Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Τρόικα: Μας στέλνει υπερ-επίτροπο δημοσιονομικής πειθαρχίας που δεν θα λογοδοτεί πουθενά....

Τη δημιουργία νέου υπέρ-Επιτρόπου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας στην Ελλάδα προβλέπει το νέο σχέδιο των δανειστών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος της Κυριακής.

Ο «Big Brother», ο οποίος....

σε λογική ανεξάρτητης αρχής δεν θα λογοδοτεί πουθενά, ούτε καν στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, θα έχει αρμοδιότητες επιβολής ακόμα και ποινών ή νέων μέτρων στη χώρα.

Παρά τις εξαγγελίες περί χαλάρωσης της φορολόγησης και λίγες μέρες μετά τα «μηνύματα» Σόιμπλε περί «μη χαλάρωσης και ανάγκης λήψης και άλλου πακέτου στήριξης, που συνεπάγεται νέα μέτρα», το υπουργείο Οικονομικών, μετά από διεθνείς πιέσεις έχει έτοιμο σχέδιο για ακόμα πιο σφιχτό δημοσιονομικό έλεγχο.

Ένα σχέδιο που θα προβλέπει μεταξύ άλλων νέα οργανογράμματα, ρήτρες, διορθωτικούς μηχανισμούς, τακτικούς στόχους, που αν δεν εκπληρώνονται, θα οδηγούν σε σύνθετα προβλήματα, ακόμα και σε μια νέα αρχή ελέγχου πάνω και από τον πρωθυπουργό.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάστηκε στις 5 Μαΐου εισηγητική έκθεση για τον τρόπο που θα ασκούνται από εδώ και στο εξής οι δημοσιονομικοί έλεγχοι. Πρόκειται για ένα κείμενο που θα οδηγήσει στη νομική αναμόρφωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και το οποίο εισηγείται αυστηρούς κανόνες.

Σύμφωνα με την έκθεση εισάγεται η έννοια του «μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου και των κατάλληλων διορθωτικών μηχανισμών σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων από το στόχο.

Πρόκειται για στόχους που δεν θα είναι ετήσιοι, αλλά θα επιβάλουν δημοσιονομική παρακολούθηση ανά πάσα στιγμή και απολογισμούς τριμήνου, εξαμήνου και εννιαμήνου με στόχο να μην παρεκκλίνει η οικονομία.

Οι δανειστές πρότειναν και το υπουργείο Οικονομικών δέχτηκε τη δημιουργία «ανεξάρτητου Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου-Greek Fiscal Council», το οποίο όντας εκτός κυβέρνησης και έχοντας θητεία μακρά σε χρόνο θα τραβάει αυτιά και θα απαιτεί οικονομικές ρυθμίσεις για να αποφεύγονται οι όποιες αποκλίσεις.

«Τα μέλη του ΔΣ και το προσωπικό του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους δεν θα λαμβάνουν οδηγίες από οποιονδήποτε κυβερνητικό φορέα ή άλλον δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό, ιδίως από τη Βουλή, το υπουργικό Συμβούλιο, τον υπουργό Οικονομικών ή τον πρωθυπουργό» όπως τονίζεται στην εισήγηση.
 
defencenet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...