Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ενημέρωση περί ΟΑΕΕ και δεύτερης ευκαιρίας...


Μια σύντομη ενημέρωση περί δυο σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την μικρομεσαία επιχειρηματική τάξη, το θέμα του ΟΑΕΕ και το θέμα της Δεύτερης Ευκαιρίας...

ΟΑΕΕ

ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σε συνέχεια σειράς ενεργειών, που τόσο έντονα αμφισβητήθηκαν από επίσημα χείλη, στις 2/6/2014 θεωρήθηκε από τον ΟΑΕΕ το βιβλιάριο ασθενείας ασφαλισμένου που οφείλει τις εισφορές του. Σε εφαρμογή της απόφασης 1246/2014 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που αφορά δική μου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΟΑΕΕ, ο ΟΑΕΕ θεώρησε το βιβλιάριο ασθενείας ώστε ο ασφαλισμένος να κάνει συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις με το κόστος καλυμμένο από τον ΟΑΕΕ.
Τεκμηριώνεται και με δικαστικές αποφάσεις πλέον η παράνομη πρακτική του ΟΑΕΕ και του Υπουργείου Εργασίας.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο είναι το αντίγραφο του θεωρημένου βιβλιαρίου ασθενείας:
http://oaee1.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΕ

Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη περίμενε πολλούς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ κοντά στην σύνταξη από το δελτίο τύπου της ΕΣΕΕ στις 29/5/2014. Με το δελτίο τύπου η ΕΣΕΕ ενημερώνει ότι εκδόθηκε η απόφαση 13803/2013 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών με βάση την οποία ανατρέπεται ακόμα μια παράνομη πρακτική του ΟΑΕΕ, έστω και σε πρώτο βαθμό.
Η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί κάπου για να την γνωρίζουμε σε λεπτομέρεια (υποθέτω ότι η ΕΣΕΕ θα φροντίσει για την δημοσίευση της σύντομα), αλλά αντιλαμβάνομαι από τα γραφόμενα στο ΔΤ ότι αν κάποιος έχει πληρωμένα τα απαραίτητα ένσημα για να πάρει σύνταξη και οφείλει στον ΟΑΕΕ ένσημα αλλά επιπλέον των απαραιτήτων τότε ο ΟΑΕΕ είναι υποχρεωμένος να του βγάλει την σύνταξη και να μην τον μπλοκάρει παράνομα.
Αν δηλαδή θέλει κάποιος 35 έτη για σύνταξη και έχει πληρωμένα 35 αλλά οφείλει και 1, 2, 3 κλπ επιπλέον τότε παίρνει σύνταξη.

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΕΣΕΕ;

Εντύπωση μου έκανε η τελευταία παράγραφος του δελτίου τύπου της ΕΣΕΕ. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η απόφαση αυτή είναι σημαντική καθώς δείχνει ότι κάτι αλλάζει στον τρόπο που η δικαιοσύνη ερμηνεύει τους ασφαλιστικούς κανόνες. Πηγαίνει αντίθετα στην γραφειοκρατία και στην στενή ερμηνεία των διατάξεων του ασφαλιστικού πλαισίου και εφαρμόζει το νόμο, δικαιώνοντας και προστατεύοντας και τον ασφαλισμένο εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αποτελεί δε και επιτυχία της ΕΣΕΕ, καθώς η νομική υπηρεσία της Συνομοσπονδίας συνεργάστηκε και παρείχε σημαντική βοήθεια στην νομική εκπροσώπηση του συγκεκριμένου ασφαλισμένου διάδικου, προκειμένου να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα».

Το ζήτημα του ΟΑΕΕ αφορά, τουλάχιστον, 400.000 ανθρώπους της Αγοράς που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Στις 15/3/2014 σε άρθρο της εφημερίδας Η ΑΠΟΨΗ ζητήθηκε η άποψή του προέδρου της ΕΣΕΕ επί της κριτικής μου για αδράνεια της ΕΣΕΕ. Η απάντηση του, όπως την καταγράφει η εφημερίδα, ήταν ότι «δεν προσφεύγει δικαστικά κατά του ΟΑΕΕ για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό του σπίτι από δικομανία». Το αποκαλυπτικό όμως της συγκεκριμένης δήλωσης είναι ότι, προφανώς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ γνωρίζει ότι ο ΟΑΕΕ και ο υπουργός Εργασίας παρανομούν εις βάρος των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και για αυτό πιστεύει ότι αν πάει στα Δικαστήρια θα καταρρεύσει ο ΟΑΕΕ.

Το σχετικό άρθρο βρίσκεται εδώ http://www.iapopsi.gr/paranomes-xreoseis-apo-ton-oaee/

Και όμως ανακαλύπτουμε ότι η ΕΣΕΕ τελικά «βοηθάει» «να καταρρεύσει το ασφαλιστικό της σπίτι» αφού με βάση το δελτίο τύπου της προκύπτει ότι βοηθάει ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να στραφούν εναντίον του ΟΑΕΕ δικαστικά.

