Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Το χρέος "θάβει" την Ελλάδα: Μας έβαλαν στο μνημόνιο με χρέος 127% επι του ΑΕΠ και τώρα είναι στο... 265%...


Οι αριθμοί δείχνουν πώς η Ελλάδα οδεύει προς μία οικονομική καταστροφή και το χρέος «θάβει» τους Έλληνες, όπως ακριβώς έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, όπως η ....
Βουλγαρία από το 1990 και μετά. Στην κυβέρνηση βέβαια κάνουν δική τους ανάγνωση και επιχειρούν με στημένες κινήσεις, όπως η…
έξοδος στις αγορές, να δώσουν την ελπίδα πώς κάτι μπορεί να αλλάξει. Μόνο που γι’ αυτό το κάτι, το οποίο είναι απροσδιόριστο θα πρέπει να θυσιαστούν μερικές γενιές ανθρώπων ακόμη.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων δέκα χωρών της Λατινικής Αμερικής στο ΔΝΤ Πάουλο Νογκείρα Μπατίστα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας «οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας δεν έχουν αλλάξει σε ότι αφορά θεμελιώδη μεγέθη της, το χρέος και την ανεργία». Κατά τον ίδιο η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική και τίθεται ζήτημα επιβίωσης της χώρας εντός της Ευρωζώνης.
Δυστυχώς για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι αριθμοί τον επιβεβαιώνουν, όπως και όλους αυτούς που έλεγαν πώς οι αριθμοί δεν βγαίνουν…
Το 2009 η Ελλάδα είχε χρέος 127% επί του ΑΕΠ, ή 298,7 δισ. ευρώ, όταν το ΑΕΠ ήταν 235 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με την γνωστή πολιτική και τις δηλώσεις περί «Τιτανικού» έφερε την οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης και τελικά την οδήγησε στα μνημόνια αρχής γενομένης από το 2010.
Τέσσερα χρόνια μετά, και ενώ οι Έλληνες λιμοκτονούν, η φτώχια θυμίζει τριτοκοσμικές χώρες, η εξαθλίωση δείχνει εικόνες Κατοχής, η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο» με τη θλιβερή πρωτιά στις χώρες της Ε.Ε. η κατάσταση από τα εφαρμοζόμενα μέτρα και τα μνημόνια αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει διαρκώς.
Και έχουμε την κυβέρνηση των Σαμαρά, Βενιζέλου και Στουρνάρα να μιλούν για «φως στο τούνελ» και «ανάπτυξη». Ποιόν κοροϊδεύουν; Το ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υποχωρήσει κατά 53 δισ. ευρώ, έχουμε χάσει δηλαδή το περίπου ¼.
Το 2013 το ΑΕΠ κατρακύλησε στα 182 δισ. ευρώ και το χρέος έφτασε στο 177%, ήτοι 322 δισ. ευρώ και τραβά την ανηφόρα. Εκτιμάται πώς θα αγγίξει το 180% μέσα στο 2014. Για ποια αποκλιμάκωση ακριβώς μιλάμε;
Το χρέος εκτινάχθηκε στα 322 δισ. ευρώ, όταν έγινε το περίφημο PSI και «κουρεύτηκαν» 107 δισ. ευρώ από τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους Έλληνες μικροομολογιούχοι, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Οι πρώτοι καταστράφηκαν, όπως επίσης και τα ασφαλιστικά ταμεία που σήμερα δεν έχουν να δώσουν συντάξεις, ενώ επί δεκαετίες πλήρωναν οι Έλληνες ασφαλιστικές εισφορές.
Όσον αφορά στις τράπεζες, αυτές έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με 50 δισ. ευρώ, από χρήματα των Ελλήνων και ενώ υποτίθεται πέρασαν στον κρατικό έλεγχο, τώρα επιστρέφουν στους μετόχους τους και πάλι «καθαρές». Οι στρόφιγγες παραμένουν κλειστές, ενώ δήθεν θα δίδονταν χρήματα στις επιχειρήσεις και στους πολίτες για την επανεκίνηση της οικονομίες. Τρίχες.
Άρα λοιπόν, αν υπολογίσει κανείς τα 107 δισ. ευρώ που «κουρεύτηκαν», αφού πρώτα η κυβέρνηση του ΓΑΠ έδωσε χρόνο στους ξένους που κατείχαν ελληνικά κρατικά ομόλογα να τα ξεφορτωθούν και την απώλεια του ΑΕΠ ως συνέπεια των μνημονίων και των οικονομικών μέτρων, τότε το χρέος σήμερα δεν είναι 177%, αλλά… 265%.
Οι Έλληνες δε φορτώθηκαν με δάνεια από την τρόικα, τα οποία υπολογίζονται πώς μέχρι το 2016 θα φθάσουν τα 239 δισ. ευρώ. Τι και αν αυτά αποπληρωθούν με χαμηλά επιτόκια, τι και αν γίνει επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο.
Οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν ποτέ κεφάλι και συνεχώς θα υποθηκεύεται το μέλλον και ακόμη μίας γενιάς. Έχουμε φτάσει ήδη στις αρχές του… 22ου αιώνα (όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους). Όσον αφορά για την Ελλάδα και τη δημόσια περιουσία, αυτή έχει ήδη υποθηκευτεί με τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί.
Ο Πάουλο Νογκείρα Μπατίστα δήλωσε πώς, «ο αριθμός των διαρθρωτικών μέτρων που έχει ζητήσει η τρόικα από την Ελλάδα είναι υπερβολικός και έχουν βοηθήσει πολύ λίγο στο να βελτιωθούν τα πράγματα στην Αθήνα. Δεν βλέπουμε πώς η Ελλάδα θα βγει από την παγίδα στην οποία έχει πέσει».
Μόνη λύση είναι ένα «κούρεμα» του χρέους. Αυτό όμως το απορρίπτουν συνεχώς οι Γερμανοί και οι Βρυξέλλες οδηγώντας ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη, όπως παραδέχεται και ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση, όπως ψευδώς αναφέρει και υποσχέθηκε προεκλογικά, όχι μόνο δεν έχει την επιλογή να αλλάξει πολιτική και μειώσει φόρους, αλλά καλείται από την τρόικα να συνεχίσει στην ίδια γραμμή μέχρι τελικής πτώσης των Ελλήνων.
Φαίνεται αυτό ξεκάθαρα από την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Τι λέει η έκθεση; Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διατηρηθεί σε πάνω από 4% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια στο μέλλον.
Περιθώρια για τυχόν αξιοσημείωτες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2016 δεν υπάρχουν, ενώ για να επιτευχθεί η αναγκαία πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι δυνατό μόνο με δραματική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.
Κοινώς, λάβετε και άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά κατά την τρόικα είναι από 3 έως 8,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2017. Και κατά τα άλλα περιμένουμε να μειωθεί το χρέος. Όχι το 2020, ούτε το 2030 δεν πρόκειται να πέσει στα επίπεδα που ήταν το 2009, πριν μπούμε στα μνημόνια.
   

defencenet.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...