Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Οι τράπεζες που «κόπηκαν» στα stress tests – Κεφαλαιακή τρύπα 26,4 δισ. ευρώ – Δείτε τον πίνακα της ΕΚΤ


Οι τράπεζες που «κόπηκαν» στα stress tests – Κεφαλαιακή τρύπα 26,4 δισ. ευρώ – Δείτε τον πίνακα της ΕΚΤ
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν 25 από τις 130 τράπεζες της Ευρωζώνης που υπεβλήθησαν στην διπλή δοκιμασία (Έλεγχος Ποιότητας Ενεργητικού- ΑQR και stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μένουν μετεξεταστέες. Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτο η ΕΚΤ, οι εν λόγω τράπεζες είναι οι :

1. EFG Eurobank (Ελλάδα)
2.Εθνική Τράπεζα (Ελλάδα)
3. Πειραιώς (Ελλάδα)
4.Monte dei Paschi di Siena (Ελλάδα)
5.Banca Carige (Ιταλία)
6.Cooperative Central Bank (Κύπρος)
7.Τράπεζα Κύπρου (Κύπρος)
8. Ελληνική Τράπεζα (Κύπρος)
9. Banco Commercial Portugues (Πορτογαλία)
10. Oesterreiche Volksbanken (Αυστρία)
11. Permanent TSB (Ιρλανδία)
12. Banca Popolare di Milano (Ιταλία)
13. Veneto Banca (Ιταλία)
14. Banco Popolare di Vicenza (Ιταλία)
15. Banco Popolare (Ιταλία)
16. Credito Valltelinense (Ιταλία)
17. Dexia (Βέλγιο)
18. Banca Popolare di Sondrio (Ιταλία)
19.AXA Bank Europe (Βέλγιο)
20. C.R.H. (Γαλλία)
21. Munchener Hypothekenbank (Γερμανία)
22.Banca Popolare dell” Emilia Romagna (Ιταλία)
23.Nova Ljublianska (Σλοβενία)
24.Liberbank (Ισπανία)
25. Nova Kreditna Banka Maribor (Σλοβενία)
Η κεφαλαιακή «τρύπα» των τραπεζών αυτών με βάση τους ισολογισμούς τους όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ανέρχεται σε 26,4 δισ. ευρώ. Εάν όμως ληφθούν υπόψη οι πρωτοβουλίες κεφαλαιακής ενίσχυσης που ανέλαβαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αρχές του τρέχοντος έτους (ύψους 57, 1 δισ. ευρώ συνολικά), τότε προκύπτει ότι στην παρούσα φάση, κεφαλαιακές ανάγκες εμφανίζουν μόνο 13 από τις 25 προαναφερθείσες τράπεζες (Eurobank, Monte dei Paschi, Banca Carige, Εθνική, Banco Comercial Portugues, Oesterreicher Volksbanken, Permanent TSB, Banco Popolare di Milano, Banca Popolare di Vicenza, Dexia, Ελληνική Τράπεζα, Nova Ljublianska, Nova Kreditna Banka Maribor) και η «τρύπα» περιορίζεται στα 9,4 δισ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα του ελέγχου στοιχείων ενεργητικού, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω την αξία των στοιχείων ενεργητικού στους ισολογισμούς τους κατά 48 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 136 δισ. ευρώ, στα 879 δισ. ευρώ. Βάσει του δυσμενούς σεναρίου, τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα μειώνονταν κατά 263 δισ. ευρώ, με τον δείκτη ιδίων κεφαλαίων τους να ψαλιδίζεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 8,3% από 12,4%.
Οι 13 τράπεζες που εμφανίζουν ακόμα κεφαλαιακές ανάγκες έχουν προθεσμία δυο εβδομάδων να παρουσιάσουν σχέδια για το πώς θα καλύψουν το κενό και εφόσον τα σχέδια εγκριθούν από την ΕΚΤ (η οποία από τις 4 Νοεμβρίου αναλαμβάνει την απευθείας εποπτεία των 130 ομίλων που υπέστησαν τη δοκιμασία, καθώς ενεργοποιείται η Ενιαία Εποπτική Αρχή SSM, o πρώτος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης), έχουν στην διάθεσή τους εννέα μήνες για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά.
Τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, όσο και η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την δημοσίευση των αποτελεσμάτων ότι η χωρίς προηγούμενο σε βάθος έρευνα των ισολογισμών των τραπεζών (η άσκηση διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο) θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, θα καταστήσει τις τράπεζες πιο ανθεκτικές και εύρωστες και θα συμβάλλει στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στην Ευρώπη, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Το εάν αυτό θα συμβεί θα φανεί σε βάθος χρόνου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται η πρώτη «ετυμηγορία» των αγορών που θα δοθεί κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας.
Από την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, προκύπτει ότι καμία από τις μεγάλες τράπεζες (Deutsche Bank, Commerbank, κ.α) δεν «κόπηκε», κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα είχε προκαλέσει νευρική κρίση στις αγορές. Οι περισσότερες από τις «μετεξεταστέες» τράπεζες προέρχονται από την περιφέρεια της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Πορτογαλία), με την εξαίρεση μιας σχετικά μικρής γερμανικής τράπεζας (Munchener Hypotheken Bank), μιας γαλλικής (C.R.H.) και μιας ισπανικής (Liberbank) που έχουν ήδη καλύψει το κεφαλαιακό κενό. Με δεδομένο ότι τα προβλήματα των ελληνικών, κυπριακών και σλοβενικών τραπεζών ήταν λίγο-πολύ γνωστά (και στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν ήδη αντιμετωπίζονται τόσο μέσω των αυξήσεων κεφαλαίων όσο και μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη), ως μεγαλύτερη εστία προβληματισμού αναδεικνύονται οι ιταλικές τράπεζες: Όχι μόνο επειδή η Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της της χώρας εμφανίζει την μεγαλύτερη «τρύπα» από όλες τις αποτυχούσες τράπεζες (2,1 δισ. ευρώ), αλλά και επειδή άλλοι τρεις όμιλοι (Banca Carige, Banca Popolare di Milano, Banca Popolare di Vicenza) καλούνται να αναζητήσουν κεφάλαια το επόμενο εννεάμηνο, τη στιγμή που οι προοπτικές της ιταλικής οικονομίας επιδεινώνονται και οι συνθήκες στις αγορές είναι πιο δύσκολες από ότι λίγους μήνες πριν.
Κατά τα άλλα, προβληματισμό προκαλεί η αύξηση κατά 136 δισ. ευρώ του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών της Ευρωζώνης που προσεγγίζει πλέον τα 1 τρισ. ευρώ και αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του συστήματος, καθώς και το γεγονός ότι η ΕΚΤ έκρινε ότι τα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών είχαν υπερτιμολογηθεί κατά 48 δισ. ευρώ. Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους Financial Times η Deutsche Bank είναι ο «απρόσμενος νικητής» των τεστ, καθώς πέρασε με άνεση σύμφωνα και με το βασικό και με το δυσμενές σενάριο χωρίς να ληφθεί η υπόψη η φετινή αύξηση κεφαλαίου των 8,5 δισ. ευρώ, ενώ καλύτερες του αναμενόμενου ήταν οι επιδόσεις και των γερμανικών Landesbank, όπως της ΗSH Nordbank, που θεωρούνταν ότι είναι στη «ζώνη κινδύνου», εξαιτίας των «κόκκινων δανείων» στο ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο. imerisia
1
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...