Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Economist: «Aν χαθεί η Ελλάδα...»



Με μια εύστοχη φωτογραφία στο εξώφυλλο, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, κυκλοφόρησε το περιοδικό Economist. Ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο ήταν «Αν χαθεί η Ελλάδα…», ενώ το περιοδικό φιλοξενεί τρία άρθρα για την χώρα μας.
Στο κύριο άρθρο ο συντάκτης αναφέρει ότι «Η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει ένα νέο κανόνα: Αν ένα σχέδιο δεν
προχωράει κολλάνε σε αυτό! Παρόλο που χιλιάδες διαδήλωσαν στην Αθήνα, παρόλο που διαμαρτύρονται οι αγορές, οι ηγέτες της Ευρώπης θέτουν νέο όρια για να λύσουν το πρόβλημα της ευρωζώνης» και συμπληρώνει ότι αν υποθέσουμε ότι λύνεται το πρόβλημα μια νέα πτώχευση θα ακολουθήσει.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι η ευκαιρία των Ευρωπαίων ηγετών για την αποτροπή μιας καταστροφής συρρικνώνεται με γοργό ρυθμό.
«Είναι καιρός να σταματήσουν να παρατείνουν το πρόβλημα οι Ευρωπαίοι», αναφέρει το περιοδικό, ενώ λίγο πιο κάτω εκτιμάται ότι «η χρηματοδότηση της Ελλάδας γίνεται ολοένα πιο τοξική, οι επενδυτές την αποφεύγουν αναμένοντας τη χρεοκοπία, ενώ ο φόβος της μετάδοσης μεγαλώνει».
«Υπάρχει πλέον η εκτίμηση ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε μια «στιγμή Lehman» που θα συμπαρέσυρε πολλούς ακόμη και θα κατέστρεφε την παγκόσμια οικονομία», προσθέτει.
Ο συντάκτης του άρθρου εκτιμά ότι μεταξύ μαζικών μεταβιβάσεων κεφαλαίων που θα εξόργιζαν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και μιας μη ελεγχόμενης στάσης πληρωμών που θα αποσταθεροποιούσε τις αγορές και θα απειλούσε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι καλύτερη μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση, που θα μείωνε το ελληνικό χρέος στο 80% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με κάποια εξωτερική υποστήριξη, μεγαλύτερη πολιτική ένωση στην Ευρωζώνη και εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Πηγή: star.gr
Παραπολιτικά
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...