Ας μας ξεκαθαρίσει η ΕΣΕΕ τελικά τι σκοπεύει να κάνει. Να στηρίξει τις δικαστικές ενέργειες εναντίον του ΟΑΕΕ ή όχι. Γιατί αν τις στηρίζει αλά κάρτ θα πρέπει να το γνωρίζουμε και να μας πει τα κριτήρια επιλογής. Αν όμως έχει σκοπό να τις στηρίξει συνολικά υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα προσπάθειες που θα εκτιμούσαν την βοήθειά της.

Και φυσικά τονίζω ΟΤΙ ΟΥΔΕΙΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Ο ΟΑΕΕ, αλλά δεν ε΄ναι αποδεκτή η Ληστεία και το Εγκλημα εις βάρς εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένω του ΟΑΕΕ.


ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΕΞΩ

Στις 30/5/2014 ανακοινώθηκε ότι αποφασίσθηκαν αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ύστερα από συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στην οποία έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές η κατεύθυνση των αλλαγών είναι αφενός η επιτάχυνση των διαδικασιών και αφετέρου η παροχή δεύτερης ευκαιρίας στους επιχειρηματίες που πτωχεύουν. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παράλληλος στόχος είναι να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες θα αποτρέπουν την κατάχρηση αυτής της δυνατότητας, δηλαδή τις εικονικές πτωχεύσεις.

Είναι βέβαιο ότι ουδείς από τους Κυβερνώντες νοιάζεται για την Δεύτερη Ευκαιρία στους Μικρομεσαίους. Είναι αναγκασμένοι να το πράξουν δυνάμει της Συστάσεως C(2014) 1500 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 12.3.2014 για μια νέα προσέγγιση για την επιχειρηματική αποτυχία και την αφερεγγυότητα. Σύμφωνα με την παράγραφο 34 της Σύστασης «Τα κράτη μέλη καλούνται να εφαρμόσουν τις αρχές που ορίζονται στην παρούσα σύσταση έως [προσθήκη ημερομηνίας 12 μήνες μετά τη δημοσίευση της σύστασης].».

Με άλλα λόγια ως τις 11/3/2015 πρέπει να έχει αλλάξει η νομοθεσία.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που υποσκάπτει κάθε προσπάθεια για ανάκαμψη είναι το πρόβλημα της Δεύτερης Ευκαιρίας στους έντιμους επιχειρηματίες που έπεσαν έξω και κατέστησαν αφερέγγυοι. Στην Ελλάδα αν κάποιος πέσει έξω, απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο στο επιχειρείν, η Κοινωνία των θεωρεί αυτομάτως απατεώνα. Το αντίθετο από ότι συμβαίνει στα νοικοκυριά για τα οποία η Πολιτεία προστρέχει, όταν αυτά πέφτουν έξω οικονομικά, να τα βοηθήσει να ορθοποδήσουν (βλ. Νόμος Κατσέλη, κούρεμα δανείων κλπ).

Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους έντιμους και στους δόλιους επιχειρηματίες, των οποίων η επιχείρηση πτώχευσε. Όλοι είναι το ίδιο και αντιμετωπίζονται ανάλογα από την Πολιτεία. Παρατηρούμε ότι ένας εγκληματίας έγκλειστος στις φυλακές για βαριά αδικήματα μπορεί να επιχειρήσει (μέσα από τις φυλακές) επειδή έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ενώ ο έντιμος που έπεσε έξω αδυνατεί!!

Η Πολιτεία αγνοεί τον αριθμό όσων πτώχευσαν στην πράξη και θεωρεί σαν πτωχεύσεις μόνο τις επίσημες (2009: 336 πτωχεύσεις, 2010:359 πτωχεύσεις, 2011: 442 πτωχεύσεις, 2012: 412 πτωχεύσεις, 2013:353 πτωχεύσεις).

Είναι αδιανόητο ο Πτωχευτικός Κώδικας να φτιάχνεται και να διαμορφώνεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς την άμεση συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης, χωρίς την άμεση συμμετοχή των επιχειρηματιών. Φτιάχνεται νόμος για τους Καταναλωτές χωρίς την συμμετοχή των ίδιων των Καταναλωτών; Όχι φυσικά.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Τους τελευταίους μήνες διάβασα το πτωχευτικό Δίκαιο της Αγγλίας, του Hong Kong, του Βελγίου και της Ιρλανδίας, πτωχευτικά δίκαια που θεωρούνται από τα πλέον αποτελεσματικά του κόσμου. Συναντήθηκα και μίλησα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τις ΓΔ Δικαιοσύνης και Επιχειρηματικότητας). Διάβασα τα σχετικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Small Business Act). Πήρα τις καλύτερες πρακτικές από ότι διάβασα και τις προσάρμοσα στην Ελλάδα.

