Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΣΟΚ τέλος, έρχεται η Δημοκρατική Παράταξη...


Το Σαββατοκύριακο ο Βενιζέλος δίνει το στίγμα των αλλαγών...

Γεννήθηκε 3 Σεπτέμβρη 1974, στο κέντρο της Αθήνας στο ξενοδοχείο Κίνγκ Τζώρτζ. Μετεξελίσσεται σε...



 Δημοκρατική Παράταξη την 1η Νοεμβρίου 2014 σε συνδιάσκεψη στην Αθηναΐδα στο Βοτανικό. Ο λόγος για το ΠΑΣΟΚ που μετατρέπεται και επισήμως σε «Δημοκρατική Παράταξη» διατηρώντας πάντως το όνομα και τα σύμβολά του. Τη σφραγίδα γέννησης της «Δημοκρατικής Παράταξης» θα βάλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το Σαββατοκύριακο που έρχεται (1-2/11) στον πολυχώρο Αθηναΐδα, όπου θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, υποστηρίζουν ότι η Δημοκρατική Παράταξη είναι επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων καθώς γίνονται ανοίγματα σε όλους τους όμορους χώρους (κινήσεις, στελέχη της Κεντροαριστεράς).
Ωστόσο επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τελειώνει αλλά θα παραμείνει αυτόνομο με το όνομα και τα σύμβολά του. «Πρόκειται για συμπαράταξη και όχι για το τέλος του ΠΑΣΟΚ» διαβεβαιώνουν συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στην ομιλία του ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να δώσει το στίγμα της νέας εποχής για τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του χώρου, ενόψει πολιτικών εξελίξεων μέχρι τον Μάρτιο, αλλά και να προετοιμάσει... ψυχολογικά τα στελέχη του για την αλλαγή. Μια αλλαγή που δεν γίνεται σε «κενό αέρος» καθώς οι σχεδιασμοί της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχουν συναντήσει έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις.

Οι απειλές των παπανδρεϊκών
Ο Γιώργος Παπανδρέου ήδη διεμήνυσε από την Κρήτη ότι είναι στα σκαριά νέα κίνηση, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλά για «κανέναν τρίτο πόλο» όπως ευαγγελίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Οι «75» συγκέντρωσαν 4 χιλιάδες υπογραφές (αν και ο αριθμός αμφισβητείται έντονα από την Χ. Τρικούπη) με τις οποίες ζητούν να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ώστε να αποφασιστεί τι θα γίνει με την Δημοκρατική Παράταξη.
«Ο Βενιζέλος έχει πάρει τις αποφάσεις του: Θέλει ένα μικρό, καθαρό κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να παίξει ρυθμιστικό ρόλο την επαύριο των εκλογών. Αρκεί να μπει στη Βουλή» λένε οι «παπανδρεϊκοί» που δεν είναι σίγουροι αν μέχρι τέλους ο Ευ. Βενιζέλος συμπεριλάβει τον Γ. Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης.
Αν τον εκδιώξει ο Ευ. Βενιζέλος θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα να χάσει ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ στα οποία έχει ακόμη επιρροή ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος επιπλέον θα απελευθερωθεί να κάνει κάτι δικό του. Αν μπει στα ψηφοδέλτια, όλα δείχνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα κάνει την κίνησή του μετά τις εκλογές. «Πιθανότατα προσανατολίζεται σε κάτι νέο και όχι στην επαναδιεκδίκηση του ΠΑΣΟΚ» εκτιμούν συνομιλητές του.

Οι ανησυχίες των βενιζελικών
Οι «βενιζελικοί» αντιπαρέρχονται τις αντιδράσεις, θεωρώντας ότι όλοι θα συστρατευθούν ενόψει εκλογών και υπό τον φόβο δυσκολίας επανεκλογής των νυν βουλευτών. Μετά... όλα είναι ανοικτά.
Σε κάθε περίπτωση, ταράζουν τις σκέψεις τους οι εξαιρετικά χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ που κινείται από 3,5%-6%.
«Τα πράγματα είναι δύσκολα» παραδέχονται καθώς γνωρίζουν ότι σε συνθήκες ακραίας πόλωσης που μετά βεβαιότητος θα επικρατήσουν μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να πολτοποιηθεί. Παρατηρούν επίσης με ανησυχία ότι παρά την δημοσκοπική«εξαφάνιση» ΔΗΜΑΡ δεν εισπράττουν ψήφους κάτι που αποδίδουν στην άνοδο του Ποταμιού το οποίο αντλεί από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μαζί.
Ωστόσο, ευελπιστούν ότι με την κινητοποίηση του τελευταίου διαστήματος προ των εκλογών και κυρίως εφόσον γίνουν πράξη οι σχεδιασμοί Σαμαρά-Βενιζέλου για φοροελαφρύνσεις, έξοδο από επιτήρηση κλπ η Δημοκρατική Παράταξη θα καταφέρει να κάνει μια αξιοπρεπή εμφάνιση στις εκλογές, «διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες για μια ακόμη φορά» όπως λένε.
Η Χ. Τρικούπη προετοιμάζεται – θεωρητικά – για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης το οποίο οι πλέον αισιόδοξοι βλέπουν να πραγματοποιείται στις αρχές του 2015. Οι δε απαισιόδοξοι... μετά τις εκλογές.
Πάντως στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις των υπευθύνων των ομάδων εργασίας της Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (Πρόγραμμα, Οργανωτικό, Μαζικά Κινήματα) και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.


 http://planet-greece.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...