Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Πέντε συν δύο ανατροπές σε ασφαλιστικά και συντάξεις...


* ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ * ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10% ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ * ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΙΚΑ...

Αναμένεται περαιτέρω μείωση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών από τις αρχές του χρόνου
Πέντε ανατροπές για 4.500.000...
ασφαλισμένους και δύο για 2.500.000 συνταξιούχους έρχονται το επόμενο πεντάμηνο, με μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά και στις επικουρικές τουλάχιστον κατά 10%, εφ' όσον στο ενδιάμεσο δεν προκύψουν εκλογές, από τρεις εφαρμοστικούς των μνημονίων νόμους.

Πρόκειται για αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης και των εφάπαξ που θα ισχύσουν υποχρεωτικά από την 1.1.2015 και θα επηρεάσουν περισσότερο τους ασφαλισμένους, αλλά και τους συνταξιούχους του Δημοσίου από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, καθώς παραδοσιακά οι συντάξεις ακολουθούν το εκάστοτε μισθολόγιο.

Αμεσα θα είναι τα μέτρα που αφορούν στην εξομοίωση των παροχών στα επίπεδα του ΙΚΑ, σε όλα ανεξαιρέτως τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προτείνει η μελέτη του ΚΕΠΕ, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, όπου στο μεταξύ, το Ασφαλιστικό θα βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο «μικροσκόπιο» της τρόικας.

Οι αλλαγές που θα επέλθουν θα αφορούν:

1 Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από την 1.1.2015.

Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο, καθώς τίθεται σε ισχύ η «εθνική σύνταξης». Για τις κύριες, το τμήμα της σύνταξη μέχρι το 2010 θα υπολογίζεται με βάση το 2% για κάθε χρόνο ασφάλισης, μείον τις πέντε περικοπές που επιβλήθηκαν από την τρόικα τα προηγούμενα 3 χρόνια. Οσοι συνταξιοδοτηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο θα λάβουν για τα έτη μέχρι το 2010 τη σύνταξή τους κανονικά, με το παλαιό σύστημα, και για τα έτη από το 2011 και μετά, με το νέο σύστημα. Δηλαδή, ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ με 40 έτη ασφάλισης, το 2015 θα λάβει τρία «κομμάτια» σύνταξης: α) με το ισχύον σύστημα (του μέσου όρου της καλύτερης 5ετίας της τελευταίας δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων και των ετών μετά το 2011), β) συν τα 4/10 της εθνικής σύνταξης των 360 ευρώ, εφ' όσον δεν αλλάξει το ποσό, καθώς προβλέπεται εναρμόνισή του με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (μόνο για 4 έτη από τα 40 της ασφάλισης) ήτοι 36 ευρώ, και γ) την αναλογούσα σύνταξη για τα ασφάλιστρα που πλήρωσε για τα έτη 2011-15. Υπό αυτήν την έννοια, θα υποστεί μείωση των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών του.

2 Καθορισμός της εθνικής σύνταξης: Ο ν.3863/10 (νόμος Λοβέρδου) καθόρισε την εθνική σύνταξη στα 360 ευρώ με βάση το ΑΕΠ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που ίσχυε εκείνη τη χρονική περίοδο. Η εθνική σύνταξη, που θα είναι κοινή για όλα τα ταμεία, θα καθορίζεται με βάση το νόμο κάθε χρόνο, εφ' όσον αυξάνεται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα αυξάνεται και το ποσό της βασικής σύνταξης. Σε σχέση με το 2010, ο συγκεκριμένος δείκτης είναι μειωμένος κατά 30%, γεγονός που σημαίνει -όπως εισηγούνται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή- μείωση της εθνικής σύνταξης (κατά 30%), στα 260 ευρώ. Επίσης, αδιευκρίνιστο παραμένει το γεγονός, αν το χορηγούμενο ποσό θα δίνεται σε καθέναν που συνταξιοδοτείται, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης και ηλικίας ή θα αφορά μόνο όσους έχουν διανύσει 40 έτη ασφάλισης (μαζί με τα πλασματικά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος προβλέπει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 και μετά δεν αφορά σε όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο, με νεότερη ερμηνεία του, το υπουργείο Εργασίας έκρινε ότι θεμελίωση επιτυγχάνεται μόνο όταν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει, ταυτόχρονα, τόσο τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης όσο και τη συγκεκριμένη ηλικία.

