χρόνο, την ώρα που πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ήπειρο, δεν έχουν γάζες, οινόπνευμα, φάρμακα κ.α., κλινικές κλείνουν (σε Πρέβεζα, Άρτα) και εν γένει η δημόσια υγεία είναι στο «κόκκινο», λόγω των συνεχών περικοπών!



Στοιχεία-σοκ…

Αποκαλυπτικά για το κόστος που έχει το κάπνισμα στην υγεία και στην τσέπη όλων είναι τα στοιχεία έρευνας που εκπόνησαν για τα Οικονομικά του Καπνίσματος στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Από την έρευνα, προκύπτει ότι το κάπνισμα ευθύνεται για το 8,9% των εισαγωγών στα Δημόσια νοσοκομεία και το 7,9% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Και τα στοιχεία –σοκ δεν σταματούν εδώ. Σήμερα, η συνολική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων για το κάπνισμα ανέρχεται από 400.011.801 ευρώ έως 554.123.300 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 7,7 έως 10,7% του συνολικού προϋπολογισμού τους! Το συνολικό κόστος το οποίο αποδίδεται στο κάπνισμα ανέρχεται σε 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό της τάξεως του 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας και αυτό με βάση μια συντηρητική εκτίμηση!

Αν στους υπολογισμούς αυτούς συμπεριληφθούν και οι έμμεσες δαπάνες (απώλειες παραγωγικότητας λόγω νοσηρότητας και θνησιμότητας), τότε η συνολική δαπάνη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική παραγωγή εκτιμάται στα 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,53% του ΑΕΠ, με τιμές βάσης το έτος 2011 και συντηρητικούς υπολογισμούς.

Όπως έγινε γνωστό, εάν αυξανόταν το κόστος του κάθε πακέτου τσιγάρα κατά 2 ευρώ, τότε τα οφέλη για το Δημόσιο και ιδιαίτερα για το σύστημα υγείας θα ήταν πολλαπλά και θα έφθαναν μέχρι και στην «σωτηρία» του προβληματικού σήμερα ΕΟΠΥΥ!



Στην υγεία…

Βέβαια, πάνω απ’ όλα, τα οφέλη από την ελάττωση ή το κόψιμο του καπνίσματος είναι στην υγεία. Αυτή, άλλωστε είναι που μετρά. Σύμφωνα, λοιπόν, με εκτιμήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το κάπνισμα ευθύνεται στη χώρα μας για 199.028 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία (αντιπροσωπεύοντας το 8,9% του συνόλου των εισαγωγών).

Με βάση στοιχεία επιστημονικής ομάδας από ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, του Πανεπιστημίου του Chicago, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μια αύξηση της τάξεως των 2 ευρώ ανά πακέτο προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση κατά 20%, ενώ 330.000 ενήλικες θα κόψουν το κάπνισμα, 125.000 νέοι θα αποτραπούν από το να το ξεκινήσουν, ενώ θα αποφευχθούν 192.000 πρόωροι θάνατοι από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα.



Από τα σχολεία…

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Πολιτεία οφείλει να δράσει και να ξεκινήσει καμπάνιες ενημέρωσης για τις πραγματικά βλαβερές έως και ολέθριες επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των χρηστών και των δικών τους προσώπων. Και όχι μόνο στην Υγεία, αλλά και στην τσέπη όλων, αφού το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών (που διαρκώς μειώνεται) θα ήταν μεγαλύτερο, εάν κάποιοι ελάττωναν το τσιγάρο.

Η δράση κατά του καπνίσματος πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία, όπου δυστυχώς, οι μαθητές δοκιμάζουν τσιγάρο από όλο και πιο μικρή ηλικία, όμως εύλογα είναι και τα ερωτήματα, για το εάν μπορεί και πώς το Κράτος να πετύχει κάτι τέτοιο, την ώρα που ακόμη δεν μπορεί να εφαρμόσει σωστά το Νόμο για το κάπνισμα στους κοινόχρηστους χώρους!

Πάντως, δεν χωρά πλέον άλλη ολιγωρία, αφού όπως δείχνουν και τα στοιχεία, από το τσιγάρο βγαίνουν όλοι χαμένοι…




 www.tokarfi.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...