Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Δουλειά μέχρι τα γεράματα και σύνταξη... πείνας για χάρη της Τρόικας! - Όλα τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό - Τι αλλάζει στις πρόωρες συντάξεις...


Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνει η τελική πρόταση του υπουργείου Εργασίας που έφτασε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα...
- Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια....
- Περιορίζονται οι πρόωρες συντάξεις και...
μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ
- Ενοποιούνται τα Ταμεία σε έναν φορέα άμεσα από το 2015
Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου Εργασίας στην Τρόικα, με αύξηση του χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, καθώς και περιορισμό στις πρόωρες συντάξεις.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", η πρόταση περιλαμβάνει την αύξηση του χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια από το 2015. Υπάρχουν τρεις διαχωρισμοί:
1. Όσοι θα έχουν λιγότερα από 15 χρόνια, να μπαίνουν στο εγγυημένο εισόδημα που σημαίνει ότι αν δεν έχουν καθόλου εισόδημα, θα παίρνουν 200 ευρώ το μήνα (ανά άτομο) ή 300 ευρώ (ζευγάρι χωρίς εισόδημα και λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης).
2. Όσοι έχουν 15-20 χρόνια ασφάλισης, θα παίρνουν αναλογική-ανταποδοτική σύνταξη, βάσει των εισφορών που έχουν καταβάλει, χωρίς να ενσωματώνεται σε αυτή τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που καθιερώνεται από το 2015 και υπολογίζεται με βάση τα χρόνια ασφάλισης που θα έχει ένας εργαζόμενος στο διάστημα από το 2011 μέχρι το έτος συνταξιοδότησής του.
3. Όσοι έχουν από 20 έτη ασφάλισης και άνω, θα "θεωρούνται" κανονικοί ασφαλισμένοι, καθώς θα μπορούν συνταξιοδοτηθούν με τις "κοινές διατάξεις", όπως αναφέρεται στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας.

Η πρόταση που έφτασε στους δανειστές περιλαμβάνει επίσης την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για όλους, όσι βγαίνουν στη σύνταξη προν τα 62, αλλά όχι για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα εξόδου έως το 2018. Αντιθέτως η πρόταση λέει να αυξηθεί κατά 2 χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους βγαίνουν στη σύνταξη το 2019 και κατά 4 χρόνια για όσους συνταξιοδοτούνται το 2020.

Παράλληλα, έρχονται αλλαγές και στις πρόωρες συντάξεις, καθώς -σύμφωνα με την εφημερίδα- η κυβέρνηση δεσμέυεται να μειώσει τα προνόμια και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ειδικών ταμείων.

Από το 2015, θα αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές που θα εφαρμοστούν για τον υπολογισμό των συντάξεων, ενώ έρχεται και η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα φορέα.

Τέλος, καταργούνται τα προνοιακά ποσά που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και μειώνονται τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, καθώς εξετάζεται από τα 9.300 ευρώ το όριο καταβολής του βοηθήματος να πάει στα 6.500 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...