Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης

Με άσκηση σε τεντωμένο σκοινί μοιάζει πλέον η διατήρηση των εσωτερικών ισορροπιών στην τρικομματική κυβέρνηση, παρ ότι άπαντες αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση για τη χώρα παραμένει κρίσιμη και ως εκ τούτου, η πορεία είναι περίπου μονόδρομος....




Η αιφνιδιαστική για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να συστήσει έξι νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών, αλλά και μία σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες με κυριότερες το τελικό σχέδιο Αθηνά για τα ΑΕΙ, αυτή για τη λειτουργία των καταστημάτων αλλά και εκείνη για τις ατομικές συμβάσεις των ναυτικών – που καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν αναζωπυρώσει την εσωτερική ένταση αλλά και την καχυποψία μεταξύ του κεντρικού συστήματος και των δύο κυβερνητικών εταίρων που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τους χειρισμούς εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου.

Το κλίμα που έχει αρχίσει να δημιουργείται δεν περνά απαρατήρητο από το κυβερνητικό επιτελείο που, εν όψει και του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα, έχει κάθε λόγο να αντιμετωπίζει με δέος πιθανές ρωγμές στην κυβερνητική συνοχή. Ενδεικτική της αγωνίας είναι η σπουδή με την οποία συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για την απόφαση του πρωθυπουργού σχετικά με τις έξι νέες θέσεις αναπληρωτών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τεχνικό ζήτημα και αφορά την ενιαία δομή των υπουργείων ενόψει διοικητικής μεταρρύθμισης, κατόπιν μάλιστα εισήγησης των Γάλλων της Task Force.

Οι διαρροές από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ωστόσο, επιβεβαιώσαν ότι το επιχείρημα λίγο έπεισε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που διακρίνουν άλλη στόχευση πίσω από την κυβερνητική πρωτοβουλία. Προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί και το σφοδρό μέτωπο αντιδράσεων που συναντά η πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για το ωράριο των καταστημάτων, όχι μόνο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων που δηλώνουν ότι δεν θα την στηρίξουν , αλλά και στους κόλπους των γαλάζιων συνδικαλιστών, με τον κ. Βασίλη Κορκίδη να σηκώνει το λάβαρο της μάχης.

Στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού ρίχνουν αυτή την περίοδο το βάρος στην εκπλήρωση των ουκ ολίγων μνημονιακών υποχρεώσεων, προκειμένου το σύνολο των προαπαιτούμενων να έχει εγκριθεί νομοθετικά πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Μαΐου. Εφόσον επιδειχθεί η απαιτούμενη ετοιμότητα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να περάσει το σύνολο των διατάξεων σε νέο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Διαφορετικά, δεν αποκλείεται να επιλεγεί και πάλι η οδός των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

Ένα ζήτημα που εσχάτως απασχολεί έντονα το κυβερνητικό επιτελείο είναι η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία είναι δεινή. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο που αντιμετωπίζει ως εφιάλτη την πιθανότητα νέων περικοπών στις συντάξεις, η οποία υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, μόνο απίθανη δεν μοιάζει.

Νίκος Τριαντάφυλλος
 
 
 newpost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...