Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η τρύπια βάρκα…

ΧΡΗΣΤΟΣ B.ΜΑΣΣΑΛΑΣ

Με μια βάρκα που μπάζει νερά μπορεί να παρομοιαστεί η χώρα μας. Οι πολίτες της διχασμένοι, άλλοι προσπαθούν, αδειάζοντας με κουβάδες τα νερά, να την κρατήσουν στην επιφάνεια και άλλοι παρακολουθούν τη σταδιακή της βύθιση.
Οι κωπηλάτες, αντί να την οδηγήσουν σε ένα ήρεμο λιμάνι και να φροντίσουν για την επισκευή της, λογομαχούν για το αν θα συμβεί ή όχι το μοιραίο...
Είναι επιτακτική ανάγκη οι κωπηλάτες να ξυπνήσουν από το βαθύ τους ύπνο και να συμφωνήσουν για τις βλάβες και τον τρόπο επισκευής της.
Μια ματιά στις συζητήσεις στο κοινοβούλιο, τις πολιτικού περιεχομένου εκπομπές της τηλεόρασης και τις αποκαλύψεις των παραβατικών συμπεριφορών δημοσίων προσώπων δίνει το στίγμα των πρώτων αναγκαίων επεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας.
Έχουμε ανάγκη ενός νέου νομικού πλαισίου που να ρυθμίζει τις πολιτικές εκλογές με ένα νέο εκλογικό σύστημα, την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, τον περιορισμό της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, την αποφυγή φαινομένων όπου οι κρίνοντες κρίνουν θέματα που τους αφορούν (όπως οι δικαστές που αποφασίζουν για τη μισθολογική τους εξέλιξη),... Η πολιτική εξουσία, οι κωπηλάτες δηλαδή, οφείλουν να αναζητήσουν και να καθιερώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι λειτουργοί της κρατικής οντότητας, αιρετοί και μη, θα ελέγχονται με πρωταρχικό κριτήριο το αν ανταποκρίνονται με αξιοπιστία στην αποστολή τους και θα λογοδοτούν σ’ αυτούς που τους εκπροσωπούν, τους πολίτες.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις είναι παλιές, όπως και τα προτεινόμενα μέτρα. Το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκαν ή δεν απέδωσαν τα ληφθέντα μέτρα οφείλεται στο ότι αυτοί που τα επινόησαν και κλήθηκαν να τα εφαρμόσουν ήταν εκείνοι που επέτρεψαν να προκληθούν οι ρωγμές στη βάρκα - την πατρίδα μας.
Τα προβλήματα που οδήγησαν στην παρακμή είναι παλιά, όπως παλιές είναι και οι ευθύνες της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας.
Είναι καιρός να αρχίσουμε την επισκευή...
Η συγκολλητική ουσία των όσων χρειάζονται για τις επιδιορθώσεις της κρατικής μας οντότητας είναι οι αξίες του πολιτικού μας συστήματος, δηλαδή τα αγαθά που δεν επιδέχονται ποσοτικοποίηση: η αμεροληψία και το αίσθημα του δικαίου, οι ίσες ευκαιρίες, ο σεβασμός των ταπεινωμένων, η προστασία της υγείας, η συμβίωση με το φυσικό περιβάλλον, η προστασία και η ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, η καλλιέργεια της φαντασίας και της μνήμης...Η φαντασία μάς προβάλλει στο μέλλον, ενώ η μνήμη μας συγκρατεί στο παρελθόν.
Η αλλαγή των πραγμάτων προϋποθέτει να τα δούμε όλα με μια νέα ματιά. Να βάλουμε σε νέα καλούπια το δημόσιο διάλογο και, προπαντός, να δώσουμε κύρος και ρόλο στον πολίτη.
Μόνο τότε θα υπάρξει συμφωνία για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να κλειστούν οι ρωγμές από τις οποίες εισρέουν τα νερά-οι παθογένειες και να αξιοποιηθεί η συγκολλητική ύλη-οι αξίες για να δοθεί διάρκεια και αντοχή στη βάρκα, την πατρίδα μας.
Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
E-mail: cmasalas@cc.uoi.gr


 http://www.matrix24.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...