Η κυβέρνηση Παπαδήμου συγκροτήθηκε ως κυβέρνηση ειδικού σκοπού, δηλαδή να κάνει το "κούρεμα" και να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση. Αποδείχτηκε ωστόσο ότι όχι μόνο συνταγματικά, αλλά και στην πράξη δεν υπάρχει κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Πόσο μάλλον όταν ο "ειδικός σκοπός" συνίσταται στη δέσμευση της χώρας για την επόμενη δεκαετία!
Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει χαθεί από τις συζητήσεις για το PSI και λειτουργεί ως παρακολούθημα των κινήσεων των άλλων πλευρών. Αν για το μείζον μπορεί να επικαλεστεί, έστω όψιμα, ότι υπερβαίνει τις δυνατότητές της, για τα υπόλοιπα θέματα που συγκροτούν την καθημερινή πολιτική ύλη η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση θιάσου εν διαλύσει. Και να σκεφτεί κανείς ότι διαθέτει τη θηριώδη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 250 βουλευτών.
Τι γνώμη έχει ο πρωθυπουργός για την απροκάλυπτη επέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης με στόχο την αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων, επειδή ζητούν να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου στη γνωστή υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ; Ισχύει ή όχι η εντολή που είχε δώσει ο κ. Παπαδήμος στη Δικαιοσύνη για πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων; Η παρέμβαση Παπαϊωάννου είναι σε συνέχεια της απόπειρας του κ. Βενιζέλου να αντικαταστήσει τους δύο εισαγγελείς. Συνεπώς να υποθέσουμε ότι το "κουκούλωμα" είναι επίσημη κυβερνητική θέση;
Το πρόβλημα λειτουργίας (ή και προσβολής κατ' ουσίαν) του πολιτεύματος επεκτείνεται και στον τρόπο με τον οποίο μια κυβέρνηση χωρίς άμεση λαϊκή εξουσιοδότηση επιχειρεί να θεσμοθετήσει ως κανόνα τη συστηματική παράκαμψη της λαϊκής θέλησης. Στον ευτελισμό του πολιτικού συστήματος συντελεί και η κυνική ομολογία πρώην και νυν υπουργών ότι ψήφισαν το Μνημόνιο χωρίς να το διαβάσουν, διότι είχαν άλλη δουλειά!
Η συζήτηση περί παράτασης της κυβερνητικής θητείας συνεχίζεται "εν ονόματι της σωτηρίας της χώρας"! Ίσως μετά από λίγο καιρό κάποιοι άλλοι υπουργοί να ισχυριστούν ότι δεν είχαν διαβάσει τα επικείμενα σκληρά μέτρα και τη δανειακή σύμβαση. Στο μεταξύ, συζητείται νέα μέθοδος παράκαμψης της παρούσας Βουλής με την πατέντα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα μειώνει τους μισθούς.
Επίσης επανέρχεται η αξίωση της τρόικας οι τρεις συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί να υπογράψουν ότι θα υλοποιήσουν τα αντικοινωνικά μέτρα. Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ασμένως εγκολπώνεται αυτόν τον εκβιασμό. Δηλαδή οι τρεις αρχηγοί καλούνται να προκαταλάβουν, να πειθαναγκάσουν και να υποκαταστήσουν τους βουλευτές και τη Βουλή. Ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 250 βουλευτών δεν εμπνέει σιγουριά στην τρόικα. Προφανώς γνωρίζουν τη σκληρότητα των μέτρων που έρχονται.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ψηφίδες της βάναυσης παραβίασης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και εικόνες από το μέλλον που μας επιφυλάσσουν με τα διαρκή μνημόνια...
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=665048