Με την προτεινόμενη αλλαγή νομοθεσίας:

1. Ορίζεται ακριβώς τι εστί Αφερεγγυότητα

2. Δημιουργείται Οργανισμός Πτωχεύσεων που ασχολείται αποκλειστικά με τις Πτωχεύσεις νομικών προσώπων και με τους συνδίκους πτώχευσης

3. Δημιουργείται Μητρώο Αφερεγγυότητας στο οποίο τηρούνται όλες οι διαδικασίες μιας πτώχευσης και στο οποίο ανακοινώνονται δημοσίως οι σχετικές πληροφορίες

4. αλλάζει η διαδικασία διαπίστωσης της αφερεγγυότητας, αλλαγή που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο επιχειρείν συνολικά. Η αδυναμία κάλυψης κάθε λογής βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι το σημάδι της αφερεγγυότητας. Η διαπίστωση της γίνεται ιδιαιτέρως εύκολη και άμεσα ξεκινάει η εκκαθάριση της επιχείρησης. Βασική συνέπεια της αλλαγής αυτής είναι η αλλαγή νοοτροπίας στο επιχειρείν που στηρίζεται στην πίστωση, ενισχύεται το επιχειρείν που ασχολείται με την χρηματοροή (cash flow) ως βασικός παράγοντας λειτουργίας της επιχείρησης. Αλλάζει η νοοτροπία σε όσους δίνουν πίστωση και σε όσους λαμβάνουν πίστωση (προμηθευτές, τράπεζες κλπ). Ο επιχειρηματίας επικεντρώνεται στις θετικές χρηματοροές, άρα σε μεγαλύτερη αποδοτικότητα της επιχείρησης

5. αλλάζει ριζικά η αντιμετώπιση των επιχειρηματιών που κατέστησαν αφερέγγυοι με άμεσο διαχωρισμό τους σε έντιμους και μη. Ο έντιμος σύντομα αποκτάει το δικαίωμα σε επόμενη επιχειρηματική ευκαιρία, απαλλάσσεται από κάθε λογής ποινικές και αστικές ευθύνες (λόγω έλλειψης δόλου), διαγράφεται το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του. Ο ανέντιμος (στατιστικά ποσοστό 3%-6%) αντιμετωπίζει ποινικές ευθύνες και άλλες δυσμενείς συνέπειες (στέρηση δεύτερης ευκαιρίας). Ενεργός συμμετοχή των Επιμελητηρίων στην προσπάθεια για Δεύτερη Ευκαιρία.

Το πλήρες κείμενο βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:
defteriefkeria.blogspot.gr/2014/06/3-6-2014.html

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Με δεδομένο ότι πολιτική βούληση δεν υπάρχει και με δεδομένο ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει τις παράνομες πολιτικές αποφάσεις, προσφεύγω στην Διοικητική Δικαιοσύνη κατά της απαίτησης της Πολιτείας να έχει κάποιος φορολογική ενημερότητα ώστε να μπορεί να ανοίξει επιχείρηση.

Αρνείται η Πολιτεία να «δικάσει» αυτόν που οφείλει από επιχειρηματική δράση και να καταλήξει αν είχε δόλο ή όχι. Και παρότι αρνείται τον καταδικάζει σε «ισόβια δεσμά». Οφείλεις? Δεν θα επιχειρήσεις ποτέ. Το γιατί δεν τους απασχολεί.

Δεν αναφέρομαι απλά στο δικαίωμα του Υπουργείου Οικονομικών να μην δίνει φορολογική ενημερότητα ως μέσο πίεσης για να πληρώσει κάποιος τις οφειλές του (αυτό έχει λυθεί δικαστικά και αφορά πράξεις όπως συναλλαγές με το Δημόσιο, πώληση ακινήτων κλπ). Αναφέρομαι στο δικαίωμα ενός ανθρώπου στην εργασία και στην στέρηση του δικαιώματος αυτού άνευ λογικής και άνευ δίκης.
Ενδεχομένως κάποιοι που εξυπηρετούν πολιτικούς σκοπούς (και ειδικά της Κυβέρνησης) και πάλι να με διαβάλουν, όπως έγινε και με τα καρτέλ και με τον ΟΑΕΕ. Το κακό για αυτούς είναι ότι ο χρόνος δικαιώνει αυτούς που έχουν δίκιο και δυστυχώς για αυτούς δεν είναι οι ίδιοι.

Με εκτίμηση
Φλωράς Γιώργος
Επιχειρηματίας, συντονιστής της πρωτοβουλίας για τον ΟΑΕΕ «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ»
 
 
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...