Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Η Vodafone αποκαλύπτει πώς μας παρακολουθούν...



Η Vodafone, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, αποκάλυψε την ύπαρξη μυστικών συνδέσεων που επιτρέπουν στις κυβερνητικές υπηρεσίες να παρακολουθούν όλες τις συνομιλίες στα δίκτυά της, σημειώνοντας μάλιστα ότι... χρησιμοποιούνται ευρέως σε κάποιες από τις 29 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται στην Ευρώπη.

Η εταιρεία, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με το ρόλο κορυφαίων εταιρειών στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου στο παγκόσμιο σκάνδαλο κατασκοπίας που ξέσπασε πριν ένα χρόνο, με τις αποκαλύψεις του πρώην πράκτορα της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τα δίκτυα υποκλοπών και ρίχνει την ευθύνη στις κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Vodafone, την οποία δημοσιεύει ο Guardian, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι καλώδια συνδέονται απευθείας στο δίκτυό της, αλλά και άλλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, επιτρέποντας στις κρατικές υπηρεσίες να παρακολουθούν ή να καταγράφουν ζωντανά συνομιλίες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εντοπίζουν την τοποθεσία του πελάτη.

Στην Αλβανία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία, τη Μάλτα, το Κατάρ, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία είναι παράνομο να αποκαλύψει οποιεσδήποτε πληροφορίες που σχετίζονται με την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ή την υποκλοπή του περιεχομένου των τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, υποστηρίζει η Vodafone στην έκθεσή της.

«Η πρόσβαση των κυβερνήσεων στις τηλεφωνικές κλήσεις με το πάτημα ενός διακόπτη είναι πρωτοφανής και τρομακτική», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Σε περίπου 6 από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Vodafone, ο νόμος είτε υποχρεώνει τις εταιρείες να εγκαταστήσουν συστήματα παρακολούθησης, είτε επιτρέπει στις κυβερνήσεις να το πράξουν.


           Αριθμός αιτημάτων για... νόμιμη υποκλοπή δεδομένων για το 2013
                                                   (πηγή: Guardian)

Τα συστήματα άμεσης πρόσβασης δεν απαιτούν εξουσιοδότηση από την εταιρεία, και οι πάροχοι δεν έχουν πληροφορίες για τη ταυτότητα ή τον αριθμό των πελατών που βρίσκονται στο στόχαστρο. Μαζική παρακολούθηση μπορεί να υπάρξει σε οποιοδήποτε δίκτυο τηλεπικοινωνιών χωρίς οι κρατικές υπηρεσίες να πρέπει να αιτιολογήσουν την παρείσδυσή τους στη εταιρεία.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο εξοπλισμός που επιτρέπει την άμεση σύνδεση βρίσκεται σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο σε ένα κεντρικό σημείο διέλευσης δεδομένων.
Το προσωπικό που εργάζεται σε αυτό το δωμάτιο μπορεί να έχει προσληφθεί από την εταιρεία, έχουν εγκριθεί από τις κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας και συνήθως απαγορεύεται να συζητήσουν οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τη δουλειά τους με το υπόλοιπο προσωπικό της εταιρείας.

Η Vodafone ισχυρίζεται ότι απαιτεί από όλους τους εργαζόμενους της να ακολουθήσουν τον κώδικα συμπεριφοράς της εταιρείας, όμως μυστικότητα σημαίνει ότι δεν μπορεί να πιστοποιήσει τι κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Ενδεικτικό της έκτασης αλλά και του χαρακτήρα των υποκλοπών, είναι ότι η Ισπανία, στην οποία σημειώνονται αρκετές επιθέσεις από ισλαμιστές και Βάσκους αυτονομιστές, επέτρεψε στη Vodafone να αποκαλύψει ότι έλαβε περισσότερες από 24.000 εντάλματα για συλλογή δεδομένων. Στη Τσεχία τα αιτήματα ανήλθαν σε 196.000, στη Τανζανία σε 99.000 και στην Ιταλία σε 141.000 μόνο για το 2012.

Ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις για την έκταση των παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο πρώην πράκτορας της NSA σημειώνει:

«Πριν ένα χρόνο, μάθαμε ότι το ίντερνετ παρακολουθείται, και ότι οι δραστηριότητές μας ελέγχονται για να δημιουργηθεί ένα μόνιμο αρχείο των προσωπικών μας ζωών, ανεξαρτήτως του πόσο αθώες ή συνηθισμένες μπορεί αυτές οι ζωές να είναι.

Σήμερα, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη δουλειά ώστε να σταματήσουμε τη συλλογή δεδομένων από τις επικοινωνίες μας, ακόμα και αν το Κογκρέσο αποτύχει να πράξει το ίδιο».

Πηγή: The Guardian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...