Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Κόκκινα δάνεια στις τράπεζες: Το μνημόνιο είναι … τυφλό!


ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΠΕΣΑΝ ΕΞΩ, έτσι και οι διατάξεις που το μνημόνιο επιβάλλει, θα πέσουν κατά 1000% έξω στο θέμα των κόκκινων δανείων στις τράπεζες. Η κυβέρνηση δεν έχει τώρα την ….
πολυτέλεια να διαπραγματευτεί σκληρά μια γενναία ρύθμιση ανακούφισης της αγοράς και των πολιτών.  Σε πολύ σύντομο διάστημα όμως, όταν σκάσει απότομα το μέγα αυτό θέμα, …όλοι θα τρέχουν!


ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, γίνεται ντόρος για τα 127,7 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 3,23% επί του συνόλου. Στην Ελλάδα, το θέμα περνάει στο… «θα δούμε», όταν όλοι γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα, τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν πλέον κατά πολύ και το 30%!  Ο  οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες θα ανέλθουν μέχρι το τέλος του 2013 πάνω από 30% και ότι η αυξητική τάση των κόκκινων δανείων θα συνεχιστεί, και το 2014.  Επισημαίνει μάλιστα, ότι οι ελληνικές τράπεζες υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των προβληματικών δανείων καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται!
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΦΤΑΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ και η απάντηση ήταν… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δείτε τη:
Με βάση το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής του Δεκεμβρίου 2012, «σε ότι αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα ζητήσει από τις βασικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση, να αξιολογήσουν, σε συνεργασία και με ειδικούς εμπειρογνώμονες (work-out specialists) που θα προσκληθούν για το σκοπό αυτό, εάν το υπάρχον πλαίσιο και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού τους είναι αποτελεσματικές».
Όπως ειδικότερα διευκρινίζεται, «στη βάση διεθνώς και ευρέως αποδεκτών πρακτικών, θα επανεξεταστεί και θα αναθεωρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο που αφορά σε μέτρα διευκόλυνσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς επίσης και το πλαίσιο εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών οι οποίοι έχουν περιέλθει σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους. Η επανεξέταση και αναθεώρηση του πλαισίου θα πραγματοποιηθούν στην κατεύθυνση της διατήρησης της τραπεζικής φερεγγυότητας και της πιστωτικής πειθαρχίας, θα αποφεύγει τη χρήση δημοσιονομικών πόρων για την προστασία των ιδιωτών δανειοληπτών και οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα περιορίζονται σε όσους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση».
ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ αντιμετωπίζονται τα προβλήματα;
Τα έγκυρα ρεπορτάζ από τις τράπεζες αναφέρουν ότι πέρα από τα ήδη «κόκκινα» δάνεια, τα περίπου 55 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται για περισσότερες από 90 ημέρες, συσσωρεύονται σταθερά, δάνεια με μικρότερη καθυστέρηση. Περί τα 35 δισ. ευρώ ακόμη είναι καθυστερούμενα για πάνω από 30 ημέρες, κάτι που σημαίνει πρακτικά δύο δόσεις που δεν έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ: ΤΟ ΘΕΜΑ των κόκκινων δανείων, είναι πρωτίστως πολιτικό! Και ως πολιτικό πρέπει να τεθεί, όχι στην τρόικα, αλλά στους πολιτικούς της προισταμένους. Τα νοικοκυριά υπέστησαν την ΤΙΜΩΡΙΑ του PSI, υπέστησαν την ύφεση, τη μείωση μισθών, την ανεργία, τις περικοπές στην υγεία και στο κράτος πρόνοιας. Υπέστησαν και τη μεγάλη μείωση της αξίας της όποιας περιουσίας είχαν σε ακίνητα ή ακόμα και τραπεζικές μετοχές. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ να εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνεια με βάση της «παλιά τους» αξία και με βάση τους όρους του παρελθόντος.
ΟΣΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ τα παραπάνω, τόσο το συντομότερο θα δοθεί η σωστή λύση τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ανάπτυξη χωρίς ζήτηση από τα νοικοκυριά δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει.

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com



 http://www.bankwars.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...