Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ (ΞΑΝΑ) ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


...AΡΧΙΖΕΙ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ...
Χωρίς ανάσα, με το βλέμμα στραμμένο στην αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο, αρχίζει από την 1η Ιουλίου...
η σταδιακή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων στο Ασφαλιστικό. Νέος γύρος νομοθετικών παρεμβάσεων σχεδιάζεται δε για το φθινόπωρο, με «όχημα» τις ενοποιήσεις των Ταμείων και στόχο τη δημιουργία ενός Ενιαίου Εθνικού Υπερταμείου.

Οι αλλαγές θα βασίζονται σε δύο άξονες: ενιαίοι κανόνες για όλους και εξασφάλιση μηδενικών ελλειμμάτων ώστε να μειωθεί περαιτέρω η κρατική χρηματοδότηση.
Η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που θα επεκταθεί σταδιακά από το 2015 σε όλο το ασφαλιστικό σύστημα, θα αποτελεί στο εξής μόνιμη απειλή για μειώσεις παροχών και συντάξεων. Την ίδια ώρα το Reuters σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει κάνει ουσιαστικά μεταρρυθμίσεις, καθώς αναγκάστηκε να μειώσει τις συντάξεις κατά 30% μεταξύ 2009 και 2013.

«Αν χαλαρώσουμε την εφαρμογή των μέτρων, αυτομάτως θα δούμε την αρνητική αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο, την οποία θέλουμε να αποτρέψουμε για να ανοίξει η διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους. Το μόνο που ελπίζουμε να πετύχουμε είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τα Ταμεία», επισήμανε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αποθαρρύνοντας όσους πίστευαν ότι θα μπει φρένο στις περικοπές προκειμένου να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα. Ωστόσο η τρόικα έχει αρνηθεί επανειλημμένα οποιαδήποτε ρύθμιση πλην των τρεχουσών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε εξηγήσεις για την ανανέωση μια παλαιότερης ευνοϊκής ρύθμισης που αφορούσε 13.000 οφειλέτες επειδή ψηφίστηκε χωρίς τη συμφωνία της.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που θα εφαρμοστούν στα Ταμεία έως το τέλος του χρόνου είναι οι εξής:

Από την 1η Ιουλίου 2014 αναμένονται μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων λόγω εφαρμογής της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» (4052/2012), αρχής γενομένης από το ενιαίο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ). Η διοίκηση του Ταμείου εισηγήθηκε στο υπουργείο Εργασίας οριζόντια μείωση 5,2% στις συντάξεις του. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση ανέρχεται στα 9-10 ευρώ για τη μέση επικουρική σύνταξη που κυμαίνεται στα 192-200 ευρώ.

Μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις στους τομείς του ΕΤΕΑ που χορηγούν υψηλότερες επικουρικές. Ετσι, η σύνταξη του τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών & Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ) από 382 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 362, η σύνταξη των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΚΔΠΥΚ) από 420 ευρώ θα μειωθεί στα 414,8, η σύνταξη του ΤΕΑΠΟΚΑ και των υπαλλήλων της ΔΕΗ από 256 θα διαμορφωθεί στα 242,7, η επικουρική του ΕΤΑΤ από 678 ευρώ θα μειωθεί στα 642,8 και η επικουρική της Εμπορικής (ΤΕΑΠΕΤΕ) από 540 ευρώ θα μειωθεί στα 512. Το έλλειμμα που οδήγησε στις μειώσεις θα μπορούσε να ήταν μικρότερο αν είχε σταματήσει εγκαίρως η οικονομική αιμορραγία από την παράνομη χορήγηση συντάξεων όχι εξαιτίας κάποιων επιτήδειων, αλλά του αλαλούμ που επικρατούσε στο υπερταμείο. Ο διοικητής του ΕΤΕΑ κ. Αναστάσιος Παπανικολάου έχει δώσει εντολή να ερευνηθούν υποθέσεις παράνομης χορήγησης συντάξεων που δεν διεκόπησαν από αμέλεια των υπηρεσιών. Ηδη αποφασίστηκε η διακοπή της συνταξιοδότησης 1.405 συνταξιούχων της Αγροτικής που λάμβαναν σύνταξη από το Ταμείο 1.200 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο βάσει του κανονισμού του λογαριασμού επικούρησης της Αγροτικής (προσυνταξιοδοτικό καθεστώς). Η καταβολή της σύνταξης έπρεπε να διακοπεί όταν ο συνταξιούχος συμπλήρωνε τις ηλικιακές προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ, κάτι που δεν έγινε για δεκαετίες.

Ο έλεγχος έδειξε ότι εξίσου γενναιόδωρη στάση τηρούσε το Ταμείο για εκατοντάδες συνταξιούχους της Εμπορικής που εισέπρατταν για χρόνια περίπου 2.000 ευρώ σύνταξη από το ΕΤΕΑ, με αποτέλεσμα η συνολική ζημιά για το Ταμείο να φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ. Οι προνομιούχοι όχι μόνο δεν έχασαν το προσυνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα, αλλά όταν έφτασαν στο απαιτούμενο όριο ηλικίας εισέπρατταν και τη σύνταξη του ΙΚΑ, ύψους περίπου 1.000 ευρώ. Τώρα οι διπλοσυνταξιούχοι ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα, ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται και στο επικουρικό ταμείο της ΔΕΗ.
Πηγή : protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...