Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Αποχαιρετίστε τις συντάξεις σας! Τι έχει υπογράψει η Κυβέρνηση στο μεσοπρόθεσμο της Τρόικας στα Αγγλικά…

syntakΡΕΠΟΡΤΑΖ  ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ  Ξεχάστε την μετεκλογική πλειοδοσία υποσχέσεων, στην οποία έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, προφανώς λόγω του αποτελέσματος της ευρωκάλπης.Ξεχάστε και τις διαβεβαιώσεις, ότι δεν θα υπάρξουν νέα, σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.Οι μνημονιακές υποχρεώσεις, κυρίως στο μέτωπο του ασφαλιστικού, «προσγειώνουν» ανώμαλα την κυβέρνηση!. Για μία ακόμη φορά οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος του...successstory!

Οι συντάξεις λοιπόν, για πολλοστή φορά βρίσκονται στο στόχαστρο, και το ΕΚ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ σας αποκαλύπτει όλες τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου μνημονίου για το ασφαλιστικό, όπως ακριβώς περιγράφονται στο πρωτότυπο, αγγλικό κείμενο.Γιατί ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει μεταφράσει στα ελληνικά τα σχετικά κείμενα, προκειμένου ο ελληνικός λαός να έχει πλήρη πληροφόρηση για το τι τον περιμένει, με τη δικαιολογία, ότι περιμένει και την έκθεση του ΔΝΤ.
Δείτε λοιπόν, τι ακριβώς έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών, για τις επώδυνες νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε κάθε λεπτομέρεια,με το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Δεσμεύσεις που περιέχονται στα επίσημα κείμενα της τρόικας. Με ακριβή μετάφραση από το πρωτότυπο κείμενο, υπενθυμίζουμε.
Τα... « καλά» νέα ξεκινούν με μία χαρακτηριστική φράση της τρόικας: «το κύριο συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένο, στηρίζεται στην αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος για την κάλυψητων υφιστάμενων ελλειμμάτωνκαι οι κανόνες σύνταξης διαφέρουν ακόμα σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών του πληθυσμού με ορισμένα στοιχεία αδικιών στις δεδουλευμένες παροχέςνα παραμένουν». «Υπάρχει σαφής ανάγκη για περαιτέρω εξορθολογισμό των συστήματος», επισημαίνουν οι δανειστές.
Στη σελίδα 187 του επικαιροποιημένου μνημονίου, υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο για το ασφαλιστικό, με τον προφανή τίτλο«Μεταρρυθμίσεις Κοινωνικής Ασφάλισης για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας». Η τρόικα αφιερώνει μάλιστα 5 σχεδόν σελίδες για όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του χρόνου παρακαλώ. Ποιες είναι μερικές από αυτές;

Πρώτον.Στις επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση θα ενσωματώσει σχεδόν όλα τα ταμεία στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) ,και θα προσαρμόσει τις παροχές με τις εισφορές, με ένα αναλογιστικά ουδέτερο τρόπο με βάση τα δεδομένα του προϋπολογισμού του ΕΤΕΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Ο συντελεστής της δημοσιονομικής βιωσιμότητας θα εφαρμοστεί σε όλα τα επικουρικά ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑ από την 1η Ιουλίου του 2014.
Δευτερον. Ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου του 2015, όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές τους.Για έναν περιορισμένο αριθμό ταμείων που τεχνικά δεν μπορούν να συγχωνευθούν στο ΕΤΕΑ σε αυτό το στάδιο, οι ίδιοι κανόνες όπως περιγράφονταιστην προηγούμενη παράγραφο, θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1ηΙανουαρίου 2015.
Τρίτον.Στις εφάπαξ συντάξεις, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης έχει ήδη ξεκινήσει (σε ισχύ από
1η Ιανουαρίου, 2014),για την εξάλειψητων ελλειμμάτων στα ταμεία αυτά. Όλα τα υπόλοιπα ταμεία εφάπαξ θα πρέπει να ενσωματωθούν στο πλαίσιο του νόμου 4052/2012, μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.
Τέταρτον.Ξεκινώντας από πρώτης Ιανουαρίου 2015, όλα τα εφάπαξ ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από δικούς τους πόρους.
Πέμπτον.Και ίσως το κυριότερο. Η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια ευρεία δέσμη για τις συντάξεις, με βάση τα συμπεράσματα σχετικής αναλογιστικής μελέτης.Το πακέτο μέτρων θα προβλέπει πολιτικές που:
- θα διευρύνουν τη βάση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβάνοντας τον εξορθολογισμό των αδικαιολόγητων εξαιρέσεων από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
- Θα εξασφαλίζουν τον πλήρη διαχωρισμό των λειτουργιών της κοινωνικής ασφάλισης από τις κοινωνικές παροχές τους των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. Οι κοινωνικές παροχές θα χρηματοδοτούνται από τα γενικά φορολογικά έσοδα.
- Θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του μελλοντικού ασφαλιστικού συστήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
- Θα προβλέπουν συνταξιοδοτικές δαπάνες που θα εξασφαλίζουν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τη συμβατότητα των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2015-2018 με την ρύθμιση όλων των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος.Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το «πακέτο» για τις συντάξεις τον Οκτώβριο του 2014.
Τι σημαίνουν όλα αυτά, με απλά ελληνικά; Σε πρώτη φάση, έρχονται σαρωτικές μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.Μόνο από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος , θα υπάρξει μείωση στις επικουρικές συντάξεις, που μπορεί να φτάσει και το 8%, καθώς όσα επικουρικά ταμεία στο εξής θα παρουσιάζουν ελλείμματα, θα πρέπει να περικόπτουν τις συντάξεις. Σημαντικές μειώσεις θα υπάρξουν και στα εφάπαξ, αφού στο εξής, το τελικό ποσό θα καθορίζεται από μια σειρά παράγοντες, όπως είναι η περιουσία του Ταμείου,και τα έσοδα από εισφορές. Οι μεγάλες ανατροπές όμως θα έρθουν το φθινόπωρο, με ενοποιήσεις ταμείων, καταργήσεις φόρων κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν ταμεία, περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις,σταδιακή αύξηση του χρόνου ασφάλισης των εργαζόμενων, αλλά και νέες μειώσεις ενδεχομένως στις συντάξεις, αφού στο εξής οι παροχές θα δίνονται ανάλογα με τις εισφορές που εισπράττονται. Άλλωστε, και το μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2015-2018, προβλέπει ουσιαστικά πάγωμα των δαπανών του Δημοσίου για συντάξεις. Αυτά συμφώνησε η κυβέρνηση προεκλογικά με τους δανειστές,και δεσμεύτηκε με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, αυτά και θα μας «σερβίρει» μετεκλογικά!


 http://www.spirospero.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...