Σε αναθεώρηση των τιμών-στόχων για τις μετοχές των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών προχωρά η JP Morgan σε σημερινή έκθεσή της...
Λίγο πριν τις εκλογές, ο οίκος παραμένει neutral για την Ελλάδα, θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και δεν αποκλείει ριμπάουντ για τις μετοχές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς έχουν επαρκή αποθέματα (buffers) για να απορροφήσουν τυχόν απρόσμενες ζημιές.
Κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν ωστόσο δεν είναι τόσο σοβαροί όσο ήταν το 2010.
Οι κίνδυνοι αφορούν:
- Ενδεχόμενο νέας σοβαρής ύφεσης
-Φυγή κεφαλαίων
- Δυσκολία ανάκαμψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων
-Μη διανομή μερισμάτων
Ο οίκος δίνει για την Alpha Bank τιμή στόχο 0,59 ευρώ από 1,01 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση overweight, για την Eurobank τιμή στόχο 0,19 ευρώ από 0,40 ευρώ με σύσταση neutral, για την Εθνική 1,98 ευρώ από 3,59 ευρώ με σύσταση overweight και για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς τιμή στόχο 1,23 ευρώ από 2,45 ευρώ, με σύσταση overweight.
Όπως αναφέρει, οι νέες τιμές που δίνει για τις τραπεζικές μετοχές έχουν περιθώριο ανόδου άνω του 30%, τονίζοντας ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό σημείο για επενδυτές με μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Όπως σχολιάζει ο αναλυτής David Aserkoff οι εκλογές μπορεί να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα και να επηρεάσουν την οικονομία. Ωστόσο το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ είναι πολύ χαμηλό, επισημαίνει.
Τα σενάρια των εκλογών – Τι ωφελεί τις τράπεζες
Πέντε σενάρια θεωρεί πιθανά ο αναλυτής της JPMorgan David Mackie, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εκλογές, τονίζοντας, πάντως, ότι η χώρα έχει άμεση ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου όχι μόνο να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, αλλά και για να εξασφαλίσει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες.
Τα σενάρια είναι τα ακόλουθα:
1. Κυβέρνηση συνεργασίας με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ: το πιθανότερο ενδεχόμενο, βάσει των δημοσκοπήσεων. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με κάποιο από τα μικρότερα κόμματα.
2. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
3. Κυβέρνηση συνεργασίας με πρώτο κόμμα τη ΝΔ: Εάν η ΝΔ ήταν το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό, θα δημιουργούνταν μία κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία θα προχωρούσε σε συμφωνία με την τρόικα.
4. Μεγάλος συνασπισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: κάτι που μοιάζει εντελώς απίθανο.
5. Καμία συνεργασία και προκήρυξη νέων εκλογών, όπως συνέβη το 2012.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, από πλευράς τραπεζών (και προοπτικών τους) κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ να είναι το ισχυρό κόμμα θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα των εκλογών. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία, η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα συνεχιστεί μόνο εάν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και ο ΣΥΡΙΖΑ «μαλακώσει» κάποιες από τις θέσεις του. Αυτό είναι και το βασικό σενάριο της JPMorgan, το οποίο έχει λάβει υπόψην της για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών.
Πάντως ο οίκος εξετάζει και ορισμένα «εάν», με πρώτο εξ αυτών την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεν κατορθώσει να συμφωνήσει με την τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος θα καθυστερήσει.
Οι κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα μπορούν να προέλθουν:
α. Η κατοχή ελληνικών ομολόγων θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, ιδιαίτερα εάν υπάρξει ενίσχυση του φόβου ότι θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους. Όμως, σύμφωνα με τον οίκο, η έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα έχει περιοριστεί, συγκρινόμενη με αυτή που ίσχυε πριν από το PSI και παράλληλα αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα έχει τόσο ισχυρές επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα, καθώς το 70% του ελληνικού χρέους το κατέχει ο επονομαζόμενος επίσημος τομέας. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι θα αποπληρώσει τα δάνεια σε ιδιώτες και στο ΔΝΤ.
β. Μη φιλικές προς τις αγορές πολιτικές που μπορεί να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, όπως διαγραφή
χρεών, πίεση στις τράπεζες για να παράσχουν νέα δάνεια, αναγκαστικές αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Πάντως ο οίκος τονίζει ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά από την τρόικα.
γ. Εκτεταμένη φυγή καταθέσεων, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να στραφούν στο ΤΧΣ, με δεδομένο ότι δεν θα έχουν πρόσβαση στην ΕΚΤ. Στο χειρότερο σενάριο η κατάρρευση του ΤΧΣ μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόκειται, όμως, για ένα απόλυτα ακραίο σενάριο.
http://planet-greece.blogspot.com/