Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Δημοσκόπηση METRISI....


Σημαντική αλλαγή στο κλίμα, αλλά όχι και στα ποσοστά των κομμάτων καταγράφει η πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η εταιρεία METRISI για το... «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», σε δείγμα 1.008 ατόμων.

Η έρευνα διεξήχθη το τριήμερο μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης, προσπαθώντας να διευκρινίσει την ανταπόκριση της κοινής γνώμης στο σκηνικό που διαμόρφωσε η πρόθεση του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Τρία είναι τα κεντρικά συμπεράσματα:

1.Εδραιώνεται η πεποίθηση στην πλειοψηφία των πολιτών ότι τα δύσκολα πέρασαν.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που εδραιώνεται τόσο δυναμικά η αισιοδοξία των πολιτών για έξοδο από την ύφεση.

2.Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων όχι μόνο απεύχεται την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά εκφράζει φόβους ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της χώρας εξόδου από την ύφεση.

3.Η εκλογική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ θα είναι αμφίρροπη ως την τελευταία στιγμή. Αυτοί που πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα σήμερα είναι καλύτερη από ότι ήταν πριν ένα χρόνο είναι πολλοί περισσότεροι. Εκείνοι που είναι αισιόδοξοι για το 2015 ανέρχονται στο 41,20% λίγο λιγότεροι από τους απαισιόδοξους (45,70%).

Για πρώτη φορά διαπιστώνεται σε δημοσκοπική έρευνα ότι η ρητορική της κυβέρνησης « ότι τα δύσκολα πέρασαν και έρχονται καλύτερες ημέρες” βρίσκει πολύ περισσότερα ευήκοα ώτα.

Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ κοντά σε αυτά των πρόσφατων ευρωεκλογών, με τον πρώτο να κινείται στο 26,70 και τη δεύτερη στο 23,60.

Και τα δύο κόμματα παρουσιάζουν υψηλές συσπειρώσεις (71,80% ο ΣΥΡΙΖΑ και 74, 90% η ΝΔ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ απορροφά τις ψήφους της ΔΗΜΑΡ, ενώ η ΝΔ των ΑΝ.ΕΛ.

Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην τρίτη θέση με 6,70%. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ποτάμι με πολύ κοντινά ποσοστά, 5,30% τα δύο πρώτα και 4,50% το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Οι ΑΝ.ΕΛ. 2,40% και η ΔΗΜΑΡ 0,90%. Το υπό ίδρυση κόμμα Λυκούδη ξεπερνάει το 2% ενώ ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει λίγο κάτω από μια ποσοστιαία μονάδα.

Όσον αφορά την καταλληλότητα πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 39,40% του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 33,90%.

Πηγή: «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...