Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Καθηλωμένοι οι μισθοί για τα επόμενα 15 χρόνια!


Στο δρόμο  της σκληρής πολιτικής της μνημονιακής λιτότητας, τουλάχιστον μέχρι το 2030, βαδίζει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική.
Την ώρα που η κυβέρνηση με επικοινωνιακές κορώνες ...
προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το επίπεδο ζωής θα γυρίσει ή και θα ξεπεράσει τα επίπεδα προ της κρίσης, η έκθεση της ΤτΕ δεν αφήνει αμφιβολίες για το τι θα γίνει στον τόπο τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Έτσι οι μισθοί, η κατανάλωση και κρατικές δαπάνες, θα γίνουν τα μόνιμα θύματα της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης. Αντίθετα στόχος γίνεται η προσέλκυση επενδύσεων, οι εξαγωγές, οι «μεταρρυθμίσεις» και πάνω απ' όλα η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η διατήρηση των μισθών και της κατανάλωσης σε χαμηλά επίπεδα για χρόνια θα ευνοήσει το εξωτερικό ισοζύγιο λόγω της συγκράτησης των εισαγωγών. «Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ευνοηθεί μακροχρόνια από τη σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης», αναφέρει η ΤτΕ.
Ακόμα, παρουσιάζει τρία βασικά σενάρια για την ανάπτυξη ως το 2030 που δείχνουν ότι επενδύσεις και εξαγωγές θα κρίνουν την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ: θα κυμανθεί από  1,4% κατά μέσο όρο ετησίως έως 2,9%. Για φέτος η κεντρική τράπεζα εκτιμά ανάτπυξη της τάξης του 0,5%, λίγο λιγότερο δηλαδή από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού (0,6%).
Το δόγμα της προσαρμογής
Σε κάθε περίπτωση αυτό που γίνεται σαφές μέσα από τις σελίδες της έκθεσης είναι ότι η πολιτική που εγκαινιάστηκε στη χώρα το 2010 και οδήγησε στην εξαθλίωση του λαού και την καταστροφή της χώρας θα μονιμοποιηθεί.
« Η δημοσιονομική προσαρμογή επιβάλλεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και η διατηρήσιμη επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία με υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων, η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και η επιτάχυνση της επανόδου σε αναπτυξιακή τροχιά θα διασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων του ΠΟΠ για πρωτογενές πλεόνασμα της ΓΚ ύψους 3,0% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016", αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Πετσόκομμα στο κράτος
Για την Τράπεζα της Ελλάδας, ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη είναι αυτός της συρρίκνωσης του κράτους όπως ακριβώς γίνεται τα χρόνια της κρίσης. Όπως αναφέρει την επόμενη πενταετία η δημοσιονομική προσπάθεια θα πρέπει να βασιστεί κατά κύριο λόγο στην πλευρά των δαπανών. «Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η δημοσιονομική εξυγίανση μέσω της μείωσης του μεγέθους του κράτους και της απελευθέρωσης πόρων για τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των εμπορεύσιμων αγαθών και ακολούθως να ενισχύσει τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας», υπογραμμίζει.

http://www.kontranews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...