Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ανεργία σε ιστορικό ΧΑΜΗΛΟ 20ετίας!!!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αντίθετα με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η Γερμανία συνεχώς ενισχύεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την απασχόληση που τον Δεκέμβριο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας.

Η γερμανική οικονομία αντέχει στην κρίση, με την ανεργία να υποχωρεί τον προηγούμενο μήνα στο 6,8%, από 6,9% τον Νοέμβριο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών το 1990.

Είναι ενδεικτικό ότι οι άνεργοι στη χώρα μειώθηκαν σε 2,88 εκατομμύρια, τη στιγμή που στην Ισπανία ανέρχονται σε 5,4 εκατομμύρια ή στο 23% του εργατικού δυναμικού. Σήμερα στη Γερμανία υπάρχουν 41 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Η αύξηση της απασχόλησης οφείλεται τόσο στη μεγάλη εσωτερική ζήτηση, κάτι που δείχνει ότι η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι μεγάλη, όσο και στην αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για προϊόντα «made in Germany».

Πρόκειται για την 29η συνεχή μηνιαία μείωση της ανεργίας μέσα στους τελευταίους 32 μήνες, με τις βιομηχανίες να δέχονται συνεχώς παραγγελίες για τα προϊόντα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές εταιρείες μείωσαν τις εορταστικές άδειες που χορηγούν στους εργαζομένους προκειμένου να καλύψουν τις παραγγελίες αυτές.

Η μεγαλύτερη αύξηση από την αναμενόμενη (22.000 νέες θέσεις εργασίας αντί για 10.000 που ανέφεραν οι εκτιμήσεις) της απασχόλησης στη Γερμανία τον περασμένο Δεκέμβριο οφείλεται εν μέρει στις μαζικές προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στον κατασκευαστικό κλάδο. Αυτό αποδίδεται στην καλοκαιρία που επικράτησε στη χώρα τον Δεκέμβριο επιτρέποντας στους εργοδότες να πραγματοποιήσουν πιο πολλές προσλήψεις.

Ειδικοί της αγοράς προειδοποιούν πάντως ότι από την άνοιξη αναμένεται επιδείνωση των συνθηκών στη γερμανική αγορά εργασίας καθώς η κρίση στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα μειώσει τη ζήτηση γερμανικών προϊόντων. Κάμψη αναμένεται επίσης στην κατανάλωση και μέσα στη Γερμανία.

Πού οφείλεται, όμως, η θετική πορεία που ακολουθεί η Γερμανία ειδικά στον τομέα της απασχόλησης τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε κρίση;

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτής οφείλεται στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην εγχώρια αγορά εργασίας μεταξύ του 2003 και του 2005 ανακτώντας μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας, που κινδύνευε τότε να χαθεί από τη μεταφορά θέσεων εργασίας στην Ανατολική Ευρώπη. Η «θωράκιση» της γερμανικής αγοράς εργασίας με αμφιλεγόμενα τότε μέτρα απέδωσε ιδιαίτερα κατά την κρίση του 2008 και του 2009, όπου η χώρα βγήκε αλώβητη όσον αφορά την απασχόληση, αλλά και σήμερα όπου παντού στην Ευρώπη οι στρατιές των ανέργων αυξάνονται.

Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις τις προώθησε ειδική επιτροπή - γνωστή ως Επιτροπή Χαρτζ -, που συστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Επίσης, την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας βοήθησε η ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη τα προηγούμενα χρόνια μείωση μισθών για πολλές κατηγορίες γερμανών εργαζομένων (π.χ. στην αυτοκινητοβιομηχανία) με αντάλλαγμα μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη των εταιρειών.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων:

- Απελευθέρωση της αγοράς προσωρινής απασχόλησης.
- Εξαιρέσεις στους περιορισμούς για απολύσεις.
- Αναδιάρθρωση του συστήματος παροχής επιδομάτων για ανέργους.
- Αναδιοργάνωση των κατά τόπους κρατικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας.
- Αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης των εργαζομένων.
- Συμφωνία με τα πανίσχυρα συνδικάτα για αλλαγές στα εργασιακά, όπως η μείωση μισθών με αντάλλαγμα την εξασφάλιση θέσεων εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...