Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Τι πληρώνουν οι Ευρωπαίοι για την κρατική τηλεόραση

Τι πληρώνουν οι Ευρωπαίοι για την κρατική τηλεόραση
Τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά για το ανταποδοτικό τέλος το οποίο καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, είτε στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος είτε με κάποιο άλλο φόρο.

Αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν την κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους στην ελληνική κρατική ραδιοτηλεόραση. Τι γίνεται όμως πραγματικά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ας δούμε τι πληρώνουν και τι δεν πληρώνουν οι υπόλοιποι πολίτες, όπως το έχει καταγράψει euronews.com.

1. ΚΥΠΡΟΣ: Μετά από μια μεγάλη αντιπαράθεση πολιτών και κράτους στις αρχές του 2000, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει το ανταποδοτικό τέλος προς το ΡΙΚ μέσα από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Το κράτος χρηματοδοτεί κάθε χρόνο ένα μικρό ποσό από τον προϋπολογισμό στο ΡΙΚ και στη συνέχεια το ίδιο το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου αναζητεί άλλους πόρους για να καλύψει τα έξοδα του, όπως είναι η διαφήμιση. Αυτό είχε και ως συνέπεια το ΡΙΚ να γίνει αρκετά ανταγωνιστικό με τα ιδιωτικά κυπριακά κανάλια και να παίρνει και ένα υψηλό ποσοστό τηλεθέασης.

2. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Γερμανία είναι 204,35 ευρώ το χρόνο για την τηλεόραση και 66,24 ευρώ για το ραδιόφωνο.

3. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ανταποδοτικό τέλος για την έγχρωμη τηλεόραση ανέρχεται στα 164 ευρώ και στα 55 ευρώ για την ασπρόμαυρη.

4. ΣΟΥΗΔΙΑ: Στη Σουηδία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στις 2076 κορώνες ή 200 ευρώ το χρόνο

5. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Στη Φινλανδία το ανταποδοτικό τέλος κυμαίνεται μεταξύ €224.30 and €232.20 (ανάλογα με τις δόσεις αποπληρωμής του ποσού)

6. ΤΣΕΧΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 56,90 ευρώ

7. ΛΕΤΟΝΙΑ: Στη Λετονία δεν υπάρχει ανταποδοτικό τέλος, αλλά γίνονται συζητήσεις για τη θεσμοθέτησή του.

8. ΠΟΛΩΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στην Πολωνία ανέρχεται στα 53 ευρώ το χρόνο .

9. ΙΣΠΑΝΙΑ: Η Ισπανική δημόσια ραδιοτηλεόραση χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.

10. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος για το ραδιόφωνο ανέρχεται στα 20,52 ευρώ

11. ΔΑΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Δανία ανέρχεται στα 300 ευρώ το χρόνο για την τηλεόραση και τους υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ για το ραδιόφωνο 43 ευρώ

12. ΑΥΣΤΡΙΑ: Στην Αυστρία το ανταποδοτικό τέλος ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Ξεκινώντας από 223,32 ευρώ και φθάνοντας τα 279,72 για την τηλεόραση και από 65,52 έως 80,52 για
το ραδιόφωνο.

13. ΒΕΛΓΙΟ: Το ανταποδοτικό τέλος στο Βέλγιο ανέρχεται στα 149,67 ευρώ για την τηλεόραση και στα 26,72 ευρώ για το ραδιόφωνο

14. ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στην Ιρλανδία ανέρχεται στα 160 ευρώ το χρόνο.

15. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Δεν υπήρξε ποτέ ανταποδοτικό τέλος γιατί το RTL ξεκίνησε ως εμπορικό κανάλι αλλά λειτουργούσε ως δημόσιο σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμά του.

16. ΜΑΛΤΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Μάλτα ανέρχεται στα 34 ευρώ το χρόνο.

17. ΙΤΑΛΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στην Ιταλία ανέρχεται στα 106 ευρώ το χρόνο και περιλαμβάνει όχι μόνο τις τηλεοπτικές συσκευές αλλά και τα κινητά, τους υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο κλπ.

18. ΓΑΛΛΙΑ: Στη Γαλλία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 116 ευρώ το χρόνο, για όσους δηλώσουν πως έχουν τηλεόραση, ενώ για τα overseas departments στα 74 ευρώ το χρόνο.

19. ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η Ολλανδική τηλεόραση χρηματοδοτείται μόνο από το κράτος και τις διαφημίσεις.

20. ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Η Ουγγρική τηλεόραση χρηματοδοτείται μόνον από το κράτος μέσω της φορολογίας.

21. ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Σλοβακία ανέρχεται στα 42 ευρώ το χρόνο.

22. ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Στη Σλοβενία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 132 ευρώ το χρόνο και αφορά τηλεόραση και ραδιόφωνο, ενώ για το ραδιόφωνο μόνο του 39 ευρώ

23. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Στη Λιθουανία όπως και στη Λετονία ουδέποτε είχε θεσμοθετηθεί ανταποδοτικό τέλος γιατί οι κρατικές τηλεοράσεις χρηματοδοτούνταν από το κράτος. Τελευταία αναπτύσσεται ευρεία συζήτηση για τη θεσμοθέτηση ανταποδοτικού τέλους.

24. ΕΣΘΟΝΙΑ: ETV, η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Εσθονίας χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Δεν έχει ούτε ανταποδοτικό, ούτε και διαφημίσεις.

25. ΕΛΛΑΔΑ: Στην Ελλάδα από το 2006 το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 51,60 ευρώ το χρόνο.

26. ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Στη Ρουμανία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 12 ευρώ το χρόνο σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά. Οι μικρές επιχειρήσεις πληρώνουν 45 ευρώ το χρόνο και οι μεγάλες
150 ευρώ το χρόνο. Η Ρουμανική τηλεόραση χρηματοδοτείται επίσης από το κράτος και από τις διαφημίσεις

27. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: BNT, Η βουλγαρική δημόσια ραδιοτηλεόραση χρηματοδοτείται από το κράτος που καλύπτει το 60% περίπου το προϋπολογισμού της ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από τις διαφημίσεις.
 
 
 http://www.briefingnews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...