Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Πυρηνική βόμβα 110 δις ευρώ κόκκινων δανείων έτοιμη να εκραγεί!



Πυρηνική βόμβα 110 δις ευρώ κόκκινων δανείων έτοιμη να εκραγεί!Έκρηξη των «κόκκινων» δανείων μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών, που προκύπτουν από τα αποτελέσματα α' τριμήνου του
τρέχοντος έτους, καθώς αναφέρουν ότι... ανέρχονται πλέον στα 84 δισ.
ευρώ και αποτυπώνουν την εισοδηματική ασφυξία των νοικοκυριών και των επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, με διαφορετική οπτική γωνία, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στις τράπεζες για 90 και άνω ημέρες, αντιστοιχούν στο 44,2% του ΑΕΠ. Αν σε αυτά προστεθούν τα προβληματικά δάνεια, δηλαδή αυτά που έχουν μικρότερες – αλλά συνεχείς- καθυστερήσεις από τις 90 ημέρες, τότε ανέρχονται σε πάνω από 110 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε άνω του 58% του ΑΕΠ και σε λίγο περισσότερο από το 50% του συνόλου των χορηγήσεων.
Η κατανομή του δανεισμού από τα πιστωτικά ιδρύματα στις τρεις κατηγορίες, όπως αυτές αποτυπώνονται στα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Απρίλιο μήνα του τρέχοντος έτους, έχει ως εξής:
• Στις επιχειρήσεις 101,3 δισ. ευρώ
• Στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις 13,676 δισ. ευρώ
• Στους ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα 100,172 δισ. ευρώ

Στους ιδιώτες, τα 70,819 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια. Τα 27,936 δισ. ευρώ αφορούν καταναλωτικά δάνεια τα περισσότερα των οποίων δεν έχουν εξασφαλίσεις (δηλαδή προσημειωμένα ακίνητα), γεγονός το οποίο αλλάζει με τις αναδιαρθρώσεις δανείων αφού οι τράπεζες για να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις τέτοιων δανείων ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις.
Και τέλος, οι λοιπές μορφές χρηματοδότησης ιδιωτών, αντιστοιχούν σε 1,416 δισ. ευρώ
. Παρά τη μείωση του ρυθμού αύξησης των «κόκκινων» δανείων που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο τρίμηνα – σύμφωνα τουλάχιστον με τις λογιστικές καταστάσεις του δ' τριμήνου του 2013 και του α' τριμήνου του 2014-, τα δυσθεώρητα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργούν τεράστιο «πονοκέφαλο» τόσο στις τράπεζες όσο και στην κυβέρνηση.
«Φάντασμα»
Στις τράπεζες είναι προφανές ότι ο λόγος για τον οποίο αποτελούν το μεγαλύτερο «φάντασμα» είναι πως, παρά το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών υποδηλώνουν υπερκεφαλαιοποιημένα πιστωτικά ιδρύματα, τα επίπεδα των «κόκκινων» δανείων είναι η μεγαλύτερη απειλή που έχουν μπροστά τους για τη διατήρηση της σταθερότητας και επομένως της χώρας.
Γι' αυτό ανεξάρτητα από τα νομοσχέδια που επίκεινται να ψηφιστούν στη Βουλή για τον «Κώδικα Δεοντολογίας Δανειοληπτών Τραπεζών» και για την «Ελάχιστη Δαπάνη Διαβίωσης» που στόχο έχουν να δημιουργήσουν κατηγορίες λύσεων για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, οι τράπεζες ήδη έχουν συστήσει ειδικές διευθύνσεις για να διαχειριστούν τα δάνεια υπόχρεων που αδυνατούν να πληρώνουν την ή τις μηνιαίες δόσεις τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Ήδη δηλαδή έχουν ξεκινήσει τις μαζικές αναδιαρθρώσεις δανείων, ανάλογα με την ικανότητα εξυπηρέτησης κάθε δανειολήπτη. 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...