Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Σύνταξη στα 45 για τους ελεύθερους επαγγελματίες...


Τέλος στα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούσαν την έκδοση της προσωρινής σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας επιβάλλεται η χορήγησή της εντός 45 ημερών ή το πολύ σε δυόμισι μήνες, αν εμπίπτει στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης. Λαμβάνεται πρόνοια και για όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ.

Όπως αναφέρει το «Έθνος«, σύνταξη μέσα σε 45 μέρες -ή το αργότερο σε 75 ημέρες σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης- μπορούν να πάρουν πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τον ΟΑΕΕ.
Με την εγκύκλιό του, το Ταμείο δίνει αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία έκδοσης της προσωρινής σύνταξης «ξεμπλοκάροντας» και τα εκκρεμή αιτήματα.
Σημειώνεται πως η προσωρινή σύνταξη φτάνει το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται του 90% του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου ορίου.
Σήμερα, για την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης απαιτούνται οκτώ μήνες εφόσον όλα τα ένσημα είναι στον ΟΑΕΕ και 16 μήνες για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (μέσος όρος για συντάξεις γήρατος).
Με τη νέα εγκύκλιο ρυθμίζονται εκκρεμή θέματα για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε όσους αποχωρούν με αναγνώριση πλασματικού χρόνου, αλλά και σε όσους κάνουν διακοπή επαγγέλματος χωρίς να έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Έτσι, με το έγγραφο της διοίκησης του Οργανισμού, προβλέπεται η απονομή προσωρινής σύνταξης στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που την δικαιούνται, ακόμη κι αν απαιτείται αναγνώριση χρόνων για θεμελίωση ή διακόπτουν το ασκούμενο επάγγελμα και υποβάλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά μεταγενέστερα της υποβολής συνταξιοδοτικού αιτήματος.
Ωστόσο, προσωρινή σύνταξη δεν απονέμεται εάν κατά την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος ο δικαιούχος οφείλει ασφαλιστικές εισφορές με ανώτατο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Υποψήφιοι συνταξιούχοι των οποίων το αίτημα για προσωρινή σύνταξη έχει ήδη απορριφθεί για τους συγκεκριμένους λόγους, θα πρέπει πλέον να δικαιωθούν.


 http://aftodioikisi.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...