Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ανακοινώθηκαν τα Stress Tests...


Περνούν τα Stress Tests οι ελληνικές τράπεζες 
Πλήρως θωρακισμένο είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς -σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των Stress Tests που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, οι εγχώριες τράπεζες καλύπτουν τις...
απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βάση το δυναμικό σενάριο.

Αυτό σημαίνει ότι, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες εντός του 2014, αλλά και τις ευεργετικές συνέπειες του αναβαλλόμενου φόρου, η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι επαρκώς θωρακισμένα κεφαλαιακά, ώστε να αντιμετωπίσουν και το δυσμενές σενάριο.

Ενδεικτικό είναι ότι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, λαμβάνοντας υπ' όψιν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014, καλύπτει τις απαιτήσεις και του δυσμενούς σεναρίου, έχοντας κεφαλαιακό απόθεμα 340 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η τράπεζα δεν χρειάζεται καν να συνυπολογήσει τις ευεργετικές συνέπειες του αναβαλλόμενου φόρου.

Τι έδειξαν τα Stress Tests

Συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες 25 δισ. ευρώ για 25 από τις τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση έδειξαν τα Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από το ποσό αυτό, ήδη 12 από τις 25 τράπεζες έχουν καλύψει τα 14 δισ. ευρώ, γεγονός που μειώνει τις πραγματικές ανάγκες στα 11 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα των Stress Tests ανακοινώθηκαν στις 1 μ.μ. από την ΕΚΤ ενώ σύντομα αναμένονται οι ανακοικώσεις των ελληνικών τραπεζών.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, στο κομμάτι του ποιοτικού ελέγχου του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών έγιναν τροποποιήσεις ύψους 48 δισ. ευρώ, ενώ προέκυψαν επιπλέον επισφάλειες ύψους 136 δισ. ευρώ.

in.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...