Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μήπως ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην κοινή λογική;



Κατάρρευση εσόδων από τους ειδικούς φόρους
Σαν βόμβα έπεσε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ανακοίνωση της Δανίας για κατάργηση και του φόρου των αναψυκτικών για να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας. Πάνω που επεξεργάζονταν τους τρόπους για το πως να περάσουν επικοινωνιακά την καταιγίδα των φόρων που έρχεται, εφημερίδες και blogs προβάλουν ότι για να ξεπεράσει την ύφεση
μια ευρωπαϊκή χώρα μειώνει τους έμμεσους φόρους αντί να τους αυξάνει.

Στην ουσία δεν χρειαζόταν η δημοσιότητα για την περίπτωση της Δανίας για να πιστοποιηθεί ότι το φορολογικό μοντέλο είναι αποτυχημένο. Τα έσοδα των Μάρτιο που μας πέρασε κατέρρευσαν και από τα 633 εκ. ευρώ που περίμεναν να πάρουν από ειδικούς φόρους κατανάλωσης εισέπραξαν λιγότερα από 500 εκ. Τα έσοδα από ΦΠΑ κατακρημνίστηκαν και μόνο τα έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων απέφερε τα προβλεπόμενα.
ΟΙ λόγοι της αποτυχίας του φορολογικού μοντέλου είναι ξεκάθαροι σε όποιον έχει την στοιχειώδη κοινή λογική. Ο φορολογούμενος δεν μπορεί να αποφύγει να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων εκτός και αν προτιμά να βρεθεί κατηγορούμενος στο δικαστήριο. Μπορεί κάλλιστα όμως να αποφασίσει να μην βγει, να μην φάει έξω, να μην αγοράσει τίποτα πέρα από τα βασικά. Οπότε η αύξηση των έμμεσων και διάφορων ειδικών φόρων οδηγεί νομοτελειακά σε μείωση των εσόδων!
Και ένας μαθητής του γυμνασίου θα καταλάβαινε ότι δεν μπορεί να αυξήσεις το κόστος σε κάτι και μετά να περιμένεις ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να το αγοράζουν. Και περά από την μείωση των εσόδων από τους φόρους δημιουργούνται και άλλες μεγαλύτερες μαύρες τρύπες στα έσοδα γιατί η μείωση της κίνησης στην αγορά φέρνει λουκέτα, τα λουκέτα φέρνουν ανεργία, η ανεργία φέρνει μηδενικές φορολογικές δηλώσεις και μείωση εισφορών στα ταμεία, τα ταμεία ζητούν κρατική επιχορήγηση και ο κύκλος δεν έχει τέλος.
Υπάρχει κάτι από τα παραπάνω που δεν είναι απλή κοινή λογική; Μήπως θα πρέπει αντί για σύνθετα μάκρο-μέσο-μίκρο οικονομικά μοντέλα στις επιτροπές σοφών που συστήνονται για να βγει η χώρα από την κρίση να σκεφτούν κατ’ αρχήν με βάση την απλή λογική; Γιατί τα μέχρι τώρα «μοντέλα» έχουν αποδειχτεί μπούμερανγκ για τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης.
Λεύκη


kostasxan.blogspot.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...