«Η ελληνική οικονομία σήμερα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα»…
Η ομολογημένη παταγώδης αποτυχία του πρώτου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, την οποία παραδέχθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο το ΔΝΤ, όχι μόνο βύθισε την ελληνική οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση, αλλά υπέσκαψε και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας, όπως δείχνει πρόσφατη επιστημονική έρευνα που παρουσιάζει ο “Τύπος της Κυριακής”.
Η αβελτηρία του πρώτου μνημονίου «ψαλίδισε» το ΑΕΠ κατά 1,6%. Δηλαδή, με απλά λόγια η διάψευση των προβλέψεων των δανειστών μας στοίχισε περίπου 3 δισ. ευρώ στην παγωμένη ελληνική οικονομία σε ετήσια βάση, ενώ σε βάθος τριετίας το κόστος της αποτυχίας άγγιξε τα 9 δισ. ευρώ!
Η αποκαλυπτική μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην οικονομική επιθεώρηση «Apliend Economics Letters» υπό τον τίτλο «Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα: Το κόστος ενός αποτυχημένου Προγράμματος Προσαρμογή».
Την εργασία υπογράφουν οι ερευνητές του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Τηλέμαχος Ευθυμιάδης και Σωτήρης Παπαϊωάννου και ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Παναγιώτης Τσίντζος.
Οι τρεις οικονομολόγοι στηρίζονται στην ταυτότητα του ΑΕΠ, η οποία αποσυνθέτει το πραγματικό ΑΕΠ μιας χώρας σε πέντε συστατικά στοιχεία: τις ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο, το ποσοστό απασχόλησης, το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό και το μέγεθος του πληθυσμού που βρίσκεται σε εργασιακή ηλικία.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους, συγκρίνουν τους στόχους και τις προβλέψεις του πρώτου μνημονίου με τα πραγματικά αποτελέσματά του. Έτσι, καταλήγουν στη διατύπωση ότι η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση επηρέασε σημαντικά τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η μεσοπρόθεσμη τάση μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο -3,84% το δεύτερο τρίμηνο του 2012 (οπότε και το πρώτο μνημόνιο παραχώρησε τη θέση του στο δεύτερο), ενώ το ποσοστό αυτό θα περιοριζόταν στο -2,21%, αν δεν είχε αποτύχει το πρώτο Πρόγραμμα Προσαρμογής.
«Συνεπώς, αν οι τρέχουσες τάσεις διατηρηθούν, η τάση εξέλιξης του ΑΕΠ αναμένεται να είναι περίπου 1,63% χαμηλότερη σε σύγκριση με την υπόθεση εργασίας στην οποία το αρχικό πρόγραμμα θα ήταν επιτυχημένο».
Με άλλα λόγια η συνταγή ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ ήταν ούτως ή άλλως υφεσιακή. Όμως η διάψευση όλων των στόχων και των προβλέψεων της τρόικας οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη τάση συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
«Η ελληνική οικονομία σήμερα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα» σημειώνει η μελέτη.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