Οι άνθρωποι της Τρόικας ήταν ξεκάθαροι: Το ΔΝΤ δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει από την Ελλάδα.
Παράλληλα θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να παραμείνει στο μνημόνιο σε μια μεταβατική περίοδο.
Πιστεύουν πως αυτή θα είναι μια φάση όπου η Ελλάδα θα δοκιμάσει την αντοχή της στις αγορές έχοντας από πίσω της στήριξη ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα λειτουργήσει σαν μαξιλάρι ώστε αν χρειαστεί, η χώρα να πέσει στα μαλακά.
Το σχετικό ρεπορτάζ της real news αναφέρει ότι η Τρόικα δεν είχε ιδέα για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο και αποφάσισε να αιφνιδιάσει με τη σειρά της την κυβέρνηση στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη. Έθεσαν λοιπόν το ζήτημα ότι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η χώρα από επιθέσεις κερδοσκόπων αλλά και την περίπτωση που οι αγορές κλείσουν την πόρτα στη χώρα μας.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, προκάλεσε κάτι παραπάνω από την έκπληξη των κυβερνητικών όταν μετά την ενημέρωσή του για τα στοιχεία του 2014 και 2015 ρώτησε με φυσικό τρόπο τι υπάρχει για το 2016. Με αυτή την ερώτηση υπονόησε ότι είναι δεδομένη η παραμονή του ΔΝΤ στη χώρα. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης, έκπληκτοι απαντούσαν πως η χώρα δε χρειάζεται άλλο μνημόνιο ενώ η συζήτηση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον καθώς και οι δύο πλευρές τη θεώρησαν ως την πρώτη φάση ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα έγινε και κλειστή συνάντηση όπου συζήτησαν με την Τρόικα ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο Χρήστος Σταικούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης δεν παρέστη καθώς το κλίμα μεταξύ αυτού και του Γκίκα Χαρδούβελη ήταν πολύ αρνητικό με τον δεύτερο να έχει επιβάλει στον πρώτο αποκλεισμό. Η συνάντηση αφορούσε την βοήθεια των 15-25 δις ευρώ που η χώρα θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια.
Μετά και αυτή τη συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας δημιουργούνται νέα προβλήματα στην προσπάθεια του Σαμαρά να πείσει τους πολίτες ότι βγαίνουμε από το τούνελ. Από την μία πλευρά φαίνεται πως η Τρόικα το κατανοεί αυτό αφού πρότεινε αυτό το νέο mini-μνημόνιο να συνταχθεί από κοινού μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης και όχι να έρθει ως εισερχόμενο αγγλικό κείμενο για να ψηφιστεί κατευθείαν στη Βουλή όπως τις προηγούμενες φορές. Από την άλλη βέβαια είναι άλλη μια καθαρή περίπτωση όπου μόλις η κυβέρνηση πήγε κάπως να κινηθεί ώστε να εμπνεύσει μια ελπίδα στο λαό, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ήρθαν να της κόψουν κατευθείαν τη φόρα.
Πηγή