Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ανησυχούν ότι χάνουν έδαφος και “ψάχνονται” διεθνώς για λύση στην Ελλάδα



Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Παπανδρέου
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο, με θέμα τις σκληρές ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις για το νέο πρόγραμμα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καγκελάριος εξέφρασε την στήριξή της στον κ. Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός έδωσε την υπόσχεση ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ και η ΕΕ.

Η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε στον πρωθυπουργό την κατ’ αρχήν πρόθεση της Γερμανίας να βοηθήσει στο θέμα του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.
Αυστηρή προειδοποίηση Ρομπάι στους Έλληνες πολιτικούς
Τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφήνοντας στην άκρη την κομματική πολιτική, κάλεσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι.
«Απευθύνω έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και όλους τους Έλληνες ηγέτες του πολιτικού και οικονομικού τομέα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι ώρα για κομματική πολιτική. Πολλά πράγματα διακυβεύονται, και οι Έλληνες πολίτες το γνωρίζουν. Δεν είναι ώρα για διαίρεση, αλλά για ενότητα στη δράση».
“Σπέκουλα” τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου
Οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αποτελεί «σπέκουλα» τόνισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Σε ό,τι αφορά στις προϋποθέσεις για την καταβολή της 5ης δόσης ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι παραμένουν οι ίδιες με τις προηγούμενες δόσεις και βασίζονται στην έκθεση της τρόικας, ενώ για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αποσαφήνισε ότι «το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι και δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τις ελληνικές αρχές».
Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν ο Όλι Ρεν έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο πρόγραμμα της ΕΕ- ΔΝΤ.
Ο εκπρόσωπος του Ρεν εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι θα ληφθούν αποφάσεις τόσο για την 5η δόση όσο και για το νέο πρόγραμμα, «ώστε να αρθούν οι αμφιβολίες για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το Σεπτέμβριο».
Νέα έκκληση Σαρκοζί για την Ελλάδα
Έκκληση για υπευθυνότητα στο θέμα διαχείρισης της κρίσης και να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία για την Ελλάδα απηύθυνε και ο Νικολά Σαρκοζί προς την Ε.Ε.
Φοβούνται οι ΗΠΑ και παρακαλούν για ελληνική λύση
Οι εκκλήσεις για λύση δεν ήρθαν μόνο από τη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Είναι σημαντικό να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις υποστήριξε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ενώ  επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανή να ξεπεράσει την παρούσα κρίση.
«Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτες προόδους» στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της αλλά «είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου.
Ο Λευκός Οίκος, πρόσθεσε, παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει «αντίξοους ανέμους» για την οικονομία.
“Πόλεμος” και στην Παγκόσμια τράπεζα για την Ελλάδα
Η Παγκόσμια Τράπεζα “δεν έχει ουδεμία πρόθεση” να παρέμβει στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον εκπρόσωπός της, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ερωτηθείς σχετικά με την εισήγηση του Μεξικανού Αγκουστίν Κάρστενς στην κατεύθυνση αυτή.
Ο Μεξικανός υποψήφιος είχε προτείνει σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ενδεχόμενη συμμετοχή και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο κόστος της στήριξης στην Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα πως «δεν γνωρίζει γιατί η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει εμπλακεί» μέχρι σήμερα στην περίπτωση της Ελλάδας.
Σχολιάζοντας, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας ξεκαθάρισε την Πέμπτη: «Το τελευταίο χρονικώς δάνειό μας προς την Ελλάδα χρονολογείται πριν από 30 έτη, δεν προτιθέμεθα να συνάψουμε άλλο».
Η Τράπεζα κατατάσσεται την Ελλάδα στις χώρες υψηλού εισοδήματος, και κατά συνέπεια ανήκει στις χώρες-πιστωτές του θεσμού αυτού. Πάντως, η Παγκόσμια Τράπεζα στη διάρκεια του Νοεμβρίου 2008 συμμετείχε στον εξωτερικό δανεισμό της Ουγγαρίας, μιας άλλης χώρας υψηλού εισοδήματος, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...