Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Τι συμβαίνει με το εντεροαιμοραγικό κολοβακτηρίδιο E. Coli;

Η πηγή προέλευσης της μόλυνσης παραμένει άγνωστη, μετά και την «αθώωση» των φυτρών φασολιών από φάρμα της Κάτω Σαξονίας.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς κατηγόρησε την Κομισιόν και την Γερμανία ότι ήταν εντελώς απροετοίμαστες, για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας επιδημίας και εστίασε την παρέμβαση της στην ανεξέλεγκτη χρήση των αντιβιοτικών στην διατροφή των ζώων.
Ήταν τον Ιούλιο του 1996 όταν ξαφνικά στην ευρύτερη περιοχή της Οζάκα 9.500 άνθρωποι ασθένησαν ξαφνικά από διάρροια. Οι υποψίες στράφηκαν καταρχάς στις σχολικές καντίνες για να αποδειχθεί λίγο αργότερα πως υπεύθυνο ήταν το βακτηρίδιο e-coli 157. Τότε υπεύθυνος στο υπουργείο υγείας ήταν ο Σατόσι Τακιάκα. Σήμερα διευθύνει μια εταιρεία για την υγιεινή των τροφίμων.

«Επειδή οι περισσότεροι είχαν φάει το ίδιο δηλαδή φύτρες φασολιών από μια εταιρεία που προμήθευε τις σχολικές καντίνες εξετάσαμε λεπτομερώς αυτή την εταιρεία. Όμως τα τεστ ήταν αρνητικά».
Μέχρι σήμερα στη Γερμανία περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το βακτηρίδιο του Εσεριχ, 670 είναι σοβαρά και οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 20. Οι υποψίες έχουν στραφεί καταρχάς στα αγγουράκια και στις ντομάτες αλλά και στις φύτρες φασολιών, κανένα όμως από αυτά τα τρόφιμα δεν στάθηκε δυνατόν να αποδειχθεί ένοχο. Δυο εβδομάδες τώρα οι γερμανικές αρχές δεν μπορούν να εντοπίσουν τη ρίζα του κακού.
Η Κομισιόν αίρει την εμπιστοσύνη της
Η Κομισιόν πάντως φαίνεται να αίρει την εμπιστοσύνη της απέναντι στις γερμανικές προσπάθειες και καλεί το Βερολίνο να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών τόσο μέσα από την Ευρώπη όσο και έξω από την Ευρώπη. Παράλληλα όμως ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα υγείας Τζον Ντάλι συνιστά ψυχραιμία:
«Έχουμε ακόμα να πάρουμε μαθήματα σε αυτό το μέτωπο. Θα ήθελα να τονίσω όμως πως η επιδημία είναι περιορισμένη γεωγραφικά γύρω από την περιοχή του Αμβούργου για το λόγο αυτό δεν υπάρχει ανάγκη να παρθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Οι ευρωπαίοι αγρότες και έμποροι κατηγορούν τη Γερμανία ότι με τις διάφορες ανακοινώσεις έχουν πληγεί σοβαρά. Το λιανεμπόριο φρούτων και λαχανικών έχει υποστεί μια μείωση της τάξεως του 30% έως 40 % όπως δήλωσε ο Κάι Φαλκ εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εμπορίου. Παράλληλα οι φωνές στη Γερμανία για αποζημιώσεις των καλλιεργητών πυκνώνουν, όπως πυκνώνουν και οι αγωγές κατά των γερμανικών αρχών, διότι με τις δηλώσεις τους προκάλεσαν μεγάλες οικονομικές ζημίες.
Η Κομισιόν πρότεινε χθες στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας το ποσό των 150 εκ. ευρώ ώστε να καλυφθεί για αρχή το 30% των ζημιών.
