Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

«Νόμιμη η σύσταση επιτροπής ελέγχου για το χρέος»


Την άποψη ότι η σύσταση μιας επιτροπής εσωτερικού ελέγχου για το ελληνικό χρέος είναι νόμιμη, διατυπώνει ο...
βέλγος καθηγητής πολιτικών επιστημών και ιστορικός Ερίκ Τουσέν, σε άρθρο του που δημοσιεύει η σημερινή εφημερίδα Le Soir.

Ο Ερ. Τουσέν εκφράζει την πεποίθηση ότι ύστερα από μία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει κατά γράμμα το άρθρο 7 του κανονισμού που υιοθέτησε η ΕΕ το 2013 για τις χώρες που υποβάλλονται σε πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής και παραθέτει το ακριβές κείμενο του άρθρου 7, σημείο 9:

«Ένα Κράτος-Μέλος που υπόκειται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής διαρθρωτικής προσαρμογής, πραγματοποιεί πλήρη εσωτερικό έλεγχο των δημοσιονομικών του, ώστε να αξιολογήσει τους λόγους που προκάλεσαν τη συσσώρευση υπερβολικού χρέους και για να ανιχνεύσει κάθε τυχόν ατασθαλίες».

Συνεχίζοντας, ο Ερ. Τουσέν υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει μία επιτροπή εσωτερικού ελέγχου του χρέους (με συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών) για να αναλύσει τη διαδικασία υπερχρέωσης της Ελλάδας και να εντοπίσει παράνομα, μη θεμιτά και απεχθή χρέη.

Σύμφωνα με τον Ερ. Τουσέν, ο εσωτερικός έλεγχος θα μπορούσε να δείξει ότι οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες αύξησαν πολύ τις πιστώσεις τους προς την Ελλάδα, ανάμεσα στα τέλη του 2005 και 2009 (οι πιστώσεις αυξήθηκαν κατά 60 δισ. ευρώ και άνω, ήτοι από 80 δισ. σε 140 δισ.) χωρίς να υπολογίσουν την πραγματική ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει. Οι τράπεζες έπραξαν, κατά τον Ε. Τουσέν, τυχοδιωκτικά, πεπεισμένες ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές θα έτρεχαν να τις βοηθήσουν, σε περίπτωση προβλήματος.

Εξάλλου, έλεγχος θα μπορούσε να γίνει, κατά τον Ερ. Τουσέν, για τη δράση του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας ότι ορισμένα διευθυντικά στελέχη του ΔΝΤ είχαν εκφράσει την επιφυλακτικότητά τους σχετικά με το δάνειο που είχε παραχωρήσει το Ταμείο στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν θα ήταν σε θέση να το αποπληρώσει.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι το ελληνικό χρέος είναι πιο υψηλό το 2015 από το 2011, έτος που προηγήθηκε της μεγάλης διαγραφής κατά, 50%. Όπως λέει ο ίδιος, ο εσωτερικός έλεγχος θα αποδείξει ότι αυτή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνδέεται με εμβάθυνση πολιτικών που είναι αντίθετες με το συμφέρον της Ελλάδας και των πολιτών της.

Τέλος, υποστηρίζει ότι ο εσωτερικός έλεγχος θα μπορούσε να αξιολογήσει τη νομιμότητα των όρων που επέβαλε η Τρόικα στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για τις πιστώσεις που της δόθηκαν.

Ο Ερίκ Τουσέν, είναι Βέλγος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και πρόεδρος της CADTM, της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου.

Το 2005 διορίστηκε από τον Πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του εσωτερικού και εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας.


 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2015/01/blog-post_5747.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...