Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Η κατάρρευση της τρικομματικής μάλλον δεν είναι αναστρέψιμη


Σε κάθε διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπάρχει ένα σημείο από το οποίο δεν είναι αναστρέψιμη. Οι πιλότοι των αεροπλάνων καλύτερα από όλους πως αν πιάσουν στην διαδικασία της τροχοδρόμησης μια συγκεκριμένη ταχύτητα έχουν την επιλογή ή να απογειωθούν ή να συντριβούν. Στην πολιτική τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο ξεκάθαρα, συνήθως αντιλαμβάνεται κανείς την έλλειψη επιλογών εκ των υστέρων.

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός έκανε μια προσπάθεια να αναστρέψει την αδυσώπητη πορεία προς τις εκλογές καταθέτοντας μια συμβιβαστική πρόταση στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για άμεση λειτουργία μιας μεταβατικής ΕΡΤ.
Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι επιμένουν να επανέλθει η ΕΡΤ σε κανονική λειτουργία. Τα πράγματα έχουν σοβαρέψει πολύ. Αν ως τη Δευτέρα δεν βρεθεί κοινός τόπος η χώρα οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.. 
Είναι πολύ πιθανό, ο Πρωθυπουργός να είχε υπερτιμήσει τη δυνατότητα του, να επιβληθεί στους εταίρους του. Είναι επίσης πιθανό, το επιτελείο του να μην είχε αξιολογήσει τους αρνητικούς συνειρμούς που προκαλεί το «μαύρο» στην ΕΡΤ.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι 7 στους 10 Έλληνες είναι αντίθετοι με αυτό που έγινε, όπως έγινε.Πιθανότατα το σημείο όπου η διαδικασία έγινε ήδη μη αναστρέψιμη να υπερκεράστηκε ήδη την Τρίτη το βράδυ, όταν έπεσε μαύρο στις οθόνες.
Το βέβαιο είναι, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του. Οι εταίροι που έδειχναν να τα καταπίνουν όλα για να αποφύγουν τις εκλογές έχουν απασφαλίσει, ειδικά στο ΠΑΣΟΚ το πάνω χέρι έχουν πάρει οιπαπανδρεϊκοί που θέλουν ντε και καλά να ρίξουν την κυβέρνηση. Ο κόσμος, που έδειχνε να έχει προσαρμοστεί και να μην έχει διάθεση για πολλές αντιδράσεις, ξαναβγήκε στους δρόμους.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από πολύ καιρό έσπασε τη σιωπή του και εξέφρασε τη διαφωνία του. Οι Ευρωπαίοι πήραν αποστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που του ζήταγε 2000 απολύσεις τον …άδειασε ανακοινώνοντας ότι ποτέ δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι συνήθως λαλίστατοι υπέρ των μεταρρυθμίσεων Γερμανοί επιδίδονται σε μια εκκωφαντική σιωπή.
Πέρα από την πίεση που δέχεται από την EBU o Σαμαράς θα πρέπει να σημείωσε με ανησυχία και ότι η εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ πήρε αναστολή, ένα σαφές δείγμα ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι δεν ελέγχει την κατάσταση.
Πιθανόν να μην έχουν άδικο. Οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν ξεγράψει την κυβέρνηση, αν ο Σαμαράς επιμείνει, θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. Αν υποχωρήσει, θα του γυρίσουν πίσω το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων την επόμενη εβδομάδα, στο οποίο όπως είναι γνωστό διαφωνούν οριζοντίως και καθέτως. Ο Σαμαράς κινδυνεύει να βρεθεί στη δύσκολη θέση, να μην μπορεί να κυβερνήσει και να απαξιωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως έγινε με τον ΓΑΠ.
Επί της ουσίας ο κ. Σαμαράς έχει δύο επιλογές: Να κάνει πίσω, να συμβιβαστεί με Βενιζέλο και Κουβέλη, να προχωρήσει σε ένα γενναίο ανασχηματισμό, να θυσιάσει κάποιον για το λάθος με την ΕΡΤ όπου συμβαίνει να είναι ο Γιάννης Στουρνάρας αυτός που εκτέθηκε περισσότερο – ο Σίμος δεν μετράει σαν θυσία και τον Σταμάτη δεν τον ξέρει κανείς. Και να συνεχίσει να φθείρεται τους επόμενους μήνες. Η δεύτερη επιλογή του είναι να επιχειρήσει να απογειωθεί…



kafeneio-gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...