Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό....


Όλα τα σενάρια είναι και πάλι ανοικτά, καθώς επανέρχονται με ένταση και εξετάζονται ενδελεχώς ως προς τις παραμέτρους και τις συνέπειές τους ακόμα και οι πιθανότητες για άμεση προσφυγή στις κάλπες, πριν ακόμα και από την έναρξη των διαδικασιών για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα σενάρια αυτά έχουν....
τεθεί επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και η Κουμουνδούρου δείχνει να «ανιχνεύει» και να προετοιμάζεται για ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η αναζωπύρωση του ενδεχομένου και των σεναρίων για άμεση προσφυγή στις κάλπες, σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δημοσκοπική αποσύνθεση / κατάρρευση της συγκυβέρνησης και των δύο κομμάτων που τη στηρίζουν (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ). Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι έχει διαμηνυθεί από τους δανειστές -και πρωτίστως από τις Βρυξέλλες- πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για ρύθμιση του χρέους και διευθέτηση των οικονομικών όσο υπάρχει κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου και τη σοβαρή πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋπάρξει των εκλογών δεν θα είναι «απολύτως στέρεη», καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεσμευτεί από αυτήν.

Καθοριστικό σημείο για την «ωρίμαση» του ενδεχομένου άμεσης προσφυγής στις κάλπες είναι και η πλήρης αξιολόγηση από τους Σαμαρά και Βενιζέλο του «πακέτου» που συζητήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα. Παράλληλα και οι δύο φαίνεται να λαμβάνουν πλέον σοβαρά υπόψη τους το ενδεχόμενο «ατυχήματος» στη Βουλή αφού, όπως τουλάχιστον φαίνεται στα λόγια, οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρνούνται να ψηφίσουν οποιοδήποτε πλέον μέτρο ή «μεταρρύθμιση» (Ασφαλιστικό, εργασιακά κ.ά.) στη Βουλή. Κλίμα ανάλογο υπάρχει και σε αρκετούς γαλάζιους βουλευτές που είναι στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης». Με τους σχεδιασμούς για εκλογικό αιφνιδιασμό το προσεχές διάστημα, το Μαξίμου κατ’ αρχάς θέλει να περάσει την «καυτή πατάτα» της συγκέντρωσης 180 βουλευτών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ναι μεν εκτιμούν ότι θα είναι πρώτο κόμμα, ελπίζουν όμως να υπάρχει λογική διαφορά μεταξύ τους και οι βουλευτικές έδρες του ΣΥΡΙΖΑ να είναι «τσίμα τσίμα». Επιπλέον θεωρούν πως δύσκολα θα έχει κοινοβουλευτικούς συμμάχους ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού πλην του ΚΚΕ που θεωρούν ότι θα ξαναβρεθεί στη Βουλή, για τη ΔΗΜΑΡ έχουν προεξοφλήσει ότι δεν θα είναι και εκτιμούν ότι εκτός Βουλής πιθανότατα θα βρεθούν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει το σενάριο να πιέσει ο Σαμαράς (που θέλει να μείνει στην ηγεσία της ΝΔ και μετά τις εκλογές, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα είναι η διαφορά πάνω από 10 μονάδες), ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην προέρχεται από την Αριστερά ή την Κεντροαριστερά και να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερα αποδεκτό ή ακόμα και να προέρχεται από την Κεντροδεξιά και να «σφίξει ο κλοιός» γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ που -για να αποφευχθούν νέες εκλογές- θα τον αποδεχτεί. Από την άλλη στην Κουμουνδούρου υπάρχει σκεπτικισμός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό την έννοια πως ένας Πρόεδρος που δεν θα έχει ευθεία αναφορά στη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Αριστεράς πιθανόν σε κρίσιμες στιγμές και αποφάσεις να έχει «παρεμβατικό ρόλο» που να «νοθεύει» τις επιλογές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ωστόσο αναπτύσσεται και ένας αντίλογος: Πώς είναι δυνατόν ο Σαμαράς, ακόμα και αν παραμείνει επικεφαλής της ΝΔ μετά από μια εκλογική ήττα, να μη συναινέσει στο πρόσωπο που θα προτείνει η πλειοψηφία και να φορτωθεί το ότι είναι αυτός που προκαλεί νέα εκλογική αναμέτρηση; Να κάνει δηλαδή αυτό που κατηγορεί σήμερα τον Τσίπρα.

