Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Επιτακτική η ανάγκη νέας αναστολής πλειστηριασμών από τη νέα κυβέρνηση, την ώρα που οι τράπεζες συνεχίζουν να παρανομούν προκλητικά


Επιστολές στους νέους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης , Οικονομικών και Δικαιοσύνης, απέστειλε η ΕΚΠΟΙΖΩ, προκειμένου να τους επισημάνει την επιτακτική ανάγκη αναστολής των πλειστηριασμών για 1 έτος ακόμα.

1) Η αριθμητική ανεπάρκεια όμως δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων σε συνδυασμό με το κόστος άσκησης ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία της ακίνητης περιουσίας, καθώς η κατάθεση της αίτησης δεν επιφέρει αυτοδικαίως αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που καθιστούν απόλυτη αναγκαιότητα την εκ νέου αναστολή πλειστηριασμών. Παρότι η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει θέσει το ζήτημα ήδη από τον περασμένο Μάιο, παρότι δεκάδες ερωτήσεις από βουλευτές όλων των παρατάξεων έχουν κατατεθεί στη βουλή, η κυβέρνηση δεν έχει δυστυχώς προβεί σε καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η συμπεριφορά των τραπεζών γίνεται ολοένα και πιο επιθετική, μιας κι έχουν προσδιορίσει δεκάδες πλειστηριασμούς, ήδη από την πρώτη Τετάρτη του Ιουλίου, στις 6/7/2011.

2) Παράλληλα, ήδη η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει τονίσει ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος, ώστε η κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο από τον οφειλέτη να επιφέρει την αυτοδίκαιη αναστολή κάθε καταδιωκτικού ή ασφαλιστικού μέτρου έναντι της κύριας ή μοναδικής του κατοικίας, προκειμένου να γλιτώνουν οι οφειλέτες μεγάλο μέρος των δικαστικών εξόδων.

3) Την ίδια στιγμή που η τράπεζες τιμωρούν τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες με αναγκαστικές εκτελέσεις, οι ίδιες σύρουν το χορό της παρανομίας. Δεκάδες καταγγελίες έχει λάβει η ΕΚΠΟΙΖΩ από καταναλωτές για την απαράδεκτη πρακτική της MILLENIUM, η οποία έχει αποστείλει επιστολή στους πελάτες της, ενημερώνοντάς τους με πρωτοφανές θράσος για την επιβολή επιπλέον χρεώσεων, από τις 22 Αυγούστου, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής δόσεων! Η παντελώς παράνομη και αυθαίρετη αυτή πρακτική της MILLENIUM, δεδομένου ότι ως γνωστόν η καθυστέρηση στην καταβολή! δόσεων επιβαρύνεται με τους τόκους υπερημερίας, είναι ιδιαίτερα προκλητική, ιδίως τη δεδομένη οικονομική συγκυρία.

4) Επιπλέον, χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν χρεωθεί με έξοδα δανείου, τα οποία με σωρεία αποφάσεων έχουν κριθεί καταχρηστικά, και δεν τους επιστρέφονται από τις τράπεζες. Η ΕΚΠΟΙΖΩ, που έχει καταθέσει και κερδίσει πάνω από τριακόσιες (300) ομαδικές αγωγές για «έξοδα δανείου» τα τελευταία χρόνια, και συνεχίζει να καταθέτει, καλεί τους δανειολήπτες που τους έχουν επιβληθεί οι σχετικές χρεώσεις να προσκομίσουν τις συμβάσεις και τα σχετικά παραστατικά, προκειμένου να συμμετέχουν στις ομαδικές αγωγές που καταθέτει.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε:

1.Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας όσων δεν υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 3869/2010, μέχρι τις 30/6/2012.

2.Να τροποποιηθεί ο Ν. 3869/2010 ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά και ασφαλιστικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο και να προβλεφθούν προγράμματα ενίσχυσης των πιστοποιημένων ενώσεων καταναλωτών για δικαστική συνδρομή σε άτομα με ιδιαίτερα χαμηλά ή μηδενικά εισοδήματα.
www.ekpizo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...