Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Γραμμή για νέο Μνημόνιο!!!!


Με το σχέδιο του ελληνικού «plan b» για τα κεφάλαια του «κουμπαρά» των 15 δισ. ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση να αποφύγει τους νέους σκληρούς όρους στην καινούργια συμφωνία με τους δανειστές.

Με δεδομένο ότι..... όλες οι εξελίξεις οδηγούν στην υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, το οποίο θα....
συνοδεύει την «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης» που θα αντικαταστήσει τα δάνεια της τρόικας, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις νέες απαιτήσεις των δανειστών, με το επιχείρημα ότι δεν θα χρειαστεί...

νέα κεφάλαια για να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες από το 2015.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την ολοκλήρωση των τραπεζικών τεστ αντοχής οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται θετικές στο ενδεχόμενο τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επιστραφούν στον EFSF και στη συνέχεια να αποτελέσουν ένα μέρος από τα κεφάλαια που θα είναι διαθέσιμα για δανεισμό προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιθυμεί να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγει το κεφαλαιακό «δίχτυ ασφαλείας» που απαιτούν οι δανειστές να δημιουργηθεί με χρήματα του ESM.

Οπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες, αν η Ελλάδα καταφέρει να πείσει τους εταίρους-δανειστές ότι μπορεί να καλύψει με ίδια κεφάλαια τις ταμειακές της ανάγκες θα περιορίσει τις απαιτήσεις για νέους αυστηρούς όρους, που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει την επεξεργασία όλων των στοιχείων, ώστε να εντοπίσει τις εναλλακτικές πηγές από τις οποίες θα μπορούσε να καλύψει τα 15 δισ. ευρώ του «κουμπαρά».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει και «plan b», το οποίο δεν υπολογίζει καθόλου τα 11,4 δισ. ευρώ, στη λογική να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσει η χώρα την «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης» ενεργοποιώντας έτσι και τους όρους της συμφωνίας.

Ωστόσο, η υλοποίηση του σχεδίου πλήρους κάλυψης των απαιτούμενων κεφαλαίων δεν μοιάζει εύκολη, καθώς είναι αρκετοί οι παράγοντες για τους οποίους η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εμφανίζεται σίγουρη.

Οι πηγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει τις εξής πηγές:

* Βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω repos, από τα αποθεματικά φορέων του Δημοσίου. Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια μπορεί να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη πηγή έχει εντοπιστεί από το υπουργείο Οικονομικών εδώ και καιρό και μάλιστα είχε παρουσιαστεί ως μια από τις πηγές που θα κάλυπτε τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, όταν παρουσιάσθηκε η κυβερνητική παρουσία πρόωρης αποχώρησης από το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Τα στοιχεία ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά, από τη στιγμή μάλιστα που τα αποθεματικά μεγάλου αριθμού φορέων του Δημοσίου εμφανίζονται να είναι στο όριο. Για παράδειγμα στα ασφαλιστικά ταμεία το αποθεματικό είναι μειωμένο κατά 87% σε σχέση με πέρυσι και βρίσκεται λίγο πάνω από τα 200 εκατ ευρώ.

Αντίστοιχα, υπολογίζεται ότι και το υπόλοιπο 50% του αποθεματικού το Τακτικού Προϋπολογισμού θα δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου για την αποπληρωμή συντάξεων, καθώς τα Ταμεία θα στεγνώσουν από ρευστό.

* Περίπου 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορούν να εξασφαλιστούν από επιπλέον εκδόσεις έντοκων γραμματίων οι οποίες σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ο δανεισμός από τις αγορές παραμένει ιδιαίτερα ακριβός σε σχέση με το επιτόκιο που προσφέρει ο ESM.

* Η κυβέρνηση συνεχίζει να σχεδιάζει μια νέα έξοδο στις αγορές με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ώστε να αντλήσει αρχικά περίπου 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε και το προηγούμενο διάστημα με την αναταραχή που υπήρξε στις αγορές, ο σχεδιασμός δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρος, καθώς οποιαδήποτε στιγμή οι αγορές μπορεί να μας ξανακλείσουν την πόρτα.

* Ως έσοδα για τον «κουμπαρά» υπολογίζονται τα περίπου 8 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών επί των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, έως το 2020. Σε πρώτη φάση η Ελλάδα περιμένει περίπου 1,8 δισ. ευρώ ώς το τέλος του χρόνου από τα ANFAs και τα SMPs, ώστε να τα προσθέσει στα συνολικά κεφάλαια.

Ωστόσο, η επιστροφή και αυτών των χρημάτων είναι συνδεδεμένη με την πορεία της αξιολόγησης από την τρόικα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Ακόμα όμως και αν αποδεσμευτούν τα 1,8 δισ. ευρώ, θα απομένουν περίπου 6 δισ. ευρώ, των οποίων η εκταμίευση θεωρείται βέβαιο ότι θα συνδεθεί με την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων δράσεων.

Στους υπολογισμούς που κάνει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται και η ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, μετά τη διευθέτηση του χρέους. Και εδώ όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η συμφωνία, άρα και από πότε θα μπορεί να υπολογίζει στην εξοικονόμηση αυτών των χρημάτων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ από enet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...