Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ακόμη και οι Τούρκοι επαναστατούν καναπεδάτε Ελληνα!

Μορφή γενικευμένης λαϊκής εξέγερσης ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν λαμβάνουν οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην Τουρκία. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τη βίαιη επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας στην κατάληψη του μητροπολιτικού πάρκου στην πλατεία Ταξίμ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία νεκρή.
Σκληρές οδομαχίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το κέντρο της Κωνσταντινούπολης «πνίγηκε» στα χημικά και μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Αργά το απόγευμα επεισόδια ξέσπασαν και στην Αγκυρα και σύντομα επεκτάθηκαν στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις. Παρέμβαση ΕΕ, ζητά σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης.


Το κέντρο της Κωνσταντινούπολης μετράπηκε από τα ξημερώματα της Παρασκευής σε πεδίο μάχης με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία «έπνιξε» το ιστορικό κέντρο στα δακρυγόνα και, όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «χτυπά όποιον βρει μπροστά της».

Σύγχυση με τον αριθμό των τραυματιών


Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι τραυματίες είναι 12. Σύμφωνα ωστόσο με κυβερνητικές πηγές οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 60, ενώ οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους ακόμη και από 400 τραυματίες. Στα μηνύματα που στέλνουν στο από 200. Σύμφωνα ωστόσο με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, από πηγές των διαδηλωτών, υπάρχουν 4 νεκροί, ενώ δύο από τους διαδηλωτές έχασαν τα μάτια τους από πυροβολισμούς της αστυνομίας με  πλαστικές σφαίρες.

Αργά το βράδυ, πληροφορίες που μεταδόθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά όχι από επίσημα μέσα που καταγγέλλονται ότι υποβάθμισαν τα γεγονότα, αναφέρουν ότι μία 26χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από τεθωρακισμένο όχημα της Αστυνομίας.

Επιπλέον, περισσότερα από 100 άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της βροχής δακρυγόνων.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι φέρουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ανάμεσά τους μία Τουρκάλα διαδηλώτρια λιβανικής καταγωγής, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού χτυπήθηκε από ένα κάνιστρο δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Η 34χρονη γυναίκα (για την οποία υπήρξαν αρχικώς πληροφορίες ότι επρόκειτο για Αιγύπτια τουρίστρια) υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία, δήλωσε στο Reuters ο Χουσεΐν Ντεμιρντουζέν, μέλος του ιατρικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σιρίν Σουρεγιά Οντέρ, ο οποίος τραυματίστηκε όταν ένα κάνιστρο δακρυγόνου τον χτύπησε στον ώμο. Αιμόφυρτος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, με τραύμα στο κεφάλι.

Ένα από τα αξιοσημείωτα τωνδιαδηλώσεων είναι ότι οι οργανωμένοι οπαδοί των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων -της Φενέρμπαχτσε, της Μπεσίκτας και της Γαλατάσαραΐ κατέβηκαν σε κοινό μέτωπο στους δρόμους της Πόλης στο πλευρό των διαδηλωτών. Το ίδιο συνέβη και στη Σμύρνη όπου ενώθηκαν για τον κοινό σκοπό οι οπαδοί των ομάδων Καρσίγιακά και Αλσαντζάκ.

Επεισόδια και στην Άγκυρα


Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν το απόγευμα και στην τουρκική πρωτεύουσα με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν ξανά χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι διαδηλωτές, κυρίως νεαρής ηλικίας υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είχαν προγραμματίσει διαμαρτυρία κατά των περιορισμών που επιβάλει η κυβέρνηση Ερντογάν στην κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο κυριάρχησαν τα συνθήματα «Αντίσταση παντού» και «Παντού είναι Ταξίμ», σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στη συγκέντρωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ασαφές από ποιον.

Τις πρώτες πρωινές ώρες μεγάλος όγκος διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Παρέμβαση και από ΕΕ


Για τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη αντέδρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε. Ο εκπρόσωπός του Πέτερ Στάνο υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι ο επίτροπος Φούλε θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου, και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

Συγκινητική ανταπόκριση από τα ελληνικά social media

Οι Τούρκοι ακτιβιστές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να οργανωθούν. Παράλληλα, ζητούν βοήθεια από όλους τους ακτιβιστές των ξένων χωρών, να σταθούν στο πλευρό τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη και τις άλλες πόλεις παρακολουθούν από κοντά και οι έλληνες χρήστες των κοινωνικών δικτύων, οι οποίοι εκφράζουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές της Τουρκίας

Καταστολή, συγκρούσεις, τραυματίες

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Παρασκευής για δεύτερη συνεχή ημέρα επέμβαση στην κατάληψη «Occupy Gezi Park». Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει από τις 26 Μαΐου στο μητροπολιτικό πάρκου αντιδρώντας στα σχέδια αναμόρφωσης της περιοχής που περιλαμβάνουν την ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Mετά την επέμβαση ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις, ενώ μία σκαλωσιά κατέρρευσε αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα διαδηλωτές. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές πανικού από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και έως το μεσημέρι είχαν ακολουθήσει άλλες δύο αστυνομικές επεμβάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ήλθαν αντιμέτωπες ακόμη και με φρουρά του τουρκικού στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στρατιωτικού νοσοκομείου στην περιοχή. Η αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει με όχημα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, οι στρατιώτες δεν έδωσαν άδεια και ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς να απειλούν τους στρατιώτες με χρήση χημικών, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Λίγο αργότερα το στρατιωτικό νοσοκομείο μοίρασε σε διαδηλωτές ιατρικές μάσκες για να προστατευθούν από τη βροχή των χημικών.

Όλο και περισσότεροι διαδηλωτές κατέφθασαν σταδιακά στην περιοχή με την κατάληψη του πάρκου Γκεζί να εξελίσσεται σε διαδήλωση κατά της ισλαμικών καταβολών της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Κωνσταντινούπολη είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης και την Πρωτομαγιά με συμπλοκές μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών. Διαδηλώσεις έχουν λάβει, επίσης, χώρα κατά της κυβερνητικής στάσης στο ζήτημα της Συρίας, καθώς και των δρακόντειων μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης αλκοόλ και των φιλιών δημοσίως που ξεσηκώνουν «πυρά» κατά της κυβέρνησης Ερντογάν για την εφαρμογή ισλαμικής ατζέντας.

Στο πλευρά των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί βρέθηκαν μέλη και βουλευτές της τουρκικής αντιπολίτευσης και δεκάδων οργανώσεων.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα καταγγέλλει τη βίαιη καταστολή, με τον βουλευτή Ιλχάν Τζιχανέρ να δηλώνει ότι «με τη σημερινή του επίδοση, ο Ερντογάν δικαιούται τον τίτλο ‘χημικός Ταγίπ’» -αναφερόμενος στον στενό συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν Αλ Ματζίντ, που ήταν γνωστός ως «χημικός Αλί».

Σάλο προκάλεσε, ταυτόχρονα, σχόλιο του βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Σιρίν Ουνάλ στο twitter ότι «προφανώς κάποιοι χρειάζονται αέριο». Και ήλθε να συμπληρώσει, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, πως «εάν μένετε εκεί [στην πλατεία Ταξίμ] ελπίζω να έχετε μια καλή ημέρα, πρέπει να υπάρχει υπακοή στο σύστημα». Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μήνυση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, για τις δηλώσεις και οδηγίες του σχετικά με το πάρκο κατέθεσε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε διαμηνύει την Πέμπτη ότι είναι ειλημμένη απόφαση η κατεδάφιση του πάρκου.


 http://www.kourdistoportocali.com/articles/21518.htm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...