Το “συνωμοσιολογικό” σενάριο
Επειδή τον τελευταίο καιρό τα συνωμοσιολογικά σενάρια έχουν γίνει της μόδας και επειδή πολλά από αυτά αγγίζουν πολύ επικίνδυνα την πραγματικότητα, ας δούμε τι κυκλοφορεί σχετικά με το περίεργο αυτό κολοβακτηρίδιο (βλέπε εδώ):
“Καναδικό εμβόλιο προσφέρει ελπίδα αντιμετώπισης του νέου στελέχους του E-coli.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καναδέζικη Bionishe Life Sciences Inc. έχει ήδη πατεντάρει το πρώτο παγκοσμίως εμβόλιο για το E-coli. Το εμβόλιο λειτουργεί έτσι ώστε να προκαλεί στην εμβολιαζόμενη αγελάδα την παραγωγή αντισωμάτων τα οποία μπλοκάρουν την έκκριση πρωτεϊνών από το επικίνδυνο στέλεχος του βακτηρίου καθώς αυτό προσπαθεί να εγκατασταθεί στα εντερικά της τοιχώματα. Το μπλοκάρισμα αυτό εμποδίζει την προσκόλληση και επομένως το οδηγεί στον θάνατο. Η θεωρία πίσω από τη μείωση των επιπέδων E-coli στις αγελάδες είναι ότι αυτή η μείωση θα ελαττώσει τη ποσότητα που απορρίπτει το ζώο στο περιβάλλον μέσω των περιττωμάτων του και θα καταστήσει λιγότερο πιθανό το πέρασμά του στην διατροφική αλυσίδα.
Τα βοοειδή μεταφέρουν στα έντερά τους ένα κοκτέιλ από στελέχη E-coli, τα οποία όμως δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Καθώς απελευθερώνονται στο νερό, στο έδαφος ή στις καλλιέργειες μέσω μολυσμένης κοπριάς, τα βακτήρια μπορούν να περάσουν σε άλλα ζώα και να φτάσουν τελικά και στον άνθρωπο.
Αρκετά στελέχη είναι επικίνδυνα, ακόμη και θανατηφόρα, για τον άνθρωπο διότι εκκρίνουν την τοξίνη Shiga που πυροδοτεί συμπτώματα όπως διάρροια, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια.
Προκαλεί έκπληξη η ταχύτητα με την οποία προχώρησε η καναδική εταιρία στην δημιουργία του εμβολίου πατετάρωντάς το κιόλας, που σημαίνει αμύθητα κέρδη αν ο πανικός εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο. Ακόμη και τώρα όμως με το που θα ξεκινήσει η διάθεση, το εμβόλιο αυτό θα γίνει ανάρπαστο.
Πριν 2 χρόνια, η γρίπη των χοίρων απέφερε τεράστια κέρδη σε φαρμακευτικές εταιρίες που και σε εκείνη την περίπτωση παρήγαγαν το εμβόλιο ταχύτατα. Τελικά τα αποθέματα που αγοράστηκαν έμειναν στις αποθήκες διότι η γρίπη αυτή δεν αποδείχθηκε πιο θανατηφόρα από την κοινή. Στην πραγματικότητα είναι λιγότερο θανατηφόρα.
Το καταναλωτικό κοινό δεν θέλει πολύ για να πανικοβληθεί οδηγώντας στην καταστροφή χιλιάδες καλλιεργητές στις μεσογειακές χώρες. Δεν ξέρω αν οι Γερμανοί προχώρησαν τόσο βιαστικά σε ανακοινώσεις επειδή ενδιαφέρονται πραγματικά για την δημόσια υγεία ή αν “παίζεται” κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση έσπειραν τον πανικό χωρίς λόγο αφού απεδείχθη σύμφωνα με τους τελευταίους ελέγχους ότι οι ισχυρισμοί τους ήταν λάθος.
.
Σχετικά άρθρα:
.
Βιολογικό όπλο το νέο στέλεχος του Ε-coli;
Codex Alimentarious: Η νέα παγκόσμια κοινωνική μαγγανεία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...