Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ο Λουκάς ψάχνει στίγμα


thumb
Προσπάθεια απαγκίστρωσης από τον στενό «κορσέ» που του φόρεσαν τα κόμματα και εμπέ­δωσης της εκτίμησης ότι η κυβέρνησή του είναι πλήρης και πολιτική, επιχειρεί ο Λουκάς Παπαδή­μος.
Μετά και τη σφοδρή κριτική που δέχεται από τον διεθνή Τύπο για μεταρρυθμιστική ακινησία, αλλά και τη ραγδαία πτώση του στις δημοσκοπή­σεις, και βέβαια ύστερα από το αλαλούμ με τις συγκρούσεις των υπουργών του, ο Παπαδήμος αναζητά εναγωνίως πολιτικό στίγμα πάνω στα συ­ντρίμμια της χώρας.
Πολλοί, μάλιστα, λένε ότι, αν...
δεν επιβληθεί στην ορμή των τριών κομμάτων που του ρίχνουν βαριά σκιά, δεν πρόκειται όχι να μακροημερεύ­σει, αλλά ούτε καν να βγάλει τον πρώτο μήνα του 2012. Και εκείνοι που τον προορίζουν για ηγετι­κούς ρόλους και μετά τις εκλογές, φροντίζουν να τον στηρίξουν για να μην ξεφουσκώσει το προφίλ του.
Στόχος τους να αντέξει αφενός την πίεση του Αντώνη Σαμαρά, που θέλει να γίνει πρωθυπουρ­γός – κύριος οίδε γιατί – μια ώρα αρχύτερα, την αγωνία του Γιώργου Παπανδρέου να επιβιώσει πολιτικά από το σπρώξιμο των δελφίνων και τον πανικό του Γιώργου Καρατζαφέρη, που τα κυβερ­νητικά σαλόνια προκαλούν συρρίκνωση στα δημοσκοπικά του ποσοστά.
Η πρώτη του αντίδραση είναι   να   αποσπάσει μια  μάλλον χλιαρή συμφωνία από τους τρεις πολιτικούς αρ­χηγούς ότι τον στη­ρίζουν και ότι δεν πιέζουν για εκλογές μια ώρα αρχύτερα.
Ύστερα απ’ αυτό η πρώτη του απόφαση να προεδρεύσει χτες σε σύ­σκεψη με τον δήμαρχο Αθηναίων και τον  αρχιεπίσκοπο   Ιερώνυμο για την κοινωνική αλλη­λεγγύη   αποδεικνύει ότι έχει σκοπό να αποτινάξει τον χαρακτηρι­σμό του «τεχνοκράτη».
Τόσο ο Παντελής Καψής όσο και ο ανερχόμε­νος κυβερνητικός αστήρ, σύμβουλος του πρωθυ­πουργού Γιώργος Παγουλάτος, επιχειρούν συστη­ματικά τις τελευταίες μέρες να πείσουν την ελλη­νική κοινωνία ότι ο Παπαδήμος μέσα από τις θέ­σεις που κατείχε, άσκησε πολιτική και δεν είναι ένας στεγνός τεχνοκράτης με περιορισμένη πολι­τική ορατότητα και κοινωνική ευαισθησία.
στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να «πρωθυπουργεύσει», ο Παπαδήμος ξεκίνησε εσχάτως το αγαπημένο σπορ όλων των πρωθυπουργών, τις διαρροές. Έτσι, συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αν διαπιστώσει ότι κάποιος υπουργός έχει κολλήσει και δεν προχωρά το έργο του.
Ήδη ο οικονομικός του σύμβουλος Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώρ­γος Σταυρόπουλος τσεκάρουν έναν – έναν τους υπουργούς και τις επιδόσεις τους, σημειώνοντας καθημερινά τρόπους λειτουργίας, διαδικασίες και προβλήματα.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρ­χηγούς είναι πιο ανακουφισμένος, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το χρονικό όριο της κυβέρνησής του, αφού και ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε μια σχετι­κή ανοχή στην ανοιξιάτικη επιμήκυνσή της, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι δεν δι­αφωνεί στη λογική ενός ανασχηματισμού, ακόμα κι αν αφορά στελέχη που ο ίδιος διόρισε στο πό­στο τους.
Ουσιαστικά, έτσι κι αλλιώς η πενιχρή παρου­σία των υπουργών της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο όποιος ανασχηματισμός θα αφορά την πολυπληθή ομάδα του ΠΑΣΟΚ και κυ­ρίως την ορδή υφυπουργών.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, που συναντήθηκε τε­λευταίος μόλις προχτές με τον Λουκά Παπαδήμο, πρόσφερε την ολόπλευρη στήριξή του στην κυ­βέρνησή του και μάλιστα φρόντισε να το ανακοι­νώσει κιόλας.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι η συμμετοχή του Λαϊκού Ορθόδοξου συναγερμού, αφού από τη μια υπουργοί και υφυπουργοί του εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις σε συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ με κάθε αφορμή, από την πειρα­τεία στα πλοία ώς τα μέτρα αποσυμφό­ρησης των φυλακών, ενώ από την άλλη ο Γιώργος Καρατζαφέρης επαναλαμβά­νει μονότονα ότι μπορεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν δεν «μικρύνει» το σχήμα. συνεργάτες του πρωθυπουρ­γού παρακολουθούν με προσοχή την καθημερινή προσπάθεια του αρχηγού του ΛΑΟΣ να χτίσει μια θεωρία απεμπλοκής από την κυβέρνηση, αφού η κυβερνητική σύμπραξή του δημι­ουργεί δημοσκοπική καθίζηση. Ενδεχόμενη απόσυρση του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση ουσιαστικά δημιουργεί νέες σταθερές και προκαλεί τεκτονι­κό σεισμό, αφού η Ν.Δ. θα πρέπει να μοιραστεί το κόστος της νέας δανειακής σύμβασης πριν από τις εκλογές.
Στην περίπτωση αυτήν η συνοχή της κυβέρνη­σης Παπαδήμου θα δοκιμαστεί σοβαρά και θα χρειαστούν πολύ λεπτοί χειρισμοί, ώστε να πει­στεί ο Αντώνης Σαμαράς να εξακολουθεί να στη­ρίζει την κυβέρνηση και μάλιστα να αυξήσει και τη συμμετοχή της Ν.Δ. σ’ αυτήν.
Πάντως η πρωθυπουργία Παπαδήμου, που όλοι οι φιλόδοξοι πολιτικοί ηγέτες σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θέλουν να αποτελεί μια παρένθεση και μόνο, θα κριθεί όχι μόνο από το «κούρεμα» των ομολόγων, αλλά και από το αν θα κατορθώσει να ψηφίσει έστω και ένα… σοβαρό νομοσχέδιο.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...