Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Το όριο της αξιοπρέπειας...



Υπάρχει ένα όριο πέραν του οποίου η επιβολή δημοσιονομικών βαρών συνιστά βαρβαρότητα. Στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών), οι ανορθολογικές παρεμβάσεις τεχνοκρατών (μηδενικής επαφής με την πραγματικότητα), το έχουν κατά πολύ ξεπεράσει.

Πολλοί ασφαλισμένοι....
αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις υποχρεωτικές εισφορές τους. Συγκεκριμένα: 440.000, περίπου οι μισοί! Οι υφιστάμενες, εξοντωτικές νομοθετικές διατάξεις -οι υπέρμετρες χρεώσεις τακτικών εισφορών και τελών καθυστέρησης, η στέρηση της πρόσβασης σε παροχές υγείας και ο αναδρομικός καταλογισμός εισφορών ασθενείας- είναι, επιεικώς, παράλογες.

Πλέον, έχουν αρχίσει να φθάνουν ειδοποιητήρια οφειλών στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Αυτοί, είναι μεταξύ των 390.000 (δηλαδή 9 στους 10 οφειλέτες) που δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση. Στο Υπουργείο Εργασίας και το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) επισημαίνουν ότι πρόκειται μόνο για «ειδοποιητήρια» οφειλών και όχι για «κατασχετήρια»- καθησυχαστικό, αυτό. Παλιά, ίσως λεγόταν και κοινωνικός έλεγχος- δηλαδή, κάτι ακόμα (στα τόσα), για να κρατάς τα υποζύγια στην τσίτα.

Η πρόταση είναι απλή και συγκεκριμένη. Τώρα -που σημαίνει, ΤΩΡΑ!- κάποιος ευσυνείδητος στη Διοίκηση ας μελετήσει, ας βρει πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Και ας εισηγηθεί το Ανεισφορολόγητο. Δηλαδή, τη συνάρτηση της εισφοράς με το εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία.

Και ας πεταχτεί στα σκουπίδια το, πάντα παρόν, δόλιο επιχείρημα του ανίκανου και αμοραλιστή γραφειοκράτη: οι αυτοαπασχολούμενοι φοροδιαφεύγουν, επομένως, με βομβαρδισμό κορεσμού, μεταξύ των πτωμάτων θα βρεθούν και φοροφυγάδες. Τους φοροφυγάδες να τσακιστεί να τους βρει.

Δείτε τι ισχύει σε άλλες έννομες τάξεις:
Στην Αγγλία, για το έως 7.000 ευρώ εισόδημα υπάρχει ανεισφορολόγητο: δεν πληρώνονται εισφορές. Πέραν του ορίου αυτού, η εισφοροδοτική υποχρέωση ανεβαίνει κλιμακωτά, πάντα ανάλογα με το εισόδημα. Παρόμοια και στη Φιλανδία.
Στη Σουηδία, οι εισφορές εισπράττονται από την εφορία, πάντα ανάλογα με το εισόδημα.
Στη Δανία και την Αυστρία υπάρχει ειδική μέριμνα για τις εισφορές πολιτών με χαμηλό εισόδημα.
Στην Ολλανδία, αν αποδεδειγμένα αδυνατούσατε να καταβάλλετε τις εισφορές σας, δεν θα επιβαλλόταν κάποια κύρωση- θα μειωνόταν η σύνταξη σας κατά 2% για κάθε χρόνο που δεν καταβάλλετε ασφαλιστικές εισφορές.
Τέλος, στην Αμερική (ας καταγράφεται η σύγκριση με τους μη διαφωτισμένους, βοηθάει) η συνολική επιβάρυνση του αυτοαπασχολούμενου ανέρχεται -για σύνταξη και υγεία- στο 15.3% του πραγματικού (μέχρι τα 114.000 δολάρια) ετήσιου εισοδήματος.

Εάν θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, να σκαλίζουμε όλη την εργαλειοθήκη. Να δανειζόμαστε, να εφαρμόζουμε και αυτά που προστατεύουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Αλλιώς, θα έχουμε λιγότερη Ευρώπη.

Χάρης Μαθιόπουλος
protagon.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...