Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Οι δικαστές εγκαλούν την κυβέρνηση: Σταματήστε τις παρεμβάσεις στο έργο μας και τους εκβιασμούς...


Με σκληρά λόγια η Ενωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την σταθερή άρνηση της εκτελεστικής εξουσίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης...

Σε μια οργισμένη ανακοίνωση οι διοικητικοί δικαστές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί εκείνες τις αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της, ενώ στοχεύει φανερά το υπουργείο Οικονομικών.
Κατηγορεί το οικονομικό επιτελείο πως προβαίνει σε κοινωνικούς εκβιασμούς, καθώς, κατά τις πρόσφατες διαρροές από το ΥΠΟΙΚ, αναφέρεται ότι σε περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές αποδοχών ή συντάξεων επαγγελματικών κλάδων, τότε το δημοσιονομικό κόστος θα καλυφθεί από πρόσθετα μέτρα.
«Η Εκτελεστική Εξουσία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση και όχι να επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μόνο όταν αυτές είναι αρεστές» καταλήγει η ανακοίνωση.
Αναλυτικά:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την έντονη ανησυχία των διοικητικών δικαστών για τη σταθερή άρνηση της Εκτελεστικής Εξουσίας να συμμορφώνεται σε δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της.
Στο ίδιο κλίμα, οι διοικητικοί δικαστές αποδοκιμάζουμε τον κοινωνικό εκβιασμό που επιχειρείται δια μέσω των ευρείας δημοσιότητας πρόσφατων διαρροών του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών επαγγελματικών ομάδων ή περικοπές συντάξεων, τότε το προκύπτον δημοσιονομικό κόστος θα καλύπτεται με νέα μέτρα που θα θίγουν τις ίδιες επαγγελματικές ομάδες στις οποίες αφορούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.
Η Εκτελεστική Εξουσία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση και όχι να επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μόνο όταν αυτές είναι αρεστές».
Φωτογραφίζουν τις καθαρίστριες
Από την ανακοίνωση είναι προφανές ότι οι δικαστές φωτογραφίζουν την υπόθεση των καθαριστριών που δικαιώθηκαν στο Πρωτοδικείο, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αγνόησε εντελώς την απόφαση. Στο φόντο, ωστόσο, είναι και οι αποφάσεις του Μισθοδικείου που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς και των ίδιων των δικαστών.
Και το ΔΝΤ χαρακτηρίζει επικίνδυνες τις αποφάσεις των Δικαστηρίων
«Δεν περιμένουμε πια αρνητικές αποφάσεις σχετικά με ειδικά μισθολόγια ή εισφορές επί των ακινήτων. Παρ' όλα αυτά, εάν υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις, έχουμε δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων συμψηφισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ταμείου.
Στο μεταξύ σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι «Αρνητικοί- δυσμενείς κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις δυσμενείς αποφάσεις του Δικαστηρίου σχετικά με περικοπές στο παρελθόν μισθών και εισφορών ιδιοκτησίας, τον αβέβαιο αντίκτυπο των νέων πρωτοβουλιών της φορολογικής πολιτικής, ιδίως εκείνων που εισάγονται στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, τυχόν υστέρηση των φόρων ακίνητης περιουσίας (το νέο καθεστώς τέθηκε σε ισχύ μόλις στις αρχές του έτους), και των δαπανών στον τομέα της υγείας. Οι αρχές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα, εάν οι αρνητικοί κίνδυνοι υλοποιηθούν».
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...