Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Θησαυρίζουν οι Γερμανοί από την κρίση





τους ούτε για το μέλλον. Αλλωστε το μόνο που τους απασχολεί είναι οι εξαγωγές. Με δεδομένο ότι αυτές παραμένουν αλώβητες από την κρίση, τα γερμανικά νοικοκυριά δεν έχουν κανέναν λόγο να περιμένουν κάποια δυσάρεστη έκπληξη που να τους αφορά. Η Γερμανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κερδίζει από την κρίση στην ευρωζώνη, με δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο οι επενδυτές πληρώνουν για να τη δανείσουν, αφού η χώρα θεωρείται το μόνο ασφαλές καταφύγιο...
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η έρευνα του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολονία, με συντονιστή τον οικονομολόγο Μάρκους Μι, στην οποία αναφέρθηκε η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine». Η Γερμανία της Μέρκελ έχει εξοικονομήσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την έκδοση των κρατικών ομολόγων της τα τελευταία χρόνια, λόγω χαμηλών επιτοκίων, καθώς προβάλλει ως η ελκυστική εναλλακτική λύση για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, την περίοδο 2000-2008 η μέση απόδοση για τα γερμανικά ομόλογα ήταν 3,42% για το διετές και 4,27% για το δεκαετές. Από το 2009 μέχρι σήμερα η απόδοση αυτή μειώνεται σε 1,11% για τα έντοκα γραμμάτια διετίας και 2,91% για τα δεκαετή ομόλογα. Από αυτή τη μείωση η Γερμανία εξοικονομεί συνολικά 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα γερμανικά ομόλογα πλέον προσελκύουν αρνητικά επιτόκια. Το ομόλογο τριακονταετίας που εκδόθηκε είχε επιτόκιο 2,62%, το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε ζητηθεί μέχρι σήμερα, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο η απαίτηση των ιδιωτών ομολογιούχων για αντίστοιχους τίτλους ήταν 2,82%. Προ ημερών, μάλιστα, σε άλλη έκδοση εντόκων γραμματίων, οι ομολογιούχοι είχαν συμφωνήσει ακόμη και σε αρνητικά επιτόκια. Με άλλα λόγια, ήταν διατεθειμένοι ακόμα και να πληρώσουν τη Γερμανία για να δεχθεί να δανειστεί τα χρήματά τους, επισημαίνει η «Frankfurter Allgemeine». Η Γερμανία θα εκδώσει τον Απρίλιο νέο ομόλογο τριακονταετούς διάρκειας, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε επενδυτές που τοποθετούν τα κεφάλαιά τους μακροπρόθεσμα, όπως ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία.


 http://www.dimokratianews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...