Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του Μνημονίου


Στο δικαστήριο του Στρασβούργου θα συνεχίσουν οι Αθηναίοι δικηγόροι το δικαστικό αγώνα για την ανατροπή του Μνημονίου, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε νόμιμες και συνταγματικές τις περικοπές μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.
Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) προανήγγειλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την οποία συνοδεύει με βολές κατά του ανώτατου δικαστηρίου, για το οποίο αναφέρει ότι
«χωρίς συνταγματική μεταβολή μετέστη σε συνταγματικό δικαστήριο».
Για την κριτική που ασκεί, επικαλείται δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ΣτΕ φέρεται να έχει…

απορρίψει την αίτηση του ΔΣΑ και τους δικαστές να «εκτιμούν», μεταξύ άλλων, ότι το Μνημόνιο ήταν τάχα αναγκαίο για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, καθώς και ότι το δικαίωμα στην περιουσία των θιγόμενων, δηλαδή στους μισθούς και στις συντάξεις τους, περιορίζεται νομίμως καθώς διατηρούνται τάχα σε «βιώσιμα επίπεδα».
Οπως αναφέρει, καταφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «επιδιώκοντας για μια ακόμη φορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, όπως πράττει ιστορικά μέχρι σήμερα». Ο ΔΣΑ θυμίζει ότι ηγήθηκε επιστημονικά μιας νομικής προσπάθειας υπεράσπισης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών που θίγονται, επιδιώκοντας την αποτελεσματική παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας για την προστασία αυτών, υπό το φως του Συντάγματος και των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συμβάσεων.
Εκφράζει, τέλος, 1)τη λύπη του για την απαράδεκτη διαρροή της απόφασης της διάσκεψης της μείζονος Ολομέλειας την ίδια ακριβώς ώρα που η κυβέρνηση του Μνημονίου ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή
2)τη λύπη του για την ποιότητα που έχει λάβει η δημοκρατία στη χώρα, μετά τα παραπάνω φαινόμενα και
3)την ελπίδα του ότι το περιεχόμενο της απόφασης δεν έχει αποδοθεί σωστά από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...