3 Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού στο εφάπαξ: Το εφάπαξ πλέον είναι συνάρτηση των εσόδων των οικείων ταμείων πρόνοιας. Οποιος δημόσιος υπάλληλος βγει φέτος στη σύνταξη, θα λάβει το εφάπαξ το 2017, παρά το γεγονός ότι το Ταμείο Πρόνοιας χρηματοδοτήθηκε με 450 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο τα χρήματα αυτά θα ικανοποιήσουν ώς το τέλος του έτους μόνο 10.000 δικαιούχους από τους 31.400, που είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έως 31.8.2013. Εως την περίοδο εκείνη που αλλάξε ο τρόπος υπολογισμού. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για όποιον δημόσιο υπάλληλο συνταξιοδοτείται μετά την 1η.9.2013 το εφάπαξ θα υπολογίζεται με βάση τα έσοδα της τελευταίας (προ της συνταξιοδότησης) 15ετίας και τις αντίστοιχες δαπάνες (καταβολές εφάπαξ) της ίδιας περιόδου.

4 Νέος μαθηματικός τύπος στα εφάπαξ: Μέχρι τέλος του έτους θα δημοσιευθεί ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των εφάπαξ και στα Νομικά Πρόσωπα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.α.), οι συνταξιούχοι των οποίων σήμερα δεν γνωρίζουν το ποσό που θα λάβουν. Πάντως, εδώ και ένα χρόνο δεν έχει εκδοθεί κανένα εφάπαξ, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται δικαιώματα, ενώ την ίδια στιγμή προστίθενται νέες αιτήσεις.

5 Μείωση εργοδοτικών εισφορών: Οι εργοδοτικές και οι εργατικές εισφορές μειώθηκαν και αναμένεται να μειωθούν και άλλο από τις αρχές του χρόνου. Από τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμάται ότι από τη μείωση αυτή θα προκύψει επιπλέον έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, την οποία θα καλύψει ο προϋπολογισμός (σχεδόν 400 εκατ. φέτος αφού αφορά το β' εξάμηνο του έτους).

Μειώσεις συντάξεων

Δυο επιπλέον μέτρα που θα μειώσουν περαιτέρω τις συντάξεις έρχονται από το νέο έτος. Πρόκειται για τον ανακαθορισμό των επικουρικών συντάξεων με βάση την αρχή του «μηδενικού ελλείμματος», καθώς το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα ξεπεράσει φέτος τα 580 εκατ. ευρώ και οι αναλογιστές προτείνουν μειώσεις στις επικουρικές κατά 10% για το α' εξάμηνο του 2015.

1 Στα επικουρικά ταμεία οι συντάξεις θα είναι ανάλογες των εσόδων με στόχο τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς των εν λόγω οργανισμών. Αρα, οι παροχές (συντάξεις) θα περιοριστούν αναλόγως των εσόδων. Ειδικά από φέτος τα επικουρικά ταμεία θα εκπονούν κάθε Νοέμβριο αναλογιστική μελέτη για τα έσοδα και τις δαπάνες του επόμενου χρόνου. Και αναλόγως των εσόδων (εισφορές) θα προσαρμόζονται και οι παροχές (συντάξεις). Είναι προφανές ότι συν τω χρόνω οι μειώσεις θα γίνονται όλο και πιο αισθητές. Από το 2001 και μετά θα εφαρμοστούν οι ατομικοί λογαριασμοί. Κατά συνέπεια, οι επικουρικές συντάξεις θα γίνουν απόλυτα ανταποδοτικές. Οι δικαιούχοι θα λάβουν πίσω τις εισφορές που πλήρωσαν (3% οι ίδιοι και ένα αντίστοιχο ποσοστό οι επιχειρήσεις). Το εν λόγω ποσόν (ο κουμπαράς κάθε ασφαλισμένου) θα διαιρείται διά των μηνών που υπολείπονται (προσδόκιμο ζωής κατά την ηλικία λήψης της παροχής) μέχρι του φυσικού τέλους. Για παράδειγμα, στο 60ό έτος μια γυναίκα θα το διαιρέσει με το 264 (μήνες), ώστε να προκύψει η σύνταξη. Η οποία θα μειωθεί και άλλο, εάν η δικαιούχος δηλώσει κατά την (πρώτη) ημέρα απόδοσής της ότι σε περίπτωση θανάτου επιθυμεί να συνεχίσει να λαμβάνει τμήμα αυτής (70%) ο εν ζωή σύζυγός της (μέχρι φυσικού του τέλους και ο ίδιος) ως σύνταξη χηρείας.

2 Η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων θα επηρεαστεί και από το νέο ενιαίο μισθολόγιο, που αναμένεται να ισχύσει και θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις αποδοχών. Τα θέμα αφορά όσους λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές (εφοριακοί, τελωνειακοί κ.ά.) χωρίς να έχουν ενταχθεί σε κάποιο «ειδικό μισθολόγιο». Βεβαίως οι συντάξεις του Δημοσίου υπολογίζονται με τον μισθό του Οκτωβρίου του 2011. Και το μέτρο αναμένεται να ισχύσει μέχρι το 2016.
Ελευθεροτυπία  (Δημήτρης Μάλτης)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...