Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Το Ελληνικό με τη ματιά του Αθεμπίγιο


Σε πράσινο αναμένεται να μετατραπεί το 72% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, σύμφωνα με την πρόταση του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο για την ανάπλαση του Ελληνικού.
Το 15% πάλι θα καλύπτεται από δρόμους και το 12% θα είναι το δομημένο τμήμα με σπίτια, γραφεία, εμπορικό και συνεδριακό κέντρο, πανεπιστήμιο, κυβερνητικά κτίρια κ.α.
Αυτό είναι ουσιαστικά ο βασικός κορμός της πρότασης που παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της "Ελληνικό ΑΕ", εταιρείας που συστάθηκε για τη διαχείριση και την αξιοποίηση της έκτασης.
Βάσει της πρότασης αυτής και άλλων που έχουν διατυπωθεί, όπως επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση για την τελική κυβερνητική πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης και θα ακολουθήσει πρόσκληση για εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από επενδυτές.
Ο Χοσέ Αθεμπίγιο στάθηκε στη μοναδικότητα του ακινήτου κατά την παρουσίασή του, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή πόλη μια τόσο μεγάλη έκταση με τρία χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο, πρόσβαση σε τραμ, μετρό και οδικούς άξονες, κοντά στο αεροδρόμιο, κοντά στο κέντρο της πόλης, απόλυτα επίπεδη και ιδιοκτησίας του Δημοσίου.
"Το Ελληνικό μπορεί να απογειωθεί, είναι εθνική υπόθεση και μπορεί να αποτελέσει τον οικονομικό καταλύτη για τη χώρα, όχι μόνο για την Αττική και τους γύρω Δήμους", επισήμανε.
Επανέλαβε πως είναι εργαζόμενος και όχι ιδιοκτήτης του ισπανικού φορέα που έχει αναλάβει σύμβουλος της κυβέρνησης για το Ελληνικό, ενώ για τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι δεν είναι φίλος του, αν και θα το ήθελε πολύ.
Τα βασικά στοιχεία της πρότασης
* Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων που θα υπάρχουν στο Ελληνικό (υφιστάμενων και νέων) θα είναι τουλάχιστον 2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και όχι πάνω από 3 εκατ.
* Στην προς αξιοποίηση έκταση περιλαμβάνεται και το γκολφ της Γλυφάδας αλλά και το παραλιακό μέτωπο που περιλαμβάνει τη μαρίνα. Για το λόγο αυτό η παραλιακή λεωφόρος προβλέπεται να υπογειοποιηθεί ενώ στο επίπεδο του εδάφους θα διατηρηθεί οδικός άξονας που θα εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες μετακινήσεων
* Η έκταση της πρώην πίστας του αεροδρομίου θα μετατραπεί σε πράσινο, δεν θα είναι όμως η μοναδική πράσινη περιοχή της έκτασης. Το πράσινο θα εκτείνεται μέχρι και τις παρυφές του ακινήτου, στα σύνορα με τους γύρω Δήμους
Ορισμένες από τις χρήσεις που προβλέπονται
* Οικιστική: προβλέπεται η κατασκευή 6200-6500 σπιτιών με 15.000 κατοίκους
* Κυβερνητικά κτίρια: προβλέπεται η μεταφορά του 2 - 3% των κυβερνητικών υπηρεσιών (υπουργείων) που βρίσκονται τώρα στο κέντρο της Αθήνας
* Συνεδριακό κέντρο μεγάλου βεληνεκούς, χωρητικότητας δεκάδων χιλιάδων ατόμων. Τέτοια κέντρα είπε ο κ. Αθεμπίγιο υπάρχουν μόνο δύο στην Ευρώπη (Βαρκελώνη και Βιέννη)
* Εμπορικό κέντρο
* Πανεπιστήμιο και κέντρο έρευνας
* Media Park, καλλιτεχνικό κέντρο, μουσείο, ξενοδοχείο
* Γραφεία επιχειρήσεων
Στόχος των προτάσεων είναι να καταστεί το Ελληνικό διεθνές οικονομικό κέντρο. Τέτοιο κέντρο στην περιοχή της Μεσογείου θα μπορούσε να γίνει στο Τελ Αβίβ ή στο Λίβανο, αλλά το Ελληνικό, όπως σημείωσε ο Χοσέ Αθεμπίγιο, συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις που δεν έχουν οι πόλεις αυτές.
Η πρόταση του Χοσέ Αθεμπίγιο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, ενώ προβλέπει και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολλές από τις ταράτσες των κτιρίων, όπως και την κατασκευή θερμοκηπίου.

news247.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...