Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Συγκέντρωση εργαζομένων της εταιρείας «ΔΩΔΩΝΗ» στην Πανεπιστημίου


Την έντονη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, εξέφρασαν για άλλη μια φορά εργαζόμενοι της εταιρείας και κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, που συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι έξω από το κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας επι της οδού Πανεπιστημίου 4.

Το απόγευμα μάλιστα προγραμματίζουν να μοιράσουν περίπου 5.000 συσκευασίες γάλακτος «Δωδώνη» στους Αγανακτισμένους πολίτες της Αθήνας.

Φαίνεται πως η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση κρίσιμων άρθρων του καταστατικού της εταιρείας όπως του άρθρου 8, λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηπείρου κ. Μιχάλης Τζίμας.
Αφού σημείωσε πως «το θέμα της Δωδώνης είναι πολιτικό και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση», προειδοποίησε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων και εργαζομένων....

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 8 του καταστατικού της εταιρείας προβλέπει πως σε περίπτωση που η ΑΤΕ Bank θέλει να αποεπενδύσει από την ΔΩΔΩΝΗ, οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και με βάση την αξία της εταιρείας που αναφέρεται στους ισολογισμούς.

«Σήμερα επιβάλλεται, αν η κυβέρνηση θέλει να στηριχθεί για την ανάπτυξη της χώρας στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία της, να κλείσει άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας, γιατι η περιρρέουσα φημολογία δεν βοηθάει ούτε την βιομηχανία, ούτε τους κτηνοτρόφους», τονίζει από την πλευρά του ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Η Δωδώνη».

Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΩΔΩΝΗ, η οποία ιδρύθηκε το 1963, συμμετέχουν με 67,77% η ΑΤΕ, με 24,78% η ΕΑΣ Ιωαννίνων, με 0,55% η ΕΑΣ Αρτας-Φιλιππιάδας, με 2,90% η ΕΑΣ Πωγωνίου, με 2,40% η ΕΑΣ Πρεβέζης και με 1,60% η ΕΑΣ Θεσπρωτίας. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 10,739 εκατ. ευρώ και το σύνολο ιδίων κεφαλαίων την 31-12-2010 ανέρχεται σε 30,079 εκατ. ευρώ.

Το 2009, η ΔΩΔΩΝΗ επεξεργάστηκε περίπου 80.000 τόνους γάλα. Η αξιοποίηση της πρώτης ύλης γίνεται κατά 60% για παραγωγή φέτας, η οποία διατίθεται σε πολλές συσκευασίες, κατά 25% για την παραγωγή νωπών προϊόντων (εμφιαλωμένο φρέσκο γάλα, γιαούρτι, ανθότυρο, μυζήθρα, κρέμα και βούτυρο), και κατά 15% για παραγωγή σκληρών τυριών (κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα πρόβεια και αγελάδος, κεφαλοτύρι και γίδινο).

Η ΔΩΔΩΝΗ προμηθεύεται γάλα από 7.000 παραγωγούς - κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1200 πελάτες, ενώ απασχολεί 150 μόνιμους εργαζομένους, 250 εποχιακούς και 130 παραλήπτες γάλακτος.

Συγκαταλέγεται, επίσης, ανάμεσα στις μεγαλύτερες ελληνικές γαλακτοκομικές μονάδες από άποψη οικονομικών μεγεθών και είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρία στο τομέα των τυροκομικών προϊόντων. Το 2009 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 103,882 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3,536 εκατ. ευρώ, ενώ εξήχθη περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής της.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...