Όλα δείχνουν πως μελετούνται αυτήν την ώρα τα πάντα, ακόμα και το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, καθώς πολλοί δεν θεωρούν τυχαίο τον «πολιτικό εκβιασμό» που διατύπωσε ο Βενιζέλος μετά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Σαμαρά και που, όπως λένε, μπορεί να αποτελέσει και εκλογικό δίλημμα: «Δυστυχώς δεν έχουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Αυτό μας δυσκολεύει. Τώρα, εάν δεν υπάρχει συναίνεση κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα δίλημμα. Ένα δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κάθε έλληνας πολίτης. Εάν αποδέχεται και στηρίζει την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθεί μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο», είπε χαρακτηριστικά ο Βενιζέλος.

Πρακτικά, όπως εκτιμάται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να λειτουργεί για μια ακόμα φορά ως «λαγός» του Σαμαρά επιχειρώντας να οριοθετήσει το πολιτικό σκηνικό και πετάει από τώρα ένα εκβιαστικό δίλημμα, δηλαδή ότι «ή θα υπάρξει συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή αλλιώς εκλογές όπου θα ξαναπαίξει η συνταγή της τρομοκράτησης: ή το σχέδιο (όποιο και να είναι) που συζητάμε με τους Ευρωπαίους ή το χάος του ΣΥΡΙΖΑ». Πάντως το σύστημα της συγκυβέρνησης κλυδωνίζεται επικίνδυνα και από τα δημοσκοπικά ευρήματα, καθώς πλέον γίνεται σε όλους εμφανές πως είναι βέβαιο ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και με ανοικτό το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας. Κυβερνητικό στέλεχος μάλιστα υπογράμμιζε πως «φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν τα πολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται και να ανακάμψει η συγκυβέρνηση». Τόνιζε μάλιστα πως «βρισκόμαστε σε μια ανάλογη φάση με αυτήν της περιόδου Απριλίου - Μαΐου του 2012 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε και τα τότε συγκυβερνώντα κόμματα έχαναν συνεχώς έδαφος, με αποτέλεσμα το εκλογικό μπαμ του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως σημείωναν επίσης βουλευτές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το θέμα πλέον είναι μια καλή διαχείριση της ήττας και της επόμενης μέρας. Μάλιστα έλεγαν με έμφαση ότι «θα πρέπει να ξαναδούμε όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό μιας μεταβατικής περιόδου που θα επιτρέψει πιθανόν μια καλύτερη διαχείριση της κατάστασης».

Πάντως η ιδέα για μια νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, με άλλον, μεταβατικού χαρακτήρα, πρωθυπουργό, δεν έχει ακόμα φύγει από το προσκήνιο παρά το γεγονός ότι ο Σαμαράς και το επιτελείο του την απορρίπτουν χωρίς ενδοιασμό και διαμηνύουν πως «όποιος θέλει ας με ρίξει στη Βουλή και, αν αρχίσετε να φωνάζετε περισσότεροι, πάμε τώρα σε εκλογές».

Ποιος θα το πει στον Σαμαρά

Πρόσφατα, μάλιστα, σε μια συνάντηση, κοινωνικού χαρακτήρα αλλά με έντονο πολιτικό στίγμα, όπου ήταν παρόντες νυν και πρώην βουλευτές, νυν και πρώην υπουργοί της ΝΔ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή με άλλον πρωθυπουργό. Εμμέσως πλην σαφώς προτάθηκε σε ένα επιφανές γαλάζιο στέλεχος να κουβεντιάσει αυτό το θέμα με τον Σαμαρά και τους συνεργάτες του. Το επιφανές στέλεχος αρνήθηκε, λέγοντας μάλιστα πως δεν μου είναι εύκολο και ούτε μπορώ να του ζητήσω να τελειώνει πολιτικά, έστω και συγκυριακά, για να εισπράξει το σχόλιο άλλου προβεβλημένου γαλάζιου στελέχους: «Τότε να μείνουμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι το τέλος της πατρίδας και της παράταξης».

Πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...