Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

"Επιλεκτική χρεοκοπία"(!) εξετάζει τώρα η ΕΚΤ. Τρόικα: "Δεν είναι σίγουρη η 5η δόση"


euΓια εκτροχιασμό του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας, πλήρη αδυναμία της χώρας να βγει ξανά στις αγορές μέσα στην τρέχουσα χρονιά και για επιτακτική ανάγκη «αλλαγής πολιτικής» προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάταξης της οικονομίας της μιλάει η έκθεση της Τρόικας, έτσι όπως αναμεταδίδεται ταχύτατα στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.
Την ίδια ώρα, τη λύση της «περιορισμένης, ή άλλως πως επιλεκτικής χρεοκοπίας» φέρεται να προκρίνει η ΕΚΤ ως συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών που μετέχουν στο Εurogroup.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε από την Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, δήλωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 20 Ιουνίου.
Δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης υπογράμμισαν τη σημασία της διακομματικής στήριξης του προγράμματος στην Ελλάδα και τόνισαν ότι η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας μπορεί να πετύχει μόνο εφόσον όλα τα πολιτικά κόμματα συνυπογράψουν τους στόχους και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος.
Ο πρόεδρος του Εurogroup σημείωσε ακόμη ότι η ευρωζώνη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με τις ελληνικές αρχές για τη δέσμη οικονομικών πολιτικών που απαιτούνται για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος. Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι το Εurogroup συμμερίζεται την άποψη της τρόικας για την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, το Eurogroup σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που πέτυχαν οι ελληνικές αρχές, κυρίως σε ότι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, αν και, όπως επισημαίνει, η ενίσχυση των δημοσιονομικών και των ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει αναγκαία.
Το Εurogroup καλωσόρισε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι υπήρξε και μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τις χρηματοδοτικές πτυχές του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.
Οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ που ολοκλήρωσαν την εξέταση προόδου της ελληνικής οικονομίας ουσιαστικά περιγράφουν στην έκθεσή τους μια πλήρη αποτυχία στην εφαρμογή των μέτρων σύγκλισης, ενώ ξεκαθαρίζουν πως η περιβόητη δόση του υφιστάμενου δανείου (των αρχικών 110 δισ. ευρώ) προς τη χώρα μας «δεν μπορεί να αποδεσμευτεί εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας»!
Επισημαίνουν δε ότι το τρέχον πρόγραμμα ΔΕΝ επαρκεί και πως εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα τότε δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε το έλλειμμα φέτος.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ότι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «πρέπει να άπτεται και να φορά ΟΛΟΥΣ τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας», αλλά και στο γεγονός ότι ενώ υπάρχουν σημεία όπου μπορεί να αναζητηθεί πολιτική συναίνεση εντούτοις οι της Τρόικας δεν δίνουν πολλές πιθανότητες σε κάτι τέτοιο.
Στο 3,8% φέτος η ύφεση
Στη γλώσσα των αριθμών η έκθεση της Τρόικας αναφέρει πως η ύφεση – για την οποία πάντως υπάρχει η παραδοχή πως απεδείχθη πολύ βαθύτερη απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί – θα φτάσει στο 3,8% φέτος και υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταγραφεί μια ισχνή ανάπτυξη της τάξης του 0,6% το 2012, ενώ και το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) αναμένεται να κορυφωθεί το 2012-2013 κι έκτοτε να αρχίσει η αποκλιμάκωσή του.
Άλλη ξεχωριστή μνεία γίνεται στην αναγκαιότητα άμεσης σύστασης του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας για να «τρέξουν» οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ η έκθεση καταλήγει με την εκτίμηση πως στην μη αποτελεσματική διαχείριση του ελληνικού χρέους μερίδιο ευθύνης έχει και η «αβεβαιότητα» ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «αυξάνει την ένταση και την επιθετικότητα των αγορών» …
Όπως μεταδίδει, επίσης, το πρακτορείο Reuters ήδη από τις αρχές της εβδομάδας τα μέλη του ΔΣ της ευρωτράπεζας αλλά προφανώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ενημερωθεί από τον Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια μεθόδευση που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τριπλό στόχο: και να συμπεριλάβει ιδιώτες επενδυτές στη νέα διάσωση της Ελλάδας και να άρει τις ενστάσεις της ίδιας της ΕΚΤ ως προς μια μετάθεση αποπληρωμής των ελληνικών ομολογιακών εκδόσεων και τέλος να «αφοπλίσει» τους κερδοσκόπους μιας και μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να έθεταν σε καθεστώς default την Ελλάδα, αλλά για περιορισμένο διάστημα, όσο θα χρειαστεί για να επιβεβαιώσουν πως η ανταλλαγή «παλαιών» ελληνικών ομολόγων με νέα θα γίνει σε εθελοντική βάση.
Σε μια τέτοια περίπτωση ΔΕΝ θα είχαμε «πιστωτικό γεγονός», όπως διαβεβαίωσε και σήμερα η  Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), οπότε και ΔΕΝ θα πληρωθούν τα CDS των περί ων ο λόγος ομολόγων!!!
Συνεπώς, όπως μεταδίδει το Reuters, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες εξετάζουν τώρα την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, υπό αυτό το ιδιότυπο καθεστώς της περιορισμένης χρεοκοπίας, ήτοι χωρίς να αλλάξει η βασικότερη παράμετρος των αρχικών εκδόσεων, δηλαδή χωρίς να μειωθεί η ονομαστική αξία των ομολόγων. Αυτό όντως θα συνιστούσε – κατά τους οίκους αξιολόγησης – «πλήρη» χρεοκοπία με όλα όσα αυτό συνεπάγεται …
Με τον τρόπο αυτό κανείς δεν χάνει: οι Γερμανοί περνάνε το βασικό τους αίτημα για συμμετοχή ιδιωτών, οι τελευταίοι ΔΕΝ χάνουν κεφάλαια, όπως ΔΕΝ χάνει και η ΕΚΤ που ας μην ξεχνάμε κρατάει ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...