Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

«Legalize it!»


thumb
Του Θεολόγου Αλεξανδράτου
Ο μέγας Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγκε Πίτερ Τος, ο αυθεντικός διάδοχος του Μπομπ Μάρλεϊ, τραγουδούσε το 1975: «Legalize it, don’t criticize it, Legalize it and I will advertise it».
36 χρόνια μετά οι Αμερικανοί αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν τη μαριχουάνα, για φαρμακευτικούς λόγους. Σε μια χώρα με απύθμενη υποκρισία στο θέμα του καπνίσματος και όπου το να καπνίζεις τσιγάρο θεωρείται έγκλημα τη στιγμή που όλα τα αμερικανάκια πίνουν μπάφους (και χωρίς να παίζουν pro), είναι μια ρηξικέλευθη κίνηση ότι επιτρέπουν την κάνναβη για ιατρική χρήση.
Ο νόμος ψηφίστηκε πρώτα στην προοδευτική Καλιφόρνια και σύντομα πέρασε και σε πιο «σκληροπυρηνικές» πολιτείες, όπως την Αριζόνα. Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε στο κέντρο του Φοίνιξ ένας τεράστιος κήπος όπου μπορεί να πάει ο κάθε ασθενής, να νοικιάσει χώρο και τα απαραίτητα και να καλλιεργήσει τη μαριχουάνα του.
Η εταιρεία με το ταιριαστό όνομα weGrow, παρέχει μια έκταση 21.000 τετραγωνικών μέτρων χωρισμένη σε «οικόπεδα» και μαζί δίνει ειδικές λάμπες, χώμα και αρδευτικούς δίσκους ώστε να μπορεί ο καθείς να φυτέψει το προϊόν του, να το δει να μεγαλώνει και να το απολαύσει με την ησυχία του.
Στον ειδικό χώρο του κήπου υπάρχει και ιατρείο όπου ειδικευμένοι γιατροί προσφέρουν βοήθειες αν χρειαστεί και παράλληλα ελέγχουν τις κάρτες που έχει εκδώσει η πολιτεία και επιβεβαιώνουν ότι ο ασθενής πρέπει να κάνει χρήση κάνναβης για θεραπευτικό σκοπό.
Παραδείγματα: καταπολέμηση ναυτίας και εμετού, αύξηση της όρεξης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή έχουν AIDS και μείωση της πίεσης στα μάτια.
Στην Αριζόνα δόθηκαν ήδη 3.696 άδειες και σε ποσοστό 75% οι κάτοχοι είναι άνδρες.
Παρά τις προσπάθειες του εισαγγελέα της Πολιτείας να απαγορεύσει τα εγκαίνια του κήπου, οι αρχές της Αριζόνα ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης και έγιναν η 16η πολιτεία που πετάει τις παρωπίδες.
Η εταιρεία weGrow μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ανοίξει παραρτήματα στο Λος Άντζελες, το Ντένβερ και την Ουάσιγκτον.
Καλές δουλειές και περαστικά στους ασθενείς!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...